HDD vagy SSD kerüljön a laptopba

j

Oláh Gábor

2018.12.13.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2020 Oláh Gábor E.V. - GOLNET Informatika

Tartalom

 • Mi a HDD?
 • Mi az SSD?
 • HDD vagy SSD kerüljön a laptopba? – ügyfél véleménnyel
 • Az SSD előnyei
 • Az SSD hátrányai

Amikor laptopot vásárolunk, akkor sokszor elég nehéz eldönteni, hogy melyik a jó laptop és mi alapján válasszunk. Az egyik legfontosabb tulajdonság amit figyelembe kell venni, hogy melyik párosítás a legjobb. HDD laptop  vs  SSD laptop?

Mi a HDD?

A HDD vagy más néven merevlemez már évtizedek óta a meghatározó eszköz az adatok tárolására. A nevében is benne van, hogy egy vagy több mágneses merevlemez pörög jó gyorsan ezekben az eszközökben. A tányérok felett pedig egy író-olvasó fej mozog. Hasonlóan tudod elképzelni, mint a bakelit lemezlejátszókat. Még hangjuk is van. :-)

Ezeknek a sebessége erősen függ attól, hogy milyen gyorsan pörögnek a tányérok és milyen gyorsan mozog a fej a tányérok felett. Van egy érezhető fizikai korlát.

A tároló kapacitása rendkívül nagy, akár több terabyte (TB) is lehet. Egy 1 TB-os lemezen az teljes életed összes fényképét tárolhatnád. Nagyjából 400-500 ezer fényképet másolhatsz fel rá.

Mi a SSD?

Az SSD egy olyan adattároló eszköz amibe az adatokat elektronok tárolják. Nincs benne semmilyen mozgó alkatrész. Hasonló a működése a pendrive-hoz, de az SSD-ben használt elektronika sokkal gyorsabb.

Az SSD sebessége az alkalmazott elektronikus megoldástól függ, de a leglassabb SSD is akár tízszer gyorsabb mint a HDD. Vagyis olyan gyors, amilyen gyorsan az elektronok mozogni képesek az adott konstrukcióban.

A nagy hátránya az SSD-nek, hogy az élettartama jelentősen kisebb, mint a HDD-nek. Akár tízszer hamarabb tönkre mehet. Az elhasználódás mértéke attól függ, hogy mennyire intenzíven használjuk (hányszor írunk vagy törlünk róla). Ha állandóan kis fájlokat másolunk majd törlünk az SSD-ről, akkor néhány év alatt tönkre mehet. Az SSD-k megbízhatósága és élettartama általában arányos az árával. Tehát a nagyon-nagyon olcsó darabok aktív használat mellett tényleg csak pár évig fogják bírni.

Az SSD tároló kapacitása kisebb. Jelenleg a 250 GB környékén lévő eszközök olyan áron kaphatóak, mint az 1-2 TB-os HDD-k. A következő pár évben viszont az SSD át fogja venni az uralmat. Elérhető áron lesz belőle 1 TB vagy nagyobb kapacitású.

HDD vagy SSD kerüljön a laptopba?

A rendszergazda szolgáltatás keretében minden ügyfelemnek azt javaslatom, hogy mindenképpen SSD kerüljön a laptopba, vagy akár az asztali számítógépbe is. A régi laptopot vagy asztali számítógépet sem kell azonnal kidobni, mert lassú. Irodai célokra még tökéletes ha a régi HDD-t kicseréljük egy SSD-re és tized áron megvan, mintha új gépet vásárolna.

Sőt, már a webtárhely szerverekben is SSD-ket használunk. Ezzel jelentősen tudjuk gyorsítani a weboldalakat.

Az egyik ügyfelem miután kézhez kapta az SSD-vel szerelt laptopját a következő üzenetet küldte Skype-on:

ssd hdd különbség

Az SSD előnyei:

 • akár 10-szer, 20-szor gyorsabb
 • a gép 15-30-60 másodperc alatt elindul
 • használat közben nincsenek megakadások (fájl mentésnél vagy megnyitásnál)
 • sokkal kisebb fogyasztás, így a laptop akksis üzemideje is növekszik

Az SSD hátrányai:

 • relatív kis tárhely méret
 • nem ajánlott hosszú távú adattárolásra használni
  • a fontos adatokat mindenképpen vagy a felhőben, vagy NAS-on tárold

Összefoglalva

SSD-t vegyél ha

 • új laptopot vásárolsz
 • lassú a régi géped és gyorsítani szeretnéd

HDD-t vegyél ha

 • nagy mennyiségű adatot akarsz hosszú távon tárolni: vannak laptopok amelyikben van már SSD és HDD is
 • szerverbe vagy hálózati adattárolóba (NAS) kell tárhely

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2020 Oláh Gábor E.V. - GOLNET Informatika

Ez is érdekelhet…

A Facebookon töltjük el az időnk nagy részét

A Facebookon töltjük el az időnk nagy részét

Az internet a mindennapjaink részévé vált. Naponta használjuk és ki több, ki kevesebb időt tölt az interneten. Sokunknak megváltoztatta az életét akár jó, akár rossz irányba. Vajon milyen oldalakon töltjük el az időnket? Honnan jönnek az adatok? Értékelhető...

GOLNET Informatika hírlevél feliratkozás

Kérem az új cikkeket

Választ kaptál a kérdésedre?

Válasz elküldése!
error: A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll !!
Share This