Szűrővizsgálatok irodában dolgozóknak – orvosi szemmel

Szerző: | 2019. augusztus 22. | Egészséges informatika, Vállalkozói világ

Korábbi bejegyzésemben említettem a szűrővizsgálatok fontosságát a megfelelő életmód mellett. A tapasztalat sajnos az, hogy a háziorvosoknak nincs elég kapacitásuk, idejük erről felvilágosítást nyújtani. Ezért az emberek úgy általában nincsenek is tisztában azzal, milyen rendszeres egészségügyi szűrővizsgálatokat érdemes és kellene elvégezni, főleg azoknak, akik ülő munkát végeznek.

Ebben az útvesztőben szeretnék egy kis útmutatást nyújtani ezzel az összeállítással.

Felhívom a figyelmet, hogy az itt leírtak nem helyettesítik a kezelő vagy szakorvossal történő konzultációt! Minden felmerülő problémát, kérdést egyeztessenek a kezelőorvosukkal, aki személyre szabott tanácsot tud nyújtani.

Menedzser-szűrés

Az ülőmunkát végző emberek szűrővizsgálatára lett kitalálva alapvetően a menedzser-szűrés, melyet a nagyobb vállalatok évente biztosítanak munkaalkalmassági vizsgálat keretén belül. Az, hogy ennek mekkora haszna van, jelzi az, hogy sok beteg fordul hozzám ezen vizsgálatok során felfedezett magasvérnyomás vagy cukorbetegség miatti gondozás céljából. Ennél a két betegségcsoportnál is, mint minden más esetben is, igen fontos a korai kezelés, hiszen sokféle nem kívánatos szövődménytől tudjuk megmenteni a pacienseinket ily módon.

Akinek nem automatikusan jár, az se csüggedjen, hiszen minden eleme megoldható a háziorvos által is, TB támogatott formában.

Ajánlott alapvizsgálatok minden irodistának

Minden orvosi vizsgálat betegvizsgálattal kezdődik, ez általában belgyógyászati status felmérést (vizsgálatot) jelent. Ennek a jelentősége a modern képalkotók mellett egyre csökken, de még mindig nem elhagyható. Sok mindenre felhívhatja a figyelmet, amelyet aztán tovább lehet vizsgálni, ha szükséges.

A status felmérés mellett fontos eleme a vérnyomás és vércukor mérés is. A helyes vérnyomás mérés legalább 10 percig tartó ülést követően történik. Először mindkét karon mérve, majd 2-3 perc után ismételve a magasabb értéket jelző karon.

Amennyiben étkezés után történik a vércukor vizsgálat, úgy érdemesebb inkább a következő vizsgálattal, a laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizni az éhgyomri vércukor értéket.

Így eljutottunk a következő ponthoz, a laboratóriumi vizsgálathoz. Ezt az egyén életkora, társbetegségei, előzményei alapján érdemes összeállítani, de vannak általános elemei, mely mindenkinél megegyezik. Ezek a májfunkció, vesefunkció, vérzsírok ellenőrzése, alap ionszintek ellenőrzése, és vérkép-, vizeletvizsgálat. Ezt lehet kiegészíteni 50 év feletti férfiak esetében például prostata vizsgálattal, fertilis korú (menstruáló) nőknél a vasháztartás vizsgálatával, de emellett számos más vizsgálatra is lehetőség van, amennyiben indokolt.

Ezt követheti egy EKG vizsgálat, mely a szív elektromos működését vizsgálja, mely hasznos lehet idősebb életkorban többek között szívritmuszavarok, ischaemiás (oxigénhiányos) szívbetegség szűrésére.

Vannak speciális munkakörök, mely emellett évente mellkas röntgen vizsgálatot is követelnek, de tüdőszűrésre évente egyszer minden lakosnak lehetősége van a lakóhelyén. Amennyiben nem veszélyeztetett vagy időskorú, úgy egy minimális térítési díj fejében.

Ez az alapcsomag persze igény, alapbetegség szerint még további vizsgálatokkal egészíthető ki, melyekről minden magánegészségügyi cég (akikkel szerződése van a munkahelynek) részletes tájékoztatást tud adni.

Vastagbélrák szűrés

Nem is gondolnánk, hogy az ülőmunka következtében nemtől és kortól függetlenül jelentkezhetnek a vastagbélrák, aranyér vagy vastagbél gyulladás.

Az ülőmunka miatt különösen fontos információ, hogy elméletben elindult a vastagbélrák szűrés is Magyarországon, mely a gyakorlatban még igencsak akadozik, de a háziorvos vagy magánlaboratóriumi úton mindenki felszólítás nélkül részt vehet benne. Ennek lényege, hogy 3 egymást követő napon kell egy-egy székletmintát leadni, melyet megvizsgálnak, hogy van-e benne vér (microscopos, szabad szemmel nem látható vérzés kimutatására szolgál). A tervek alapján minden 50 év feletti személynél kötelező lesz. Amennyiben pozitív a családi anamnézis (felmenők- testvérek között volt vastagbél rákos beteg), akkor életkortól függetlenül javasolt ennek elvégzése. Minden pozitív esetben szükséges a vastagbél tükrözés elvégzése következő lépésként.

