Nincs pénzem sz*rt venni. Neked?

Szerző: | 2018. november 30. | Vállalkozói világ, Blog

Valamikor egy ismerősömmel beszélgettünk, hogy vajon mi a titka annak, hogy egyes emberek sikeresek, mások pedig hiába dolgoznak éjjel nappal mégsem tudnak egyről a kettőre jutni. Sok tényezőt sorakoztattunk fel amelyekből most csak egyről írnék. Én is mint mindenki vásárolunk mindenféle eszközöket és tárgyakat azért, hogy a munkánkat el tudjuk végezni. Mégis miért van az, hogy egyes szakemberek fejlődnek, mások pedig csak vegetálnak vagy elbuknak?

Csak két kérdés.

  1. Ki tudod számolni, hogy 1 óra munkád mennyibe kerül?
  2. Ki tudod számolni, hogy mennyi idővel kerül többe a munka elvégzése egy rosszul megválasztott eszközzel? Na pont annyi a veszteséged ha rossz eszközt használsz!

A sok tényező közül van egy ami szerintem nagyban befolyásolja, hogy valaki milyen mesterien tudja elvégezni a munkáját. Arra jutottunk, hogy „Nincs pénzünk arra, hogy szar munkaeszközt vegyünk magunknak„.

Miért is jutottunk erre a következtetésre?

Persze, persze a hozzáállás is fontos, de hiába van meg az akarat ha rosszul választod meg az munkaeszközt amivel dolgozol.

Gondolj bele. Szakember vagy és megveszed a hobbi színvonalú és/vagy olcsó eszközt, ami felébe vagy harmadába kerül mint egy profi és minőségi eszköz. Ezután ezt az olcsó eszközt rendszeresen használod. Napi szinten előveszed és vagy egy terméket állítasz elő vele vagy szolgáltatást nyújtasz vele az ügyfeleidnek, akik elvárják azt, hogy amit kapnak a pénzükért az tökéletes legyen.

mester ember

Mennyire fájdalmas ha nincsenek megelégedve a munkáddal?

Mennyibe kerül az olcsójánoskodás a végén?

Az olcsó eszköz használatával előállított termék vagy a szolgáltatás hibátlan? Persze, hogy az tud lenni. Hurrá! Az ügyfeled elégedett és fizet. Az olcsó eszközöd viszont egy napon beadja az unalmast. Ha nincs szerencséd, akkor épp a legfontosabb ügyfelednél. Mikor jött el ez a nap? Szinte biztos, hogy 1 éven belül megveheted az újabb olcsó eszközödet. Két év múlva már a harmadik olcsó eszközödet veszed és ez az a pillanat amikor rájössz, hogy már több pénzt költöttél az olcsó eszközödre, mint amennyibe egy profi eszköz került volna.

Egy profi eszköz amit ha megfelelően használsz és karban tartasz, akkor akár 10-20 évig is szolgálni fog. És nem biztos, hogy sokkal drágább is mint egy hobbi eszköz amit arra terveztek, hogy évente pár alkalommal vedd csak elő. Sőt az évek során még olcsóbban is jössz ki a kezdeti nagyobb beruházás ellenére is.

Tényleg megéri a drágább eszközt megvenni?

Nekem vannak olyan eszközeim amelyeket 15-20 éve vásároltam és még mindig hibátlanul működnek. Aznap amikor megvettem úgy éreztem, hogy végleg csődbe jutok, mert akkor az összes megtakarításomat ráköltöttem. Már 1 év után visszahozta az árát és azóta folyamatos profitot termel. Mégpedig oly módon, hogy nem kellett 1-2 évente újat vennem. Annyi volt a dolgom az elmúlt években, hogy rendben tartottam és oda figyeltem rá, hogy az adott célra mindig a megfelelő eszközt használjam.

drága

Ezzel szemben, főleg nagy céges környezetben számtalanszor láttam, hogy a mindenkori vezetés nem volt tisztában azzal, hogy profitot csak úgy lehet termelni ha a megfelelő eszközökkel dolgozunk. A megfelelő eszköz viszont nem sz*r eszköz. Egy bizonyos szintet fent lehet tartani barkácsolással, a biznisz menni fog, de nem fejlődni. A megfelelő és profi eszköz nem csak hosszú évekig lesz veled hanem még a munkádat is sokkal rövidebb idő alatt tudod elvégezni.

A lényeg, hogy nekem nincs pénzem sz*rt venni.

Mint a legtöbb kezdő vállalkozó igyekeztem ingyenes megoldásokat használni. Ami nagyon jó volt. A közösségi támogatás fantasztikus, de tényleg. Nem volt olyan problémám vagy kérdésem amire 1-2 napon belül ne kaptam volna meg a választ. A szoftverek minősége is kielégítő volt. Egy idő után eljött az a pont amikor már nyűgnek éreztem, hogy rendszeres látogatója vagyok a közösségi fórumoknak. Órák, napok mentek el így. Miután kiszámoltam, hogy a megoldások keresésére mennyi időt töltöttem és ezt képes voltam pénzben kifejezni, akkor rájöttem valamire.

HÁM háromszög

Ez a felismerés segített megérteni a korábban már említett HÁM háromszög rejtélyét. A megfelelő laptop kiválasztása során is pontosan az a felismerés kell, hogy vezessen. Hiszen egy vállalkozó kezében a laptop is egy eszköz amivel pénzt termel.

A munkámhoz szükséges vér profi szoftverek licenc díja még összeadva is sokkal kevesebb költséget jelentett. Mert ugye ami időt korábban a megoldás keresésre fordítottam, azt utána már a valódi munkára tudtam fordítani, ami fizikailag megszámolható pénzt termelt. 

Az, hogy megvásároltam az éppen aktuális legjobb szoftvereket a végén többlet bevételt generált.

Természetesen a mai napig használok ingyenes szoftvereket. Sőt bátorítok mindenkit, hogy tegyen hasonlóan. Viszont amivel pénzt termelsz az legyen profi és ha kell, akkor fizess érte.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

A Mikrotik RouterOS v7-től elérhető a Wireguard VPN technológia. Példánkban az otthon vagy az irodában lévő Mikrotik routert használjuk Wireguard szerverként. Nem indít kifelé kapcsolatot, csak hallgatózik és fogadja a bejövő roadwarrior kapcsolatot. Roadwarrior az a...

Ubuntu 20.04 szerver csatlakoztatása Windows AD domainhez

A feladat, hogy egy vagy több Ubuntu vagy Debian alapú linux szervert kell telepíteni a cégnél és meg kell oldani, hogy ezekre a szerverekre a Windows active directlyban felvett admin fiókokkal lehessen beléni és kezelni. Ehhez első lépésként a linux szerverünket...

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...