Egy fájl biztonságos törlése, hogy ne lehessen visszaállítani

Szerző: | 2018. október 19. | Szoftverek, Blog, Informatika közérthetően

Van úgy, hogy szeretnénk végleg letörölni egy fájlt, hogy ahhoz biztosan ne férjen hozzá más. Egy vagy több fájl biztonságos törlése nem egyenlő a DEL gomb megnyomásával. A DEL gombbal törölt fájlokat még könnyedén vissza lehet állítani. Mikor van szükséged arra, hogy egy fájlt biztonságosan törölj?

Egy fájl biztonságos törlése nagyon fontos, ha

Eladod a számítógépet, telefont

Ki akarod dobni az elektronikai hulladékba, mert tönkre ment

Fontos számodra a személyes és a gyerekeid biztonsága

Paranoiás vagy :-)

Ha eladod a számítógépedet és a lemezeken tároltál bármilyen adatot, márpedig tároltál, akkor azokat az adatokat is eladod az új tulajdonosnak. El sem tudod képzelni, hogy mekkora veszélynek teszed ki magad. A fájlokat vissza lehet állítani, elég könnyedén.

Nem! A lemez formázása sem segít. Még a teljes formázás sem.

A legtöbben azt mondjátok, hogy “én rendes ember vagyok, nincs rejtegetni valóm, akkor miért?”. De soha sem tudhatod. Gondolj bele. Egy csomó személyes adatot tárolsz a gépeden. Rengeteg személyes fénykép található a telefonodon és a számítógépen. Talán olyan is ami eléggé kompromittáló lehet.

Ezekből az információkból gyakorlatilag egy egyszerű fájl visszaállító program segítségével a teljes személyiségedet el tudják lopni. Az internet világában nem vagy biztonságban. A személyes adataidat felhasználva akár telefonon keresztül is lenyúlhatják a bankszámládon lévő pénzedet. Vagy a fényképedet felhasználják kamu közösségi profilokhoz, vagy kamu hirdetésekhez vagy bármire. Ha kompromittáló a kép, akkor pedig igencsak katasztrofális helyzetbe kerülhetsz, vagy meg is zsarolhatnak.

Ja, hogy ilyen veled nem fordulhat elő? Háát… a remény hal meg utoljára.

Hogyan történik egy fájl biztonságos törlése?

Hosszú és nagyon szakzsargontól túlfűtött értekezést lehetne erről írni. Számtalan módszer és algoritmus létezik. Röviden a lényege az, hogy a merevlemez azon részeit ahol a véglegesen törlendő fájl található, többször egymás után különböző értékekkel írják felül. Minél többször annál biztosabb, hogy nem lehet majd visszaállítani az eredeti fájlt. 

Persze ennél kicsit bonyolultabb, de a lényege ez.

Milyen programot használj a fájl biztonságos törlése érdekében.

Három kategóriát kell megkülönböztetni. Mindhárom kategóriában számtalan jó szoftver létezik. Én az ingyenes és egyszerűen használható verziókra fókuszálok.

1. Egy vagy több fájl törlése

  • Freeraser : Ez egy elég nagy kuka ikont rak az asztalra, amibe ha áthúzod a megsemmisítendő fájlt vagy mappát, akkor azt megsemmisíti.
  • File Shreddder : Átlátható és egyszerűen használható. Célszoftver.
  • Eraser : Ez egy kicsit bonyolultabb használni. Aki érez magában bátorságot annak hajrá.

2. A teljes szabad lemezterület törlése

  • Windows saját megoldása : Start menü -> Parancssor: cipher /w:C: Ha az egyszerűségre törekedsz, akkor ez a Te megoldásod.
  • CCleaner : Ez egy Windows karbantartó program és erre is tökéletesen használható.
  • Eraser : Nem csak egy-egy fájl, de a szabad lemezterület törlésére is alkalmas.
  • File Shreddder : Átlátható és egyszerűen használható. Célszoftver.

3. A teljes lemez törlése, azaz biztonságos formázás

Itt két dolgot tehetsz. Az egyik, hogy kiszereled a merevlemezt vagy SSD-t a gépedből és egy másik számítógépbe berakva törlöd a teljes tartalmát valamelyik fent említett programmal.

A másik megoldás, ha az alábbi programok közül választasz, készítesz belőle egy bootolható pendrive-ot vagy CD-t és arról indítod el a számítógépet. Macerás és némi tapasztalatot igénylő feladat.

  • Ubuntu Live CD : Bizony, bizony a linux nagyon jó dolog. Ha CD-ról indítod a rendszert, tehát nem telepíted, akkor van benne egy nwipe nevű kis program. Vagy a shred, vagy éppen a wipe. Nem hiába a linux még erre is jó. :-)
  • DBAN, Darik’s Boot and Nuke : Hatékony és kegyetlen!
  • Hiren’s BootCD : Ez egy igazi svájci bicska. Elsőrangú eszköze a megsemmisítésnek és még sok tucatnyi másnak is. Például a Windows jelszavak megváltoztatásának. ;-)

Ne használd a fenti szoftvereket állandóan. A törlési technológiából adódóan eléggé megviselik a merevlemezeket, főleg az SSD-ket. Ha sokat használod, akkor drasztikusan lecsökkenhet az eszközök élettartama.

Ezeknek a szoftvereknek a használata csak indokolt esetben ajánlott.

Habár a fenti szoftverek alapos munkát végeznek, előfordulhat, hogy mégis vissza lehet állítani a biztonságosan letörölt adatokat. Ehhez nagy fokú szaktudás és még számtalan más körülmény közrejátszása szükséges, de nem lehetetlen.

Átlag ember, átlag felszereléssel és átlag tudással nem fogja tudni visszaállítani a fenti programokkal törölt adatokat. Legalábbis rendkívül kicsi rá az esély.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2018. október 19-én.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2021 Oláh Gábor E.V. - GOLNET Informatika

Ez is érdekelhet…

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...

OpenVPN szerver beüzemelése Synology NAS-on

OpenVPN szerver beüzemelése Synology NAS-on

VendégcikkA cikk szerzője Puskás Bálint. A távmunka kiépítésére sokféle lehetőség adott, az egyik közülük a VPN szerver használata. A VPN célja, hogy két eszköz között egy biztonságos csatornát hozzon létre. Így az eszközök titkosított kommunikációt folytathatnak,...