Nőket érintő vizsgálatok

A nőknek az első szexuális együttlétet követően évente javasolt nőgyógyászati vizsgálat, cytológiai vizsgálattal egybe kötve. A nőgyógyászati vizsgálatok minden nőre vonatkoznak, felső korhatár nélkül, mert míg a méhnyakrák inkább fiatal, oltatlan nőkben (nem törvényszerű!!) fordul elő gyakrabban, addig a méhtest és petefészek rák az idősebbekben (ez sem törvényszerű!!). Ezeket a betegségeket az évenkénti vizsgálatokkal időben fel lehet ismerni és el lehet kezdeni a kezelést.

A nőket érintő következő szűrő vizsgálat a mammographia. Ezt önvizsgálatnak kell megelőznie. Igen fiatal korban meg kell tanulnia minden nőnek az emlő önvizsgálatát, melyet rendszeresen javasolt is elvégezni. Magyarországon a 45-65 éves kor közötti nőket kétévente hívják vizsgálatra, de a betegség ezen két korcsoporton kívül is támadhat. Akik éjszakai műszakban dolgoznak, a családjukban előfordult mellrákos beteg vagy nem szültek gyermeket, azoknak 30 éves kortól 3 évente javasolt emlő UH elvégzése.

Férfiakat érintő vizsgálatok

A férfiakat illetően minden 50 év feletti férfinál javasolt a mumus, az urológiai vizsgálat. Hiszen az időben felfedezett prostata megnagyobbodás (mely minden férfit előbb vagy utóbb elér!) sok kellemetlen tünettől mentheti meg az urakat. A férfiaknál is, különösen tinédzser kortól, javasolt a herék rendszeres önvizsgálata. Ez sajnos nincs kellőképp hangsúlyozva, de ugyanolyan fontos, mint az emlők esetében.

Általános bőrvizsgálat

Mindezek mellett, akiknek sok anyajegyük, szemölcsük van, amellett, hogy magasabb faktorszámú naptejjel védekeznek, évente javasolt bőrgyógyászaton megnézetni az anyajegyeiket. A melanoma (festéksejtes bőrrák) előfordulása az utóbbi időben sajnos sokat emelkedett. Időskorban már a nap okozta károsodások és basaliomák gyakorisága is ugrásszerűen megnő, így ez a szűrővizsgálat sem csak és kizárólag a fiatalokat érinti.

Fogaink betegsége szívproblémákat is okozhat

Ne feledkezzünk meg a fogorvosi vizsgálatról sem! Tünetmentes esetben is javasolt évente egy vizsgálat. Egy jó fogorvos arról ismerszik meg, hogy szűrővizsgálatot végez szájüregi rákok tekintetében! Különösen a dohányzókban rendkívül fontos mozzanat ez!

Ha nem is kell más beavatkozás, akkor a fogkő eltávolítás is már út az egészséghez. A fogkő eltávolításával nemcsak a fogszuvasodást tudjuk elkerülni, de a szívbetegségek kialakulásában is szerepet játszik a fogkő. Bizonyos ráktípusok megjelenését is összefüggésbe hozták a fogfelszínen, fogínyen lévő plakkokkal.

Kiegészítő vizsgálatok

Azok, akiknek már van valamilyen krónikus alapbetegségük, mindezeket a vizsgálatokat kiegészítő egyéb vizsgálatokra is elküldheti a kezelőorvosa. Például magasvérnyomásban szenvedőknek évente hasi és carotis doppler ultrahang vizsgálat szükséges szemészeti vizsgálat mellett, csakúgy, mint cukorbetegekben.

A D-vitamin hiány fokozottan jelentkezik az irodában dolgozók körében

A másik fontos dolog, ami nálam szakmai ártalom, mondhatni vesszőparipa, az a D-vitamin jelentősége. A magyar lakosság közel 100%-a D-vitamin hiányos lesz a tél végére. Különösen a monitor előtt ülve vagyunk megfosztva tőle, még a nyári időszakban is. Irodai munkásoknál az év bármely időszakában mérve igen alacsony értékeket lehet mérni. A D-vitaminról tudni kell, hogy ez egy szteroid hormon, nem is vitamin igazából. Rengeteg áldásos hatása van, túladagolni igen nehéz, így legalább szeptembertől áprilisig javasolt minimum 2000 NE D-vitamin pótlása naponta, melyet 10 éves kortól a gyermekeinknek is nyugodtan adhatunk. Kisebbeknek pedig alacsonyabb dózisban alkalmazható.

A könnyebb áttekinthetőség véget itt egy összefoglaló (kicsit szigorúbban, mint említettem) a javasolt szűrővizsgálatokról: http://daganatok.hu/rakszures/szurovizsgalatok

Vigyázzunk magunkra, figyeljünk egymásra!

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2020 Oláh Gábor E.V. - GOLNET Informatika

Ez is érdekelhet…

OpenVPN szerver beüzemelése Synology NAS-on

OpenVPN szerver beüzemelése Synology NAS-on

VendégcikkA cikk szerzője Puskás Bálint, az ITDep.hu tulajdonosa. A távmunka kiépítésére sokféle lehetőség adott, az egyik közülük a VPN szerver használata. A VPN célja, hogy két eszköz között egy biztonságos csatornát hozzon létre. Így az eszközök titkosított...

Shares
Share This