Mi történjen a Google fiókkal miután eltávoztunk?

Szerző: | 2019. október 17. | Informatika a családban, Tippek és trükkök

Eltávozásunk után a digitális életünk továbbra is nyitott és aktív marad. Azt már tudjuk, hogy mit tegyünk a Facebook fiókunkkal miután eltávoztunk, de mi történjen a Google fiókkal? Ott milyen lehetőségek vannak arra, hogy lezárjuk a digitális életünket?

Miért fontos, hogy előre gondolkodjunk?

Az interneten éljük az életünket, ahol számtalan személyes adatot, banki adatokat és más érzékeny információkat osztunk meg és tárolunk. Az email fiókunkban is számtalan olyan információ található ami csak ránk és a címzettekre tartozik.

Ha felügyelet nélkül marad az email fiókunk, akkor az egy aranybánya a bűnözőknek. Nem beszélve arról, hogy ha feltörik, akkor a nevünkben, illetve az elhunyt hozzátartozónk nevében tudnak intézkedni. Gondolj bele! Mit szólnál ahhoz, hogy ha az elhunyt hozzátartozód nevében kötnének szerződést, vagy kapnál tőle egy emailt?

Inaktív fiók kezelő

A Google vagy GMail egyik hasznos funkciója az inaktív fiók kezelő. Ezekben a beállításokban meg tudod adni, hogy mi történjen az adataiddal, emailekkel és a Google fiókoddal, miután már nem használod.

A Facebookal ellentétben a Google nem kéri, hogy igazold azt, hogy a szeretted eltávozott. Itt a kiindulási alap az, hogy ha valaki egy bizonyos ideig nem használja, vagyis nem jelentkezik be, akkor úgy tekintenek rá, mint aki valamilyen okból felhagyott a fiók használatával. A Google szempontjából nem fontos az ok.

Az inaktív fiók kezelő beállításait a Google fiók kezelőpaneljén találod, több más nagyon hasznos beállítással együt. Ha még nem találkoztál a Google fiók kezelővel, akkor itt az ideje, hogy átnézd.

Google fiók kezelő megnyitása
Google fiók kezelő

Mit tudsz beállítani az inaktív Google fiók kezelőben?

  • Mennyi idő után tekintse elhagyottnak a fiókot a Google. 3, 6, 12 vagy 18 hónap.
  • Ha csak elfejted használni, vagy tartósan nem használod, akkor beállíthatod, hogy milyen módon értesítsen a fiók kikapcsolása előtt.
  • Értesítendő személyek kijelölése. Megadhatod azt is, hogy milyen adatokhoz férjenek hozzá ezek a személyek.
  • Kérheted, hogy ha inaktív lesz a fiók, vagyis a megadott ideig nem jelentkezel be, akkor törölje-e a Google. Ebben az esetben minden adatodat törlik, beleértve az emaileket, a Drive-on tárolt fájlokat, névjegyeket. Egyszóval mindent.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2019. október 17.-én.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2020 Oláh Gábor E.V. - GOLNET Informatika

Ez is érdekelhet…

A Facebook megnyitása a #1 napi teendőnk

A Facebook megnyitása a #1 napi teendőnk

A Facebook megnyitása az egyik első napi teendőnk, de a szerencsejáték és a pornó is előkelő helyen szerepel. Az internet a mindennapjaink részévé vált. Naponta használjuk és ki több, ki kevesebb időt tölt az interneten. Sokunknak megváltoztatta az életét akár jó,...

GOLNET Informatika hírlevél feliratkozás

Kérem az új cikkeket

Választ kaptál a kérdésedre?

Válasz elküldése!
Share This