Adobe Flash hivatalosan is megszűnik 2020.12.31.-én

Szerző: | 2020. június 17. | Szoftverek

3 évvel ezelőtt az Adobe cég bejelentette, hogy a sokáig egyedülálló multimédia platformjukat, a Flash-t végszüntetik. Ezt akkor sokan nem hitték el, de ugyanúgy sokan várták. A Flash életének vége hivatalosan 2020. december 31.-én lesz.

A tizen- és huszonéves korosztálynak elnézhető ha nem igazán ismeri a Flash technológiát. A 90-es években és a 2000-es évek elején rengeteg weboldal és szolgáltatás a Flashre épült. Jó magam is többször használtam kisebb-nagyobb mértékben a weboldalak készítésekor, hiszen olyan interaktív és látványos eszközt biztosított, amit az akkor érvényben lévő HTML 2 és HTML 3 szabványok nem tettek lehetővé. Abban az időben a CSS 1-es verziója is csak a 90-es évek végén, 1996-ban lett hivatalosan közétéve, így a böngészők sem támogatták, ráadásul messze nem tudott annyit, mint mostanában. A Youtube indulásakor, 2005-ben a videó lejátszója is a Flash technológiára épült.

A 2000-es évek végén, amikor megjelent a HTML5 és a CSS3, a Flash erősen háttérbe szorult. A böngésző programok készítői is egyre nagyobb hangsúlyt feketettel arra, hogy a W3C szabványait egységesen kezeljék, így a Flash nagy előnye, miszerint minden böngészőben pontosan ugyanúgy jelent meg, mind inkább háttérbe szorult.

A Flash végéről akkor kezdték el tömegesen beszélni, amikor 2010-ben Steve Jobs nyílt levélben magyarázta el, hogy az Apple miért nem fogja támogatni a Flasht az iPad, iPhone és a jövőbeli termékeikben.

Mi lesz a Flash-el 2020. december 31. után?

Az Adobe hivatalos End-of-life tájékoztatása alapján az EOL dátumig továbbra is az eddig megszokott támogatást fogja biztosítani. Az EOL dátum után viszont semmilyen biztonsági frissítést vagy támogatást nem biztosít. Az Adobe azt javasolja, hogy még az EOL dátum előtt mindenki törölje le a számítógépéről a Flash minden verzióját, amiről minden felhasználó akinek telepítve van, értesítést fog kapni. A Flash technológiát használó tartalmak működését és lejátszását blokkolni fogja az Adobe Flash Player.

Milyen lépéseket javasolt elvégezni a Flash tartalmat használó weboldal tulajdonosoknak?

A Flash tartalmat használó weboldalak tulajdonosai már eddig is tapasztalhatták, hogy a böngésző programok nem, vagy csak korlátozott módon jelenítik meg. Jellemzően ezek a weboldalak jelentősen idősek, elavultak. Mindenképpen javasolt a weboldal teljes újraírása, vagy végső soron a megszüntetése.

Mivel az Adobe semmilyen biztonsági frissítést nem fog kiadni az EOL dátum után, ezért várható, hogy rövid időn belül biztonsági hibák fognak felbukkanni, amelyek révén az internetes bűnözők feltörhetik, vírussal fertőzhetik meg a weboldalt. Ez GDPR adatvédelmi problémákat is okozhat.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

A 6 legjobb ingyenes képszerkesztő 2020-ban

A 6 legjobb ingyenes képszerkesztő 2020-ban

A legjobb képszerkesztők rendkívül népszerűek, nem csak azért, mert ingyenesek, hanem valóban villámgyorsan képesek a „nem rossz” kategóriájú fotóinkat fantasztikussá varázsolni. Viszont olyan sok program van a piacon, hogy nehéz eligazodni köztük. Vajon melyik lesz...