Mitől lesz egy laptop használható laptop?

Szerző: | Blog, Informatika közérthetően

Mitől lesz egy laptop használható?

Sok mindenről esett már szó. Megnéztük, hogy mire számíthatunk egy gamer/profi laptoptól, vagy éppen egy szórakozásra való laptoptól. Illetve összefoglaltuk, hogy melyik árkategóriából milyen laptopot tudunk magunknak vásárolni. De milyen tulajdonságokat is kell figyelembe venni ahhoz, hogy ne csak a pénztárcánk legyen vékonyabb, hanem örülni is tudjunk majd az új laptopnak. Azaz mitől lesz egy laptop tényleg használható laptop és nem csak egy vágódeszka.

Mitől is lesz egy laptop használható?

Mindenkinek mások a preferenciái ha vásárlásról van szó. Egyszer egy korábbi munkahelyem az egyik kollégám szeretett volna egy új laptopot magának. Megkeresett, hogy ajánljak neki valamit. Ez igen nehéz feladat így gondoltam pár kérdéssel megpróbálom belőni az igényeket. Valahogy így zajlott a kommunikáció:

  • Mire szeretnéd használni az új laptopot?
  • Ugyan mire! Hát dolgozni akarok rajta.
  • Mégis milyen munkát fogsz rajta csinálni?
  • Amit most is.
  • Jó, de mi az pontosan?
  • bla-bla-bla (Legalább is én ezt értettem belőle. Kár volt megkérdezni.)
  • OK, akkor van valami konkrét elvárásod az új masinával kapcsolatban?
  • Persze! Kettő nagyon fontos dolog. Legyen fehér és a kijelzője fényes.
  • Argh…….. RIP….

A képernyő fénye ragyogjon rád

A fenti párbeszéd eremdényeként a kedves kolléga megkapta amit akart. Igaz, hogy fél év után már átkozta saját magát. Na nem a fehér szín miatt, hanem a fényes kijelző miatt. Ez egy nagyon fontos tényező, mivel a kijelzőt sokkal többet fogod bámulni – bocs nézni –  mit bármi mást a laptopodon. A fényes kijelző nagyon jól használható tükörnek sminkeléskor, vagy ha lazáskodni akarunk és napszemcsiben ülünk az irodában. Minden másra alkalmatlan. Én személy szerint máglyára vetném az összes fényes kijelzőt. Vagy még jobb ha a kitalálóját kárhoztatnám arra, hogy fényes képernyő előtt kelljen dolgozni napsütésben. Ha még nem tetted, akkor próbáld ki.

Nem véletlen, hogy a monitorok és tévé képernyők matt felületűek. Pont azért, mert ez az ahogyan használni lehet őket anélkül, hogy kifollyon a szemed.

Egy szó mint száz, ha laptopot keresel, akkor az első szűrési feltétel a matt kijelző legyen.

Ha már képernyő, akkor mi a helyzet a felbontással?

Ez is egy fogós kérdés és mindenképpen nagyban befolyásolja az árat. Én személy szerint preferálom a Full HD kijelzőket, mivel a munkámból kifolyólag egyszerre több programmal is dolgozom. Bizonyos tervezéses vagy programozási feladatoknál szükségem van rá. Sokkal nagyobb a használható felület így egyszerre meg tudom jeleníteni a kódot, a debuggert és a végeredményt a böngészőben. Nem utolsó szempont, hogy a Full HD film is sokkal élvezetesebb látványt nyújt. Viszont ha Te csak böngészésre, facebook-ozásra és filmezésre használod, akkor elég lehet a HD (1280×768 vagy leginkább 1366×768) felbontás

Neked milyen memóriád van?

Nekem nem túl jó, legalább is egyesek szerint. A számítógépeknél a memória fajtája és mérete erősen meghatározza, hogy mennyire lesz gördülékeny a munka. Az én legelső számítógépemben 2 MB memória volt. Igen, megabájt! De már akkor vágytam rá, hogy legyen 4 MB-ot, amivel már bármilyen játékot el tudtam indítani.

Ma a memória ajánlott mérete legalább 4 GB. Ez az a minimum amivel kényelmesen tudsz böngészni, facebook-ozni és filmet nézni. Ja és megírni az önéletrajzodat. Nagyjából ennyire futja. Ha ennél többet akarsz 4 GB-al, akkor nagyon hamar eléred a határokat és azt veszed észre, hogy várnod kell, hogy történjen valami.

