Gyerekkövető óra: nagy áldás, vagy inkább veszélyes?

j

Oláh Gábor

2019.11.13. @ 19:07

Mi az a gyerekkövető óra?

Szerencsére a szülők odafigyelnek a gyerekeikre. Pár éve már kaphatóak olyan eszközök amelyekbe egy SIM kártyát rakva nyomon lehet követni a gyerek mozgását és aktuális tartózkodási helyét. Ezen eszközön keresztül kommunikálhatunk is a gyerekkel. A gyerekkövető óra éppen ezt a célt szolgálja. Tudd, hogy éppen merre jár a gyereked. Hazafelé tart az iskolából? Vagy éppen tett egy kitérőt? Vészhelyzetben tudj vele kommunikálni.

Ezek mind nagyszerű és hasznos dolgok. Lehet is létjogosultsága egy olyan időben amikor rengeteg szörnyűséget hallani a médiából. Mindenki szeretné biztonságban tudni a gyerekeit. Arról már korábban beszéltünk, hogy a gyerek online biztonságát is meg kell teremtenünk és rajta kell tartanunk a szemünket. A gyerekkövető órák által leadott jeleket szintén az interneten keresztül lehet nyomon követni, az órák gyártója által biztosított weboldalon keresztül.

gyerekkövető óra

Biztonságos a gyerekkövető óra?

A brit Pen Test Partners cég legfrissebb vizsgálatai alapján ezek a gyerekkövető órák egyáltalán nem biztonságosak. Fontos tudni, hogy egy bizonyos gyártó, egy bizonyos típusát vizsgálták meg. Tehát az itt leírtak nem feltétlenül általános érvényűek. Viszont ezek után érdemes a más gyártók készülékeit is fenntartásokkal kezelni.

A fenti cikkben számtalan technikai részletet írnak. Ne olvasd el. Összefoglalom neked.

Gyakorlatilag bárki aki ért a programozáshoz el tud készíteni egy olyan alkalmazást amivel vad idegen gyerekek aktuális pozícióját tudja nyomon követni. Sőt! Tovább megyek. A személyes adataihoz is hozzá tud férni. Nézzünk pár dolgot amit a rossz akaratúak meg tudnak tenni a gyerekkövető óra segítségével.

 • tudják, hogy éppen hol tartózkodik
 • fel tudják hívni vagy hangüzenetet tudnak küldeni neki az órán lévő névjegyek nevében (hamis név kijelzés)
 • hozzáférnek a gyerek
  • fényképéhez
  • nevéhez
  • születési dátumához
  • szülei telefonszámához
  • testsúlyához, magasságához

Gondold végig, hogy a rossz arcok mit tehetnek meg ezek után! Igen, bármit!

Ezek után szerinted biztonságban vagy Te és a családod az interneten ha hasonló gyerekkövető órát használtok? Vajon kik azok akik figyelhetik a gyerekedet?

Hogyan tesztelték a szakértők a gyerekkövető órát?

gyerekkövető óra térkép

A szakértők képesek voltak írni egy olyan alkalmazást amivel valós időben tudták követni az összes ilyen gyerekkövető órát viselő gyerek mozgását. A megírt programot ki lehet egészíteni VoIP szolgáltatással, ami után a térképen kiválasztva egy tetszőleges pontot, ami valójában egy gyerek, fel is lehet hívni őt.

Miután a szakértők megtalálták a “hibát” azonnal felvették a kapcsolatot a kérdéses eszköz gyártójával, de a gyártó nem reagált. Az óra viszont eltűnt az online piactérről.

Nem ez az első botrány a gyerekkövető órák körül.

2017-ben az Európai Fogyasztók Szervezete (BEUC) is foglalkozott az üggyel egy 49 oldalas tanulmány keretében.

Németországban be is tiltották a gyerekkövető órák használatát, mivel tiltott lehallgató készüléknek nyilvánították.

Szeretem a technika legújabb vívmányait kipróbálni. Ha tehetem meg is teszem.

Senkit sem akarok lebeszélni arról, hogy egy gyerekkövető óra segítségével figyelje a gyereke mozgását. Viszont a biztonság az egyik mániám, így én jelenleg nem biztos, hogy egy ilyen gyerekkövető órára bíznám a gyerekemet.

GOLNET Informatika hírlevél feliratkozás

Kérem az új cikkeket

Ez is érdekelhet…

A Facebookon töltjük el az időnk nagy részét

A Facebookon töltjük el az időnk nagy részét

Az internet a mindennapjaink részévé vált. Naponta használjuk és ki több, ki kevesebb időt tölt az interneten. Sokunknak megváltoztatta az életét akár jó, akár rossz irányba. Vajon milyen oldalakon töltjük el az időnket? Honnan jönnek az adatok? Értékelhető...

GOLNET Informatika hírlevél feliratkozás

Kérem az új cikkeket
close-link

Választ kaptál a kérdésedre?

Válasz elküldése!