Mennyit lehet keresni zsaroló vírussal?

Szerző: | 2019. június 11. | Internet és biztonság, Informatika közérthetően

Az utóbbi évek talán legnagyobb zsaroló vírus kampánya az a bizonyos pornós zsarolás. Korábban összefoglaltam a tényeket ami miatt még mindig terjed és a válaszokat adtam a felmerülő kérdésekre. Most nézzük meg, hogy mennyit lehet vele keresni. Gondolj egy számra. Nem, még annál is nagyobbra! Á, még a közelében sem jársz.

Pénz, sok pénz!

zsaroló email bitcoin
Forrás: https://bitcoinwhoswho.com/address/1JsACYBoRCYkz7DSgyKurMyibbmHwcHbPd

A bűnözőknek ez a végcél. Minél több pénzt kizsarolni az áldozatokból. Lássuk mennyire jövedelmező ez a bűnözőknek. Tátva marad a szád!

2018-ban kezdett terjedni ez a zsaroló email. 2018. szeptember végén, vagyis pár hónap leforgása alatt már egy életre való pénzt gyűjtöttek össze a zsarolók. Lássuk a tényeket. Forrás: Bitcoin Who’s Who

 • Van egy bitcoin cím (1JsACYBoRCYkz7DSgyKurMyibbmHwcHbPd) amit legtöbbször beleírtak az emailekbe. Ennek az egy bitcoin címnek a statisztikája (másik statisztika) a cikk írásának idején (és növekszik!):
 • Az összes bejövő összeg4059,86 BTC, azaz bitcoin.
  • 1 BTC a cikk írásakor nagyjából 7937 USA dollárt ér (az aktuális értéket a linkre kattitva tudod megnézni).
  • Szorozzunk: 4059,86 * 7937 = 32 223 108 dollár (a cikk írásakor!)
  • Ez nagyjából 9 114 314 713 forint.
  • Jól látod 9 milliárd és 114 millió forint.

Most olvasd el még egyszer a fenti adatokat! Próbáld meg értelmezni! Összefoglalom neked:

 • Nagyjából 1 év alatt,
 • pár heti munkával,
 • 9 milliárd 114 millió forintot szedtek össze.

Itt még nincs vége!

zsaroló email bitcoin 2
Forrás: https://bitcoinwhoswho.com/address/1NDyJtNTjmwk5xPNhjgAMu4HDHigtobu1s/urlid/12037387

Tegyünk még egy lépést előre, ami csak egy lépés. A “Last known output” mezőben van leírva, hogy melyik az a Bitcoin cím amire utoljára átutalták a fenti Bitcoin címről a kripto valutát. Tehát a fenti Bitcoin pénztárca csak egy a rengeteg gyűjtő számla közül, ahonnan azután tovább utalják az összegyűlt összegeket. Ezen a címen tudod megnézni, hogy milyen forgalom volt azon a bitcoin pénztárcán amelyikre átutalják a megszerzett pénzt. A cikk írásakor ez volt az utolsó ismert cél cím. Amikor a cikket olvasod, akkor lehet, hogy másikat fogsz látni. Sőt, az is biztos, hogy ez csak egy a sok közül.

Ezt is számoljuk ki!

 • 5 729 099 BTC * 7937 USD = 45 471 858 763 USD (a cikk írásakor!)
  • 45,5 milliárd dollár
  • 12 881 394 781 723 forint

Mond ki a forintos összeget! Valószínűleg soha sem mondtál ki ekkora számot. 12 billió 881 milliárd forint.

Ha szeretnéd tudni, hogy mekkora forint összegről van szó akkor, amikor a cikket olvasod, nyisd meg a BTC-HUF árfolyam grafikont és olvasd le az aktuális árfolyamot. Ezzel az értékkel (millió feletti) szorozd be a fenti BTC mennyiséget.

1 év alatt! És ez csak 1 darab bitcoin pénztárca összege. Ki tudja mennyi van még a zsarolók birtokában.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2019. június 11.-én.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2020 Oláh Gábor E.V. - GOLNET Informatika

Ez is érdekelhet…

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

A COVID-19 járványt a csalók is kihasználják. Ne dőlj be a COVID spam "járványnak". Müller Cecília nevében küldenek vírust tartalmazó emaileket, amiben a csalók azt próbálják elhitetni, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden vállalat részére ingyenesen...

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

VendégcikkA cikk szerzője Puskás Bálint, az ITDep.hu tulajdonosa. A zsarolóvírusok célja, hogy miután bejutottak egy számítógépre, titkosítsák a rajta tárolt adatokat, majd az adatok visszaállításáért váltságdíjat kérnek. Sőt sajnos sok variáns nem elégszik meg a...

Shares
Share This