Utoljára frissítve:

Olvasási idő: 5 perc

Veled is biztos előfordult már, hogy letöröltél egy fontos fájlt? Például a családi nyaralás képeit? Csak ne ess pánikba! Megmutatom, hogy a törölt fájl visszaállítása nem is bonyolult és főleg nem lehetetlen.

Miről lesz szó a cikkben?

 • Szabályok
  • Ne ess pánikba és ne kapkodj!
  • Ne dolgozz tovább!
 • Mi történik amikor törlök egy fájlt?
 • Hogyan történik a törölt fájl visszaállítása?
 • Milyen programot használjak a törölt fájl visszaállításához?
  • Mond már, melyiket?!
 • A fenti programokkal vissza lehet állítani a telefonról törölt képeket is?
 • Hasznos tanács, hogy megmaradjanak a képeid!

Szabályok

Ne ess pánikba és ne kapkodj!

Ez az első és legfontosabb szabály amikor rájössz, hogy letöröltél valami fontos fájlt a számítógépedről, telefonodról vagy a digitális fényképezőgépedről. Ha elkezdesz kapkodni, akkor csak rontasz a törölt fájl visszaállítás esélyein. Szóval állj meg.

Ne dolgozz tovább!

Lehetőleg ne dolgozz tovább a számítógépen. Ez leginkább azt jelenti, hogy ne hozz létre vagy másolj fel a gépre új fájlokat. Minden új fájl rontja az esélyeket, mivel felülírja a törölt fájlokat.

Mi történik amikor törlök egy fájlt?

A jelen helyzet szempontjából minden operációs rendszernek két része van a lemezeken. Ezt egy könyvtár felépítéséhez lehetne hasonlítani.

A fájlokat nevezzük most könyveknek. Mije van egy könyvnek? Van neki címe és vannak oldalai.

A könyv címe a fájlnak a neve. A könyvtárban a könyv címét egy katalógus cédulára írják amit azután a katalógus szekrényben tárolnak. Ha keresel egy könyvet (fájlt), akkor először megnézed a katalógust, hogy hol található. Hova kell menned a sok-sok polc között.

A könyv lapjai a fájl tartalma. Ez sajnos nincs bekötve, ezért a lemezen általában szétszórva találhatóak. Olyan mintha a könyv egyes fejezeteit más-más polcokon tárolnánk a címe nélkül. Elképzelheted, hogy milyen nehéz lenne összeszedni minden fejezetet ha nem lenne katalógus cédula.

Amikor törölsz egy fájlt, akkor csak a katalógus cédulát veszed ki a szekrényből. A könyv fejezetei továbbra is ott maradnak a polcokon. Mivel a katalógus cédula már nincs meg, ezért a fejezeteket sem fogod tudni megtalálni. Ugyanígy a fájlok is ott maradnak a helyükön csak már nincsenek meg a katalógusban. Tehát egy fájl törlése igazából nem is törlés csak láthatatlanná válnak a számodra.

Legközelebb amikor egy új könyvet raksz a könyvtárba, akkor keresel egy olyan helyet ahol egy olyan könyv fejezete van aminek már nincs meg a katalógus cédulája. Kiveszed és berakod helyette az új könyvet. Vagyis véglegesen megsemmisíted a régi könyv egy fejezetét. A törölt fájl is így semmisül meg szépen lassan. Ezért mondtam a két fontos szabályt. Ha tovább dolgozol, akkor szépen lassan a könyv összes fejezetét (a fájl darabjait) kicseréled. Ha csak egy darabot cserélsz ki (írja felül egy új fájl), akkor még vissza lehet állítani és még érthető is marad. Ha viszont a nagy része ki lett cserélve, akkor már nem fogod érteni a könyvet. Nem lehet visszaállítani a fájl tartalmát.

Hogyan történik a törölt fájl visszaállítása?

Te, egyedül nehezen találnád meg az összes fejezetet a könyvtár polcain. Kell valami, amivel gyorsan végig lehet menni az összes polcon és kiszedni a cím nélküli fejezeteket. Egy robot a jó megoldás.

A törölt fájlok visszaállítása is egy robot folyamat, amit egy program végez el helyetted rendkívül gyorsan. Ez a program végignézi a lemez teljes területét és ha talál egy fájl darabot amihez nincs katalógus bejegyzés, akkor azt megmutatja neked. Minél több darabját találja meg épségben, annál nagyobb eséllyel állíthatod vissza.

Milyen programot használjak a törölt fájl visszaállításához?

Számtalan nagyon jó program létezik e célra. Az alábbi listában összefoglaltam, hogy szerintem milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó fájl visszaállító programnak.

 • Ingyenes

 • Nem kell telepíteni. Hordozható, portable változat.

 • Korlátlan adatmennyiséget vissza tud állítani.

 • Pendrive-ról és SD kártyáról is tudjon visszaállítani.

Mond már, melyiket?!

A fenti szempontok alapján kiválasztottam neked pár programot, amit már én magam is kipróbáltam és ajánlok. A hordozható változatot egy pendrive-ra töltsd le, csomagold ki ugyanide majd indítsd el.

A fenti programokkal vissza lehet állítani a telefonról törölt képeket is?

Mobiltelefonról két esélyes a törölt képek visszaállítása.

Ha a képeket az SD kártyára mentette a telefon, akkor a fenti programok megfelelőek lesznek a számodra. Vedd ki az SD kártyát a telefonból és csatlakoztasd a számítógépedhez. Ezután a fenti programokkal vissza lehet állítani a törölt képeket. Feltéve ha időben észrevetted és nem készítettél további képeket amelyek felülírták a régi, törölt képeket. Ilyenkor nincs esélyed a visszaállításra.

