HDD vagy SSD kerüljön a laptopba

Szerző: | Informatika közérthetően, Blog

Tartalom

 • Mi a HDD?
 • Mi az SSD?
 • HDD vagy SSD kerüljön a laptopba? – ügyfél véleménnyel
 • Az SSD előnyei
 • Az SSD hátrányai

Amikor laptopot vásárolunk, akkor sokszor elég nehéz eldönteni, hogy melyik a jó laptop és mi alapján válasszunk. Az egyik legfontosabb tulajdonság amit figyelembe kell venni, hogy melyik párosítás a legjobb. HDD laptop  vs  SSD laptop?

Mi a HDD?

A HDD vagy más néven merevlemez már évtizedek óta a meghatározó eszköz az adatok tárolására. A nevében is benne van, hogy egy vagy több mágneses merevlemez pörög jó gyorsan ezekben az eszközökben. A tányérok felett pedig egy író-olvasó fej mozog. Hasonlóan tudod elképzelni, mint a bakelit lemezlejátszókat. Még hangjuk is van. :-)

Ezeknek a sebessége erősen függ attól, hogy milyen gyorsan pörögnek a tányérok és milyen gyorsan mozog a fej a tányérok felett. Van egy érezhető fizikai korlát.

A tároló kapacitása rendkívül nagy, akár több terabyte (TB) is lehet. Egy 1 TB-os lemezen az teljes életed összes fényképét tárolhatnád. Nagyjából 400-500 ezer fényképet másolhatsz fel rá.

Mi a SSD?

Az SSD egy olyan adattároló eszköz amibe az adatokat elektronok tárolják. Nincs benne semmilyen mozgó alkatrész. Hasonló a működése a pendrive-hoz, de az SSD-ben használt elektronika sokkal gyorsabb.

Az SSD sebessége az alkalmazott elektronikus megoldástól függ, de a leglassabb SSD is akár tízszer gyorsabb mint a HDD. Vagyis olyan gyors, amilyen gyorsan az elektronok mozogni képesek az adott konstrukcióban.

A nagy hátránya az SSD-nek, hogy az élettartama jelentősen kisebb, mint a HDD-nek. Akár tízszer hamarabb tönkre mehet. Az elhasználódás mértéke attól függ, hogy mennyire intenzíven használjuk (hányszor írunk vagy törlünk róla). Ha állandóan kis fájlokat másolunk majd törlünk az SSD-ről, akkor néhány év alatt tönkre mehet. Az SSD-k megbízhatósága és élettartama általában arányos az árával. Tehát a nagyon-nagyon olcsó darabok aktív használat mellett tényleg csak pár évig fogják bírni.

Az SSD tároló kapacitása kisebb. Jelenleg a 250 GB környékén lévő eszközök olyan áron kaphatóak, mint az 1-2 TB-os HDD-k. A következő pár évben viszont az SSD át fogja venni az uralmat. Elérhető áron lesz belőle 1 TB vagy nagyobb kapacitású.

HDD vagy SSD kerüljön a laptopba?

A rendszergazda szolgáltatás keretében minden ügyfelemnek azt javaslatom, hogy mindenképpen SSD kerüljön a laptopba, vagy akár az asztali számítógépbe is. A régi laptopot vagy asztali számítógépet sem kell azonnal kidobni, mert lassú. Irodai célokra még tökéletes ha a régi HDD-t kicseréljük egy SSD-re és tized áron megvan, mintha új gépet vásárolna.

Sőt, már a webtárhely szerverekben is SSD-ket használunk. Ezzel jelentősen tudjuk gyorsítani a weboldalakat.

Az egyik ügyfelem miután kézhez kapta az SSD-vel szerelt laptopját a következő üzenetet küldte Skype-on:

ssd hdd különbség

Az SSD előnyei:

 • akár 10-szer, 20-szor gyorsabb
 • a gép 15-30-60 másodperc alatt elindul
 • használat közben nincsenek megakadások (fájl mentésnél vagy megnyitásnál)
 • sokkal kisebb fogyasztás, így a laptop akksis üzemideje is növekszik

Az SSD hátrányai:

 • relatív kis tárhely méret
 • nem ajánlott hosszú távú adattárolásra használni
  • a fontos adatokat mindenképpen vagy a felhőben, vagy NAS-on tárold

Összefoglalva

SSD-t vegyél ha

 • új laptopot vásárolsz
 • lassú a régi géped és gyorsítani szeretnéd

HDD-t vegyél ha

 • nagy mennyiségű adatot akarsz hosszú távon tárolni: vannak laptopok amelyikben van már SSD és HDD is
 • szerverbe vagy hálózati adattárolóba (NAS) kell tárhely

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

A Mikrotik RouterOS v7-től elérhető a Wireguard VPN technológia. Példánkban az otthon vagy az irodában lévő Mikrotik routert használjuk Wireguard szerverként. Nem indít kifelé kapcsolatot, csak hallgatózik és fogadja a bejövő roadwarrior kapcsolatot. Roadwarrior az a...

Ubuntu 20.04 szerver csatlakoztatása Windows AD domainhez

A feladat, hogy egy vagy több Ubuntu vagy Debian alapú linux szervert kell telepíteni a cégnél és meg kell oldani, hogy ezekre a szerverekre a Windows active directlyban felvett admin fiókokkal lehessen beléni és kezelni. Ehhez első lépésként a linux szerverünket...

Használt telefonszámok problémája

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...