Laptop munkára? Van mobilabb megoldás?

j

Oláh Gábor

2019.11.13. @ 14:43

Egyre nagyobb igény van arra, hogy utazás közben is dolgozni tudjon az ember. Mivel a számítógép a leginkább használt munkaeszköz, ezért ha utazás közbeni munkáról beszélünk, akkor mindenkinek a laptop jut az eszbe. Nem véletlenül.

A laptop a megfelelő eszköz utazás közbeni munkára?

A laptop egy rendkívül jól használható eszköz, de megvannak a hátrányai. Ennek ellenére egy laptop munkára való használata ez egyik legjobb megoldás lehet ha sokat van távol az ember az irodától. Ha tömegközlekedik az ember, akkor hamar rájön, hogy sem a buszon, sem a vonaton nincs elég hely a kényelmes laptop használathoz.

Ezért kerestem egy olyan megoldást ami sokkal mobilabb mint egy laptop. A munka utazás közben nem éppen a legtermékenyebb tevékenység és nem ekkor fogom elékszíteni az évszázad prezentációját. Utazás közben leginkább a kapcsolattartásra használom a gépet vagy éppen egy újabb cikk megírására.

Mit használok munkára a laptop helyett ha utazok?

Egy megfelelően kicsi megoldást kerestem, amit ráadásul több célra is lehet használni. 11-13″ méretű laptop még mindig csak laptop. Még akkor is ha 2 az 1-ben, azaz teljesen kifordítva a kijelzőt “tabletté” alakítható. Tabletnek túl nehéz és órmótlan, laptopnak pedig kicsi.

Mobil de mégsem mobil eszköz

Egy tablet lett a választott eszköz. A 10-11″ között tabletek már elég nagyok ahhoz, hogy a játékon és facebook-on kívül másra is használni lehessen.

A tablet önmagában még nem túl produktív eszköz. Nehézkes rajta a gépelés ha hosszabb szöveget kell gépelni, mint amilyen ez a cikk is. Nem vagyok valami nagy képernyő huszár, aki egész nap a chat-en lóg, ezért a képernyő nyomkodása elég kényelmetlen és lassú tevékenység.

Kell valami amivel közel azonos hatékonysággal tudom használni a tabletet, mint egy számítógépet. A Bluetooth kapcsolat kiválóan alkalmas arra, hogy egy bluetooth képes egeret és billentyűzetet csatlakoztassak a tablethez. De milyet?

Bluetooth egér mobil eszközhöz

sculpt comfort egér

Az egerek területén sok választás van ami a méretet illeti. A laptopokhoz készített egerek mérete elég kicsi. Az én yeti méretű mancsomban ezek használata szinte lehetetlen. Marad a normál méretű egér.

A választásom a Microsoft részben ergonómikus Sculpt Comfort egerére esett. Ezt már régóta használom és elég kényelmes hosszú távon is.

Bluetooth billentyűzet mobil

bluetooth-multi-device-keboard-k480

Billentyűzet terén elég kevés a mozgástér. Bluetooth billentyűzetből nincs nagy választék. Mivel a mobilitás az első számú cél ezért elég kis méretűnek kell lennie. A használhatóság is fontos szempont.

A tabletekhez gyártott, tokkal egybe épített billentyűzet reális megoldásnak tűnik. Ezeknek a nagy hátránya, hogy kicsik és a yeti újjakkal kénylmetlen a használata. Sőt ha nincs rá szükség, akkor meg csak útban van. A legtöbbnek a minőségük pedig csapnivaló.

Az ideális megoldás a Logitech K480 billentyűzete. A mérete csak kicsivel nagyobb, mint a 10.1″-es tabletem és van rajta egy mobil eszköz tartó rész is, amiben használat közben tartani lehet a tabletet.

Nézünk mint a moziban

Sennheiser-HD-4-40BT

Amikor utazás közben nem akarok dolgozni, akkor jó elfoglaltság egy film megnézése. Mivel mások nem feltétlenül értékelnék ha rájuk erőszakolnám a filmet, ezért valami megoldásra van szükség.

Szeretem a minőséget, ezért a fülbe dugható megoldások eleve kiesnek. A választásom a Sennheiser HD 4.40BT fejhallgatóra esett. Nagyszerű hangzással rendelkezik és sok esetben volt hasznos a külső hangok jó kizárása.

Jó-jó, de mindez mit ér internet nélkül?

Bizony az internet. Ez egy sarkalatos pont ha az internet a munkaterületed és ha minden adatot a felhőben tárolunk. Egy olyan mobil internet megoldást kellett találnom, amivel kényelmesen lehet dolgozni és nem kell állandóan azt figyelnem, hogy mikor jár le a havi keret és ráadásul megfizethető is.

Meg is találtam a tökéletes megoldást. Az egyik mobil szolgáltatónak van egy megfelelő csomagja. 25, 50 vagy 100 GB-ot kínál mindezt abszolút megfizethető áron. Az 50 GB-os csomag mindössze kb 5000 forintba kerül havonta. A sim kártyát beleraktam a duál sim-es mobilomba amit hotspotként használok.

Mire elég 50 GB?

Nagyon is sok mindenre. Sokszor még meg is marad belőle a hónap végén úgy, hogy

  • van egy adatmegosztó kártya a feleségem mobiljában, így ő is ezen keresztül internetezik
  • lemondtuk az otthoni, vezetékes internetet és csak ezt az 50 gigás mobilnetet használjuk
  • a gyerekek havonta pár órán keresztül youtube-ot néznek

GOLNET Informatika hírlevél feliratkozás

Kérem az új cikkeket

Ez is érdekelhet…

Webáruház ellenőrzése vásárlás előtt

Webáruház ellenőrzése vásárlás előtt

Egyre gyakrabban online vásároljuk meg a termékeket. Főleg igaz ez a nagy ajándékozási szezonok, mint például a Karácsony előtt. Amíg egy fizikai boltba be tudsz menni és eldönteni, hogy érdemes-e onnan vásárolni, addig egy online boltban, webáruházban ez már nem...

GOLNET Informatika hírlevél feliratkozás

Kérem az új cikkeket
close-link
Szeretnék exclusive online marketing anyagot kapni!
A felíratkozáshoz tudomásul veszed az adatvédelmi tájékoztatóban leírtakat.
Kérem az exclusive anyagot
close-image