A saját tapasztalatom alapján 8 GB az a memória mennyiség amivel már szinte bármit meg tudsz csinálni. Ennél többre nemlesz szükséged. A profi CAx munkához és játékhoz ez viszont már a minimum a 8 GB. Ha teheted, akkor válassz inkább 12 vagy még jobb ha 16 GB-al szerelt gépet. Nekem 16 GB van a laptopomban és az asztali gépemben is és néha elérem a határait, de én speciális fetisizmussal viszonulok a memóriához.

Milyen gyors a központi feldolgozó egységed? Processzor professzor.

A processzor egy érdekes képződmény. Én személy szerint a „minél nagyobb annál jobb évezetet nyújt” híve vagyok, de ez a legtöbb esetben felesleges pénkidobás. Mindig tedd fel magadnak a kérdést, hogy mit is fogsz azon a masinán csinálni? Egyszerre sok programot futtatni? Játszani? Bonyolult CAx modellekkel dolgozni? Szervert üzemeltetni? Ha így van, akkor nagyot vegyél.

Ha szórakozásra és némi MS Office-ra fogod használni, akkor ne ölj a processzorba túl sok pénzt. Viszont soha nem vedd meg a leggyengébbet  vagy legolcsóbbat.

Az Intel Core i3 a minimum szerintem. Ennél lentebb ne adjuk. Tehát például az Intel Atom, vagy Intel Core Duo processzorral szerelt képeket messzire kerüld el. Bizonyos speciális feladatokra ezek is jók, de biztos vagyok benne, hogy nem neked.

Ha egy kicsit komolyabbra vágysz, akkor az Intel Core i5 a te választásod. Az i7 már tényleg komoly munkára való. Az AMD Ryzen processzorok is megfelőlek lehetnek számodra, főleg ha szűkös a pénztárcádban a pénzmag. Az AMD processzorai olcsóbbak mint az Intel-éi, viszont annyival gyengébbek is. Átlag felhasználás keretei között – értsd szórakozás és általános irodai munka – nem igen fogod észrevenni a különbséget, így bátran vedd meg. Azért figyelj rá, hogy mindig a legutolsó generációjú legyen.

Adatokat ide nekem, de gyorsan.

Ha már számítógép, akkor biztos, hogy sok-sok adatod is keletkezik. Fényképek, dokumentumok, stb. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyorsan tudsz hozzáférni mennyi adathoz. Jelenleg két tároló típus van forgalomban. Az egyik a jó öreg HDD, a másik az SSD. Az előbbi mozgó alkatrészekkel van tele, ezért korlátozottabb a sebessége, viszont olcsón lehet nagyot venni. Az SSD-ben nincs mozgó alkatrész, így a sebessége akát 10-50-szerese is lehet a HDD-nek. Ellenben drágább, sőt jóval drágább.

Az alábbi táblázatban összefoglaltam, hogy mit vegyél annak függvényében, hogy mennyi adatot akarsz tárolni, ahhoz milyen gyorsan akarsz hozzáférni és mennyi pénzed van rá. Mindenképpen kompromisszumot kell kötnöd.

 SSDHDDSSD+HDD
sok adatot tárolok XX
gyorsan kell az adatX X
olcsó legyen X 

Fontos, hogy az SSD szó szerint szárnyakat ad a gépednek! Ha van egy régebbi laptopod és a régi HDD-t kicseréled SSD-re … hát … hú de meg fogsz lepődni. Szóval én mindenképpen SSD-t javaslok. Minden másra ott van a felhő vagy egy külső, USB-s vinyó.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

A Mikrotik RouterOS v7-től elérhető a Wireguard VPN technológia. Példánkban az otthon vagy az irodában lévő Mikrotik routert használjuk Wireguard szerverként. Nem indít kifelé kapcsolatot, csak hallgatózik és fogadja a bejövő roadwarrior kapcsolatot. Roadwarrior az a...

Ubuntu 20.04 szerver csatlakoztatása Windows AD domainhez

A feladat, hogy egy vagy több Ubuntu vagy Debian alapú linux szervert kell telepíteni a cégnél és meg kell oldani, hogy ezekre a szerverekre a Windows active directlyban felvett admin fiókokkal lehessen beléni és kezelni. Ehhez első lépésként a linux szerverünket...

Használt telefonszámok problémája

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...