Ha a telefon belső memóriájába mentette a képeket, akkor a fenti programok nem lesznek jók a számodra. Sajnos én nem találtam a fenti kritériumoknak megfelelő programot, amivel megfelelő módon vissza lehetne állítani a telefon belső memóriájából törölt állományokat.

Javaslom, hogy a telefont vidd be a szolgáltatód szerviz pontjába, vagy más mobil szervizbe. Ott jó eséllyel tudnak neked segíteni. NE az útszéli használt mobilos boltba, hanem valódi mobil szervizbe.

Hasznos tanács, hogy megmaradjanak a képeid!

Ha a mobilodat használod fényképezésre, márpedig szinte biztos, hogy azt használod, akkor gondolkodj előre. Ha androidos készüléket használsz, akkor telepítsd fel a Google Photos nevű alkalmazást. Ez az app minden elkészített fényképet feltölt a felhőbe (gmail-es fiókodba). Van egy olyan opciója amivel korlátlan mennyiségű képet tárolhatsz. A feltöltött képeket ezután akár törölheted is a telefonodról, mivel online bármikor elérhetőek maradnak.

Kérdésed van?

Még több hasznos infó szoftver témában

 

 • ingyenes képszerkesztő program

  A legjobb ingyenes képszerkesztők 2019-ben

  A legjobb képszerkesztők rendkívül népszerűek, nem csak azért, mert ingyenesek, hanem valóban villámgyorsan képesek a „nem rossz” kategóriájú fotóinkat fantasztikussá varázsolni. Viszont olyan sok program van a piacon, hogy nehéz eligazodni köztük. Vajon melyik lesz az igényeimnek leginkább megfelelő? Nos [...]

 • védelem torrent

  Vírusirtó torrentezéshez és felnőtt oldalak nézegetéséhez

  Valaki megkérdezte tőlem, hogy melyik a legjobb vírusirtó torrentezéshez, ha Windows 7-es gépe van és néha még felnőtt oldalakat is megnéz. Ha igazán meg szeretnéd védeni magad ilyen helyzetben, akkor több dologra is oda kell figyelni. Az itt leírtak [...]

 • hirdetés blokkoló

  Mi a hirdetés blokkoló? Miért jó és miért rossz?

  Az internetet használva már biztosan Te is találkoztál hirdetésekkel. A többsége ártalmatlan és nem is zavaró, de vannak olyanok amelyek az ember arcába csapnak. Talán eszedbe jutott már, hogy hogyan tudnál ezektől megszabadulni. A hirdetés blokkolás nem új dolog. [...]

 • GOLNET Tor hálózat és dark web - névtelen böngészés

  Tor hálózat és dark web – Névtelen böngészés

  Talán már hallottál a dark webről, ahol minden illegális és csak a bűnözők használják. A dark webet a Tor hálózaton találhatod amit a Tor böngészővel használhatsz. A Tor hálózat használata legális, de a dark web tartalmak használata illegális. [...]

 • vpn

  Mit jelent a VPN és miért használjam? Mutatom a lényeget

  Amikor internetezel, akkor a számítógéped/mobilod és egy másik szerver között kommunikáció történik. Ezt a kommunikációt az internet szolgáltatód, a weboldal üzemeltetője látja. Tudják, hogy Te vagy az, hol vagy éppen. Ha kell játszi könnyedséggel el tudnak jutni hozzád. Azért mert [...]

 • privát kereső

  Egy privát kereső nem gyűjt rólad adatokat

  Amikor keresel valamit az interneten, akkor nagy eséllyel a Google keresőjét használod. Ez minden keresésedet figyeli és rögzíti. Pontosan tudja, hogy mi érdekel, melyik városban vagy. Ezek és még egyéb más adatok alapján adja meg a találatokat. Teljes profilt [...]

 • böngésző inkognitó mód

  Mi az inkognitó vagy privát mód és miért nem olyan biztonságos mint hiszed?

  Egyre több ember fedezi fel a böngésző program inkognitó módját. Az inkognitó vagy privát módon való böngészés nem is ad olyan biztonságot, mint azt gondolod. Mielőtt megbíznál a böngésződben előtte ismerd meg, hogy mit tud és mit nem tud [...]

 • programozás

  Programozáshoz melyik operációs rendszert használjam?

  A programozás egyre népszerűbb szakma. Sokan belevágnak, ami nagyszerű, hiszen szükség van a jó programozókra. Kezdő programozóktól kaptam olyan kérdést, hogy melyik operációs rendszert ajánlom erre a feladatra. Sokat gondolkodtam azon, hogy melyik operációs rendszer is a legmegfelelőbb választás [...]

 • virtualbox

  Virtualbox a tökéletes tesztpad az operációs rendszereknek

  Ha szeretnéd kipróbálni a Linux-ot de nincs kedved letörölni a jól működő Windows rendszeredet a számítógépről, akkor a Virtualbox szoftver amire szükséged van. Mi a Virtualbox? A Virtualbox egy olyan szoftver amivel egy vagy több virtuális számítógépet [...]

 • g suite felhő

  Miért használom a G Suite rendszert? Előnyök és hátrányok a vállalkozásod számára

  Sok online elérhető terméket használok a munkám során. Ezekkel érem el, hogy bárhol és bármikor tudjak dolgozni. A segítségükkel kiszabadultam az irodából, elszakadtam egy fix számítógéptől. Gyakorlatilag bárhol és bármilyen számítógépen el tudom végezni a munkámat, csak legyen stabil [...]

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2018. október 18.-án.

Mennyire volt hasznos ez a cikk?

Értékelés átlaga / 5. Értékelések száma:

Mivel hasznosnak találtad a cikket...

Kérlek kövess a Facebookon

Sajnálom, hogy nem találtad hasznosnak a cikket!

Szeretnénk fejleszteni a cikk színvonalát.