Mi a hirdetés blokkoló? Miért jó és miért rossz?

Szerző: | Informatika közérthetően, Blog, Szoftverek, Tippek és trükkök

Az internetet használva már biztosan Te is találkoztál hirdetésekkel. A többsége ártalmatlan és nem is zavaró, de vannak olyanok amelyek az ember arcába csapnak. Talán eszedbe jutott már, hogy hogyan tudnál ezektől megszabadulni. A hirdetés blokkolás nem új dolog. Amióta vannak hirdetések azóta vannak hirdetés blokkolók is. De tényleg jó dolog a hirdetések blokkolása?

Miért zavaróak a hirdetések?

Többféle hirdetést lehet látni a weboldalakon. Egyesek csöndben megbújnak az oldalvonalon, mások pedig elárasztják a Facebook hírfolyamot, váratlanul feltűnnek a cikkek között vagy a legrosszabb, amikor felugranak az arcod elé és eltakarják a weboldal tartalmát. Más részük nem takar ki tartalmat, de az aktív mozgásukkal és villogásukkal teljesen elvonják a figyelmet és rövid időn belül idegessé teszik az embert.

A hirdetések jó része megakadályoz abban, hogy élvezni tudd a cikket amit olvasol vagy a videót amit nézel. A Facebook-on is rendkívül zavaró, amikor teljesen irreleváns hirdetéseket látsz minden második bejegyzés után a hírfolyamodban. Nem kell azon csodálkozni, hogy a hirdetés blokkoló szoftverek egyre népszerűbbek.

Hirdetés blokkolót használók aránya Magyarországon
Hirdetés blokkolót használók aránya Magyarországon

Forrás: Reuters Digital News reports 2016, 2017 és 2018

Ha még nem ismered a hirdetés blokkolást, akkor itt van amit tudnod kell.

Mit csinál egy hirdetés blokkoló?

A hirdetés blokkoló szoftver eltávolítja a hirdetéseket a weboldalakról. Miközben a weboldal betöltődik, a hirdetés blokkoló végignézi a tartalmat és olyan a betöltődő elemeket keres amelyek egy előre meghatározott lista alapján hirdetések lehetnek. Ha talált ilyet, akkor azoknak a megjelenését letiltja vagy nem is engedi betöltődni.

Miért használnak az emberek hirdetés blokkolót?

Amikor hirdetés blokkolót használsz, akkor élvezetesebb a cikkek és más tartalmak olvasása, nézése. A hirdetés blokkoló eltünteti az idegesítő felugró ablakokat, videós hirdetéseket és minden más az olvasás szempontjából teljesen lényegtelen és zavaró dolgokat. Te is találkoztál már olyan weboldallal, ahol egyszer csak hirtelen megszólalt egy videó, vagy miközben olvastad a szöveget felugrott egy hirdetés. Legszívesebben átlőtted volna a monitort, ugye?

Az idegesítő tartalom eltüntetése mellett más hasznos tulajdonságai is vannak:

  • Biztonság: Az online hirdetéseket sokszor használják bűnözők, hogy vírusokat terjesszenek.
  • Magánélet: A hirdetés blokkoló megakadályozza, hogy egy hirdetés betöltődjön, ezáltal a hirdető cégek nem tudnak profilt alkotni rólad.
  • Sebesség: A sok hirdetést tartalmazó weboldalak gyorsabban töltődnek be.

Már használsz hirdetés blokkolót? Akkor elmondom, hogy miért kapcsold ki

Ha hirdetés blokkolót használsz, akkor végre nyugodtan olvashatod a kedvenc blogodat, a Youtube videókat nem szakítja meg reklám és nem ugrál a szemed előtt hirdetés. Ezek mind hatalmas előnyök számodra mint olvasó, de hatalmas hátrány a kiadók és bloggerek számára, akik egyszerűen nem kapnak pénz azon hirdetések után, amelyek nem jelentek meg.

Az a tartalom amit Te ingyen olvashatsz vagy nézhetsz nincs ingyen. A tartalom előállítója a megjelenő hirdetésekből igyekszik bevételre szert tenni. Ha Te letiltod a hirdetéseket, akkor neki(k) nincs bevételük és egy idő után leállnak a tartalom készítéssel. Nem lesz mit olvasnod.

Mit tesznek a kiadók?

A kiadók természetesen megpróbálnak küzdeni a hirdetés blokkolók ellen. Néhányuk szponzorált tartalmat jelenít meg, mások előfizetés keretében adják az információt, vagy udvariasan megkérnek, hogy tiltsd le a hirdetés blokkolót amíg az ő weboldalukat nézed. Mások pedig egyszerűen letiltják a tartalmukat ha hirdetés blokkolót érzékelnek.

Akkor most használjak vagy sem hirdetés blokkolót?

Tetszik vagy sem a hirdetések egy nélkülözhetetlen kelléke a mai internetnek. A hirdetések egy része érdekes, más része idegesítő, de a hirdetések az egyik oka annak, hogy a kedvenc weboldalad létezhet. Ha most azt kérdezed, hogy használj-e hirdetés blokkolót vagy sem, akkor a válasz egyszerű: igen, használj. De vedd figyelembe, hogy sok kedvenc weboldalad és blogod ezekből a hirdetésekből tartja fenn magát. Kérlek néha kapcsold ki, vagy legalább a kedvenceiden ne használd.

Mi alapján válassz hirdetés blokkolót

A Google Chrome alapból tartalmaz egy blokkolót, ami megállítja a nagyon tolakodó reklámokat, de csak azokat. Tehát ez nem egy mindenható megoldás. Ha minden reklámot szeretnél megállítani, akkor szükséged lesz valamilyen böngésző bővítményre.

Egy korábbi cikkben mutattam olyan böngésző bővítményeket amelyek használatával többek között a hirdetéseket is blokkolni tudod. Természetesen azokon kívül léteznek más, ilyen célú bővítmények is. Próbáld ki azokat is és azt használd amelyik szimpatikus. Én már választottam, de sok weboldalon eleve kikapcsolom ezeket. Vagy azért mert megtisztelem a weboldal készítőjét, vagy azért mert a weboldal készítés során csak hátrányt okozna. És igen, vannak azok az esetek, amikor egyszerűen szétesik a weboldal vagy nem megfelelően működik ha hirdetés blokkolót használsz.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2019. január 23.-án.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

A Mikrotik RouterOS v7-től elérhető a Wireguard VPN technológia. Példánkban az otthon vagy az irodában lévő Mikrotik routert használjuk Wireguard szerverként. Nem indít kifelé kapcsolatot, csak hallgatózik és fogadja a bejövő roadwarrior kapcsolatot. Roadwarrior az a...

Ubuntu 20.04 szerver csatlakoztatása Windows AD domainhez

A feladat, hogy egy vagy több Ubuntu vagy Debian alapú linux szervert kell telepíteni a cégnél és meg kell oldani, hogy ezekre a szerverekre a Windows active directlyban felvett admin fiókokkal lehessen beléni és kezelni. Ehhez első lépésként a linux szerverünket...

Használt telefonszámok problémája

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...