Utoljára frissítve:

Olvasási idő: 4 perc

Van úgy, hogy szeretnénk végleg letörölni egy fájlt, hogy ahhoz biztosan ne férjen hozzá más. Egy vagy több fájl biztonságos törlése nem egyenlő a DEL gomb megnyomásával. A DEL gombbal törölt fájlokat még könnyedén vissza lehet állítani. Mikor van szükséged arra, hogy egy fájlt biztonságosan törölj?

Egy fájl biztonságos törlése nagyon fontos, ha

Ha eladod a számítógépedet és a lemezeken tároltál bármilyen adatot, márpedig tároltál, akkor azokat az adatokat is eladod az új tulajdonosnak. El sem tudod képzelni, hogy mekkora veszélynek teszed ki magad. A fájlokat vissza lehet állítani, elég könnyedén.

Nem! A lemez formázása sem segít. Még a teljes formázás sem.

A legtöbben azt mondjátok, hogy “én rendes ember vagyok, nincs rejtegetni valóm, akkor miért?”. De soha sem tudhatod. Gondolj bele. Egy csomó személyes adatot tárolsz a gépeden. Rengeteg személyes fénykép található a telefonodon és a számítógépen. Talán olyan is ami eléggé kompromittáló lehet.

Ezekből az információkból gyakorlatilag egy egyszerű fájl visszaállító program segítségével a teljes személyiségedet el tudják lopni. Az internet világában nem vagy biztonságban. A személyes adataidat felhasználva akár telefonon keresztül is lenyúlhatják a bankszámládon lévő pénzedet. Vagy a fényképedet felhasználják kamu közösségi profilokhoz, vagy kamu hirdetésekhez vagy bármire. Ha kompromittáló a kép, akkor pedig igencsak katasztrofális helyzetbe kerülhetsz, vagy meg is zsarolhatnak.

Ja, hogy ilyen veled nem fordulhat elő? Háát… a remény hal meg utoljára.

Hogyan történik egy fájl biztonságos törlése?

Hosszú és nagyon szakzsargontól túlfűtött értekezést lehetne erről írni. Számtalan módszer és algoritmus létezik. Röviden a lényege az, hogy a merevlemez azon részeit ahol a véglegesen törlendő fájl található, többször egymás után különböző értékekkel írják felül. Minél többször annál biztosabb, hogy nem lehet majd visszaállítani az eredeti fájlt. 

Persze ennél kicsit bonyolultabb, de a lényege ez.

Milyen programot használj a fájl biztonságos törlése érdekében.

Három kategóriát kell megkülönböztetni. Mindhárom kategóriában számtalan jó szoftver létezik. Én az ingyenes és egyszerűen használható verziókra fókuszálok.

1. Egy vagy több fájl törlése

 • Freeraser : Ez egy elég nagy kuka ikont rak az asztalra, amibe ha áthúzod a megsemmisítendő fájlt vagy mappát, akkor azt megsemmisíti.
 • File Shreddder : Átlátható és egyszerűen használható. Célszoftver.
 • Eraser : Ez egy kicsit bonyolultabb használni. Aki érez magában bátorságot annak hajrá.

2. A teljes szabad lemezterület törlése

 • Windows saját megoldása : Start menü -> Parancssor: cipher /w:C: Ha az egyszerűségre törekedsz, akkor ez a Te megoldásod.
 • CCleaner : Ez egy Windows karbantartó program és erre is tökéletesen használható.
 • Eraser : Nem csak egy-egy fájl, de a szabad lemezterület törlésére is alkalmas.
 • File Shreddder : Átlátható és egyszerűen használható. Célszoftver.

3. A teljes lemez törlése, azaz biztonságos formázás

Itt két dolgot tehetsz. Az egyik, hogy kiszereled a merevlemezt vagy SSD-t a gépedből és egy másik számítógépbe berakva törlöd a teljes tartalmát valamelyik fent említett programmal.

A másik megoldás, ha az alábbi programok közül választasz, készítesz belőle egy bootolható pendrive-ot vagy CD-t és arról indítod el a számítógépet. Macerás és némi tapasztalatot igénylő feladat.

 • Ubuntu Live CD : Bizony, bizony a linux nagyon jó dolog. Ha CD-ról indítod a rendszert, tehát nem telepíted, akkor van benne egy nwipe nevű kis program. Vagy a shred, vagy éppen a wipe. Nem hiába a linux még erre is jó. :-)
 • DBAN, Darik’s Boot and Nuke : Hatékony és kegyetlen!
 • Hiren’s BootCD : Ez egy igazi svájci bicska. Elsőrangú eszköze a megsemmisítésnek és még sok tucatnyi másnak is. Például a Windows jelszavak megváltoztatásának. ;-)

Figyelem!

Ne használd a fenti szoftvereket állandóan. A törlési technológiából adódóan eléggé megviselik a merevlemezeket, főleg az SSD-ket. Ha sokat használod, akkor drasztikusan lecsökkenhet az eszközök élettartama.

Ezeknek a szoftvereknek a használata csak indokolt esetben ajánlott.

Figyelem, még egyszer!

