Utoljára frissítve:

Olvasási idő: 5 perc

Szülői felügyelet az interneten

A gyerekeink egyre korábban vetik bele magukat az internet bugyraiba. Ezzel egyidejűleg szinte azonnal ömlik rájuk a tartalom mindenféle szűrés és korlátozás nélkül. Biztosan nem szeretnéd ha a gyereked éjnek évadján pornót nézzen, szex chateljen, warez cuccokat töltsön le és olyan oldalakra tévedjen ahonnan vírussal fertőződhet meg a számítógépe. Először azt a kérdést tegyük fel magunknak, hogy egyáltalán szükségese van a gyereknek számítógépre? Ha arra jutottál, hogy igen, akkor kérdezd meg magadtól, hogy biztonságban lesz a gyerekem az interneten és nem adja majd ki a személyes adatait valami csalónak? Ha ezekre a kérdésekre felelősséggel válaszoltál, akkor biztos vagyok abban, hogy szeretnéd megvédeni őt a káros tartalmaktól. Erre sok különböző megoldás létezik. Van olyan szoftver amit minden egyes számítógépre, tabletre vagy telefonra kell feltelepíteni amihez a gyerek hozzáférhet. Nem egyszerű feladat és ha a gyerkőc egy kicsit gondolkodik, akkor megkerülhető.

Védjük meg az egész otthoni hálózatot

Az egyik legjobb megoldás ha a teljes otthoni hálózatunkat megvédjük. Ezzel a felnőttek által használt eszközöket is belevesszük a védelmi vonalba, tehát utána már Te sem tudsz majd hozzáférni a káros tartalmakhoz. Legyen otthon egy routered. Hogy ez milyen típus az gyakorlatilag lényegtelen. Ami fontos, hogy legyen hozzáférésed az adminisztárciós felületéhez. Az első dolgod az legyen, hogy beállítasz egy jelszót a routerben amit nem mondasz el a gyereknek. Meg úgy senkinek sem. Most jön az izgalmas része a dolognak. Ki kell választanod egy olyan szolgáltatást ami elvégzi helyetted a káros tartalom szűrését. Több ilyen is létezik. Némelyik ingyenes, mások pedig fizetősek. Az ingyenes verziók is tökéletesek otthonra, de ha szeretnél plusz szolgáltatásokat, akkor mindenképpen fizetőset kell választanod. Milyen pluszra gondolok? Pl szeretnél egy listát arról, hogy a gyereked mikor, hányszor és milyen oldalakat akart megnézni ami nem neki való. Na nem fenyítés célzattal, hanem azért, hogy beszélgess vele róla.

Egy lehetséges megoldás

Egy ilyen ingyenesen használható szolgáltatás az OpenDNS amit a világ legnagyobb hálózati eszköz gyártója, a Cisco üzemeltet. Nyissuk meg az OpenDNS otthoni felhasználóknak szóló weboldalát. Itt rögtön 4 választási lehetőségünk van.

  • OpenDNS Family Shield (Ingyenes) : Ezzel egy gyors és egyszerű megoldást kapsz, állítsd be és felejtsd el címszóval. Semmi kontrolod nincs a felett, hogy milyen tartalmakat szűr.
  • OpenDNS Home (Ingyenes) : Ebben a csomagban már regisztrálnod kell magad. Ezután már Te magad is össze tudod állítani, hogy melyek azok a weboldal kategóriák amelyek le legyenek tiltva. Javaslom ennek az opciónak a használatát.
  • OpenDNS Home VIP (Fizetős) : A Home csomagon felül már részletes kimutatásokat és listákat tudsz nézegetni.
  • OpenDNS Umbrella Prosumer (Fizetős) : Ez azoknak jöhet jól, akiknek laptopjuk van és szeretnék ha az otthonukon kívül, útközben is védve legyenek. Valamint csak ez a csomag tartalmazza az adathalász és malware weboldalak szűrését.

Hogyan állítsuk be az otthoni védelmet

Szülői felügyelet OpenDNS

Válaszd ki az OpenDNS Home csomagot és kattints a Sign Up gombra. A következő oldalon töltsd ki a regisztrációhoz szükséges adatokat. Email cím, jelszó és melyik országban fogod használni.

Szülői felügyelet - eszközválasztás

Ezzel el is jutottál a konfigurációs részhez. Válaszd ki, hogy milyen eszközön szeretnéd beállítani a szülői felügyeletet vagy inkább a weboldal szűrést. Válaszd ki a legelsőt, azaz a Home routers opciót. Egy új ablakban ki tudod választani, hogy a Te routerednek ki a gyártója. Kattints rá ha megtaláltad és kapsz egy újabb listát annak a gyártónak néhány típusáról. Ha köztük van a Tiéd is, akkor kattints rá. Ezután egy nagyon részletes és bárki által követhető leírást fogsz kapni, hogy hol, mit és hogyan kell beállítanod. Ha nem találtad meg a routeredet a listában, akkor válaszd a legelső, azaz az általános beállítási útmutatót. Ebben az esetben nem lesz annyira egyértelmű, de megoldható a feladat.

Meg is volnánk a router beállításával. Gyorsan teszteljük le. Azon az oldalon amelyiken kiválasztottad, hogy milyen eszközt szeretnél konfigurálni kattints a Test your settings keretben lévő linkre. Ha mindent jól csináltál, akkor egy narancssárga pipát fogsz látni. Ha valami nem jól lett beállítva, akkor egy piros X-et látsz. Gratulálok, sikeresen beállítottad a weboldalak szűrését az otthoni hálózatodban. Pontosabban csak majdnem. A következő részben megmutatom, hogyan tudod aktiválni a beállításokat, és hogyan tudod meghatározni, hogy mi is legyen kiszűrve.

Mennyire volt hasznos ez a cikk?

Értékelés átlaga / 5. Értékelések száma:

Sajnálom, hogy nem találtad elég hasznosnak a cikket!

Szeretnénk fejleszteni a cikk színvonalát.