Top 5 tanács okos eszköz vásárláshoz karácsonyra

Szerző: | Informatika a családban, Blog, Informatika közérthetően, Tippek és trükkök

Hamarosan itt a karácsony és ilyenkor a legtöbben átváltunk vásárlás üzemmódba. Az okos eszközök korában szinte biztos, hogy Te is fogsz egyet vásárolni. Mielőtt kiadod a sok pénzt, olvasd el az alábbi Top 5 okos eszköz vásárlási tanácsot.

1. tanács: használd a Google keresőjét!

A Google keresője nem csak arra jó, hogy megtaláld vele az áhított okos eszközödet. Abban is sokat tud segíteni, hogy kiderítsd, hogy a kiszemelt eszköz biztonságos-e.

Írd be a termék nevét és utána a ‘hack’, ‘biztonság’, ‘sebezhetőség’ szavakat. Magyar nyelven nem biztos, hogy találsz használható információt ezért próbáld meg angol nyelven is. Használd a ‘hack’, ‘security’ és ‘vulnerability’ szavakat a termék nevével együtt beírva.

Ez az egyszerű keresés csak pár percedbe kerül, de lehet, hogy a keresés eredménye alapján inkább mégsem fogod megvenni azt a dolgot.

Nézd át a Google találatok első 2-3 oldalát. Ha találsz olyat cikket vagy fórumot ahol a kiválasztott eszközről biztonsági problémákat közölnek, akkor NE VEDD MEG!

2. tanács: van mikrofonja, hangszórója vagy kamerája?

Ha a kiválasztott okos eszköz tartalmaz mikrofont, hangszórót és/vagy kamerát, ráadásul még csatlakozik is az internetre, akkor kezdj el gyanakodni. Mindenképpen alkalmazd az 1. tanácsot!

Az interneten számtalan cikket lehet találni arról, hogy a biztonsági kamerákon keresztül be tudnak nézni a lakásodba, hálószobádba. Nincs ez másként a kamerával és/vagy mikrofonnal ellátott és internetre kötött gyerekjátékokkal sem. 

A gyártók soha nem fogják azt mondani, hogy a terméküket fel lehet törni. Sőt, ha megnézed, akkor még azt sem mondják soha, hogy az okos eszközük teljesen biztonságos.

Ami elérhető az interneten az fel is törhető. Gondold tovább…

3. tanács: töltsd le a gyártó alkalmazását

Csináld! Még az előtt, hogy okos eszköz vásárlásra adod a fejed. Szinte minden okos eszközt gyártó cég kiadja a saját alkalmazását amivel kezelni, irányítani, felügyelni lehet az eszközt.

Az alkalmazásban kattints a ‘fiók létrehozása’ vagy ‘belépés’ linkekre. Derítsd ki, hogy mennyire bánnak jól az adataiddal. A személyes adataid a tiéd és azokat felhasználni az interneten veszélyes lehet.

Amikor létrehozol egy ideiglenes fiókot, akkor mindenképpen használj eldobható email címet. Kérni fog egy jelszót is. Itt adj meg valami nagyon egyszerűt, mint ‘password’. Itt kivételesen NE használj jó jelszavakat, hiszen pont azt szeretnénk kideríteni, hogy elfogadják-e a gyenge jelszavakat.

Nézd meg mi történik.

  • Elfogadta a fenti gyenge jelszót? Kukába vele és az okos eszközzel is.
  • Visszautasította? Jó jel, de ez még nem minden. Most fenti gyenge jelszó után írj be egy 1-es számot. Ha így már elfogadja, akkor kukába vele. A gyártó nem törődik az adataid biztonságával.

Egyik weboldal vagy alkalmazás sem szabadna, hogy elfogadjon bármilyen gyenge jelszót. Ha mégis, akkor Te és a családod sem lesz biztonságban ha azt a weboldalt vagy alkalmazást használjátok. Még akkor sem ha Te biztosan jó jelszót állítasz be. Mert mások nem fognak. És ha őket feltörik, akkor utána már a Te adataidhoz is könnyen hozzáférhetnek.

4. tanács: Olvasd el kézikönyvét mielőtt megveszed

Tudom, tudom! Ez az amit soha senki nem tesz meg. Mármint azt, hogy elolvassuk a használati útmutatót. Én sem szoktam, mert azt hiszem magamról, hogy én értek hozzá. Aztán szépen szétvágtam a kezem majd elolvastam az használati útmutatót.

Te ne legyél én! Olvasd el a használati útmutatót. Ebből kiderül, hogy milyen módon tudsz kapcsolódni a kiválasztott okos eszközhöz.

Nyisd meg a gyártó weboldalát és keresd meg a kézikönyvet. Ott kell lennie. Ha nincs, akkor kukába vele.

Keresd meg azt a részt amiben le van írva, hogy az első alkalommal milyen módon tudsz kapcsolódni az okos eszközhöz

  • ha Wi-Fi-n keresztül: hogyan tudod hozzákapcsolni a telefonodat az első alkalommal?
    • Ha ehhez meg kell nyomnod egy gombot az okos eszközön, az már jó jel.
    • Ha az eszköz alapból jelszó nélkül kapcsolódik a hálózatra vagy minden eszköz ugyanazzal a jelszóval, akkor kukába vele
  • ha Bluetooth-on keresztül:
    • Meg kell nyomnod egy gombot az okos eszközön, hogy párosítani tudd a telefonoddal? Az jó jel.

Az a jó ha van fizikai akció

Mint például egy gomb megnyomása, vagy hasonló emberi beavatkozást igénylő feladat mielőtt bárki kapcsolódhatna az okos eszközödhöz az a jó. Így Te döntheted el, hogy ki kapcsolódhat, ezáltal ki az aki irányíthat.

Ha bármilyen emberi beavatkozás nélkül lehet kapcsolódni az okos eszközhöz, akkor kukába vele. Miért? Mert akkor bárki, bármikor hozzá kapcsolódhat.

Gondold végig. Van egy okos macija a gyereknek, amit a telefonodról vezérelhetsz. A maci úgy van megalkotva, hogy szabadon kapcsolódhass hozzá. Sétáltok az utcán. Rajtad kívül még ki fog kapcsolódni a macihoz? Csak meg ne rémülj.

5. tanács: Gondolkodj, mielőtt cselekszel!

Szokták mondani, hogy az embert a gondolkodás képessége emeli ki az állatvilágból. Gyakoroljuk hát!

Vannak dolgok amiket nem ismerünk, de mindent meg lehet tanulni. Ilyen dolog az, hogy megtanuljuk felismerni az átverős weboldalakat és csaló emaileket. De ugyanilyen megtanulandó dolog, hogy az internet világában körültekintően vásároljunk okos eszközöket. Csak olvasd el a sztorit a gyerekkövető órákról.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

A Mikrotik RouterOS v7-től elérhető a Wireguard VPN technológia. Példánkban az otthon vagy az irodában lévő Mikrotik routert használjuk Wireguard szerverként. Nem indít kifelé kapcsolatot, csak hallgatózik és fogadja a bejövő roadwarrior kapcsolatot. Roadwarrior az a...

Ubuntu 20.04 szerver csatlakoztatása Windows AD domainhez

A feladat, hogy egy vagy több Ubuntu vagy Debian alapú linux szervert kell telepíteni a cégnél és meg kell oldani, hogy ezekre a szerverekre a Windows active directlyban felvett admin fiókokkal lehessen beléni és kezelni. Ehhez első lépésként a linux szerverünket...

Használt telefonszámok problémája

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...