Habár a fenti szoftverek alapos munkát végeznek, előfordulhat, hogy mégis vissza lehet állítani a biztonságosan letörölt adatokat. Ehhez nagyfokú szaktudás és még számtalan más körülmény közrejátszása szükséges, de nem lehetetlen.

Átlag ember, átlag felszereléssel és átlag tudással nem fogja tudni visszaállítani a fenti programokkal törölt adatokat. Legalábbis rendkívül kicsi rá az esély.

Kérdésed van?

Még több hasznos infó szoftver témában

 

 • ingyenes képszerkesztő program

  A legjobb ingyenes képszerkesztők 2019-ben

  A legjobb képszerkesztők rendkívül népszerűek, nem csak azért, mert ingyenesek, hanem valóban villámgyorsan képesek a „nem rossz” kategóriájú fotóinkat fantasztikussá varázsolni. Viszont olyan sok program van a piacon, hogy nehéz eligazodni köztük. Vajon melyik lesz az igényeimnek leginkább megfelelő? Nos [...]

 • védelem torrent

  Vírusirtó torrentezéshez és felnőtt oldalak nézegetéséhez

  Valaki megkérdezte tőlem, hogy melyik a legjobb vírusirtó torrentezéshez, ha Windows 7-es gépe van és néha még felnőtt oldalakat is megnéz. Ha igazán meg szeretnéd védeni magad ilyen helyzetben, akkor több dologra is oda kell figyelni. Az itt leírtak [...]

 • hirdetés blokkoló

  Mi a hirdetés blokkoló? Miért jó és miért rossz?

  Az internetet használva már biztosan Te is találkoztál hirdetésekkel. A többsége ártalmatlan és nem is zavaró, de vannak olyanok amelyek az ember arcába csapnak. Talán eszedbe jutott már, hogy hogyan tudnál ezektől megszabadulni. A hirdetés blokkolás nem új dolog. [...]

 • GOLNET Tor hálózat és dark web - névtelen böngészés

  Tor hálózat és dark web – Névtelen böngészés

  Talán már hallottál a dark webről, ahol minden illegális és csak a bűnözők használják. A dark webet a Tor hálózaton találhatod amit a Tor böngészővel használhatsz. A Tor hálózat használata legális, de a dark web tartalmak használata illegális. [...]

 • vpn

  Mit jelent a VPN és miért használjam? Mutatom a lényeget

  Amikor internetezel, akkor a számítógéped/mobilod és egy másik szerver között kommunikáció történik. Ezt a kommunikációt az internet szolgáltatód, a weboldal üzemeltetője látja. Tudják, hogy Te vagy az, hol vagy éppen. Ha kell játszi könnyedséggel el tudnak jutni hozzád. Azért mert [...]

 • privát kereső

  Egy privát kereső nem gyűjt rólad adatokat

  Amikor keresel valamit az interneten, akkor nagy eséllyel a Google keresőjét használod. Ez minden keresésedet figyeli és rögzíti. Pontosan tudja, hogy mi érdekel, melyik városban vagy. Ezek és még egyéb más adatok alapján adja meg a találatokat. Teljes profilt [...]

 • programozás

  Programozáshoz melyik operációs rendszert használjam?

  A programozás egyre népszerűbb szakma. Sokan belevágnak, ami nagyszerű, hiszen szükség van a jó programozókra. Kezdő programozóktól kaptam olyan kérdést, hogy melyik operációs rendszert ajánlom erre a feladatra. Sokat gondolkodtam azon, hogy melyik operációs rendszer is a legmegfelelőbb választás [...]

 • virtualbox

  Virtualbox a tökéletes tesztpad az operációs rendszereknek

  Ha szeretnéd kipróbálni a Linux-ot de nincs kedved letörölni a jól működő Windows rendszeredet a számítógépről, akkor a Virtualbox szoftver amire szükséged van. Mi a Virtualbox? A Virtualbox egy olyan szoftver amivel egy vagy több virtuális számítógépet [...]

 • g suite felhő

  Miért használom a G Suite rendszert? Előnyök és hátrányok a vállalkozásod számára

  Sok online elérhető terméket használok a munkám során. Ezekkel érem el, hogy bárhol és bármikor tudjak dolgozni. A segítségükkel kiszabadultam az irodából, elszakadtam egy fix számítógéptől. Gyakorlatilag bárhol és bármilyen számítógépen el tudom végezni a munkámat, csak legyen stabil [...]

 • Vírusirtó - Melyiket használjam?

  Melyik vírusirtó adja a legjobb védelmet?

  Minden számítógép és lassan már mobil eszköz fontos kelléke kellene, hogy legyen a vírusirtó szoftver. Melyik a legjobb vírusirtó? Ingyenes vagy fizetős verziót használjak? Mi alapján döntsek? A választás nem is olyan egyszerű. Nézzük meg mit is kell tudni [...]

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2018. október 19.-én.

Mennyire volt hasznos ez a cikk?

Értékelés átlaga / 5. Értékelések száma:

Sajnálom, hogy nem találtad elég hasznosnak a cikket!

Szeretnénk fejleszteni a cikk színvonalát.