Törölt fájl visszaállítása egyszerűen

Szerző: | Szoftverek, Blog, Informatika közérthetően, Tippek és trükkök

Veled is biztos előfordult már, hogy letöröltél egy fontos fájlt? Például a családi nyaralás képeit? Csak ne ess pánikba! Megmutatom, hogy a törölt fájl visszaállítása nem is bonyolult és főleg nem lehetetlen.

Miről lesz szó a cikkben?

Szabályok

Ne ess pánikba és ne kapkodj!

Ez az első és legfontosabb szabály amikor rájössz, hogy letöröltél valami fontos fájlt a számítógépedről, telefonodról vagy a digitális fényképezőgépedről. Ha elkezdesz kapkodni, akkor csak rontasz a törölt fájl visszaállítás esélyein. Szóval állj meg.

Ne dolgozz tovább!

Lehetőleg ne dolgozz tovább a számítógépen. Ez leginkább azt jelenti, hogy ne hozz létre vagy másolj fel a gépre új fájlokat. Minden új fájl rontja az esélyeket, mivel felülírja a törölt fájlokat.

Mi történik amikor törlök egy fájlt?

A jelen helyzet szempontjából minden operációs rendszernek két része van a lemezeken. Ezt egy könyvtár felépítéséhez lehetne hasonlítani.

A fájlokat nevezzük most könyveknek. Mije van egy könyvnek? Van neki címe és vannak oldalai.

A könyv címe a fájlnak a neve. A könyvtárban a könyv címét egy katalógus cédulára írják amit azután a katalógus szekrényben tárolnak. Ha keresel egy könyvet (fájlt), akkor először megnézed a katalógust, hogy hol található. Hova kell menned a sok-sok polc között.

A könyv lapjai a fájl tartalma. Ez sajnos nincs bekötve, ezért a lemezen általában szétszórva találhatóak. Olyan mintha a könyv egyes fejezeteit más-más polcokon tárolnánk a címe nélkül. Elképzelheted, hogy milyen nehéz lenne összeszedni minden fejezetet ha nem lenne katalógus cédula.

Amikor törölsz egy fájlt, akkor csak a katalógus cédulát veszed ki a szekrényből. A könyv fejezetei továbbra is ott maradnak a polcokon. Mivel a katalógus cédula már nincs meg, ezért a fejezeteket sem fogod tudni megtalálni. Ugyanígy a fájlok is ott maradnak a helyükön csak már nincsenek meg a katalógusban. Tehát egy fájl törlése igazából nem is törlés csak láthatatlanná válnak a számodra.

Legközelebb amikor egy új könyvet raksz a könyvtárba, akkor keresel egy olyan helyet ahol egy olyan könyv fejezete van aminek már nincs meg a katalógus cédulája. Kiveszed és berakod helyette az új könyvet. Vagyis véglegesen megsemmisíted a régi könyv egy fejezetét. A törölt fájl is így semmisül meg szépen lassan. Ezért mondtam a két fontos szabályt. Ha tovább dolgozol, akkor szépen lassan a könyv összes fejezetét (a fájl darabjait) kicseréled. Ha csak egy darabot cserélsz ki (írja felül egy új fájl), akkor még vissza lehet állítani és még érthető is marad. Ha viszont a nagy része ki lett cserélve, akkor már nem fogod érteni a könyvet. Nem lehet visszaállítani a fájl tartalmát.

Hogyan történik a törölt fájl visszaállítása?

Te, egyedül nehezen találnád meg az összes fejezetet a könyvtár polcain. Kell valami, amivel gyorsan végig lehet menni az összes polcon és kiszedni a cím nélküli fejezeteket. Egy robot a jó megoldás.

A törölt fájlok visszaállítása is egy robot folyamat, amit egy program végez el helyetted rendkívül gyorsan. Ez a program végignézi a lemez teljes területét és ha talál egy fájl darabot amihez nincs katalógus bejegyzés, akkor azt megmutatja neked. Minél több darabját találja meg épségben, annál nagyobb eséllyel állíthatod vissza.

Milyen programot használjak a törölt fájl visszaállításához?

Számtalan nagyon jó program létezik e célra. Az alábbi listában összefoglaltam, hogy szerintem milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó fájl visszaállító programnak.

  • Ingyenes
  • Nem kell telepíteni. Hordozható, portable változat.
  • Korlátlan adatmennyiséget vissza tud állítani.
  • Pendrive-ról és SD kártyáról is tudjon visszaállítani.

Mond már, melyiket?!

A fenti szempontok alapján kiválasztottam neked pár programot, amit már én magam is kipróbáltam és ajánlok. A hordozható változatot egy pendrive-ra töltsd le, csomagold ki ugyanide majd indítsd el.

A fenti programokkal vissza lehet állítani a telefonról törölt képeket is?

Mobiltelefonról két esélyes a törölt képek visszaállítása.

Ha a képeket az SD kártyára mentette a telefon, akkor a fenti programok megfelelőek lesznek a számodra. Vedd ki az SD kártyát a telefonból és csatlakoztasd a számítógépedhez. Ezután a fenti programokkal vissza lehet állítani a törölt képeket. Feltéve ha időben észrevetted és nem készítettél további képeket amelyek felülírták a régi, törölt képeket. Ilyenkor nincs esélyed a visszaállításra.

Ha a telefon belső memóriájába mentette a képeket, akkor a fenti programok nem lesznek jók a számodra. Sajnos én nem találtam a fenti kritériumoknak megfelelő programot, amivel megfelelő módon vissza lehetne állítani a telefon belső memóriájából törölt állományokat.

Javaslom, hogy a telefont vidd be a szolgáltatód szerviz pontjába, vagy más mobil szervizbe. Ott jó eséllyel tudnak neked segíteni. NE az útszéli használt mobilos boltba, hanem valódi mobil szervizbe.

Hasznos tanács, hogy megmaradjanak a képeid!

Ha a mobilodat használod fényképezésre, márpedig szinte biztos, hogy azt használod, akkor gondolkodj előre. Ha androidos készüléket használsz, akkor telepítsd fel a Google Photos nevű alkalmazást. Ez az app minden elkészített fényképet feltölt a felhőbe (gmail-es fiókodba). Van egy olyan opciója amivel korlátlan mennyiségű képet tárolhatsz. A feltöltött képeket ezután akár törölheted is a telefonodról, mivel online bármikor elérhetőek maradnak.

A digitális fotók biztonságos tárolásával kapcsolatban is olvashatsz 5+1 hasznos információt. Ha megfogadod, akkor nem kell többé a törölt fájlok visszaállításával foglalkoznod.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2018. október 18.-án.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

A Mikrotik RouterOS v7-től elérhető a Wireguard VPN technológia. Példánkban az otthon vagy az irodában lévő Mikrotik routert használjuk Wireguard szerverként. Nem indít kifelé kapcsolatot, csak hallgatózik és fogadja a bejövő roadwarrior kapcsolatot. Roadwarrior az a...

Ubuntu 20.04 szerver csatlakoztatása Windows AD domainhez

A feladat, hogy egy vagy több Ubuntu vagy Debian alapú linux szervert kell telepíteni a cégnél és meg kell oldani, hogy ezekre a szerverekre a Windows active directlyban felvett admin fiókokkal lehessen beléni és kezelni. Ehhez első lépésként a linux szerverünket...

Használt telefonszámok problémája

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...