Költségvetés otthoni nyilvántartása – HomeBank

Szerző: | Szoftverek, Blog, Informatika közérthetően

Miért jó az otthoni költségvetés elkészítése és a kiadások és bevételek vezetése? Valaki szerint hülyeség, valaki szerint ez az alapja annak, hogy mindig legyen pénzed.

Miért kell otthonra költségvetés?

Az otthoni költségvetés készítésére számtalan nagyszerű program létezik. Az otthoni háztartásban is készíteni kell egy költségvetést, hogy tudd, hogy mennyi pénzt költesz és mire. Tudod a választ az alábbi kérdésekre?

 • Múlt hónapban mire és mennyit költöttél?
 • Előfordult már, hogy elfogyott a pénzed és nem tudtad kitalálni, hogy mire költötted el?
 • Mennyivel költesz többet egy adott dologra mint a múlt hónapban/évben?
 • Szeretnél egy nagyobb értékű dolgot vásárolni, de nincs rá pénzed?

Ezek mind fontos kérdések ha nem szeretnéd, hogy a hónap vége előtt elfogyjon a pénzed és azon gondolkodj, hogy mi a bánatra költötted el. Ezért fontos az, hogy tudd mikor, mire és mennyit költöttél. Ha tudsz egy kimutatást készíteni a kiadásaidról, akkor azt is meg tudod tervezni, hogy melyek azok a dolgok amikről egy időre le kell mondanod, ha szeretnéd megvenni például a legújabb csúcs szuper mobiltelefont 300.000 Ft-ért. Magyarul el fogod tudni készíteni a saját költségvetésedet.

Kockás füzet vagy program?

Régen a költségvetés elkészítésére ott volt a kockás füzet. Ma már sokkal egyszerűbb ha választasz egy megfelelő programot erre a célra. Számtalan alkalmazás létezik és számtalant ki is próbáltam. A kiválasztás során az elvárásaim az alábbiak voltak:

 • legyen ingyenes
 • lehessen használni Windows és Linux rendszereken is
 • ha van rá mód, akkor tudjon magyarul
 • legyen átlátható a kezelése
 • legyen aktívan fejlesztve, karbantartva
 • lehessen telepítés nélkül, hordozható (portable) módon is használni például Dropbox-ból
 • tudjon kimutatásokat, trendeket és összehasonlításokat készíteni

Sok szoftver kiesett a rostán, mert nem felelt meg az alábbi feltételek közül mindegyiknek. Végül megtaláltam a HomeBank nevű programot, ami minden egyes kritériumnak megfelelt.

Számunkra a tökéletes megoldás

Ez a program pont azt tudja amire szükséged van az otthoni költségvetés vezetéséhez és elemzéséhez. Mindezt egyszerű és átlátható módon, de lehetőséged van maximálisan az igényeidre szabni.

Költségvetés kezelő szoftver

A szoftver elindítása után azonnal kapunk egy gyors áttekintést arról, hogy ebben a hónapban mire és mennyit költöttünk, valamint, hogy mennyi az éppen aktuális egyenlegünk.

Költségvetés kezelő szoftver

Rend a lelke mindennek

A kimutatások és statisztikák alapja a bevétel és költség kategóriák. Ezeket kell alapos mérlegelés után megfelelően létrehozni. Minden kiadást be lehet sorolni egy főkategóriába. Legyen ez például rezsi. Ezt a főkategóriát tovább lehet bontani egy alkategóriára, például gáz, villany, víz, internet, biztosítás, stb. Bármennyi fő és alkategóriát létrehozhatunk, így a végletekig tudjuk finomítani a kimutatásokat.

Könyveljünk, de csak szépen sorjában

Az új bevételek vagy kiadások rögzítése során az összes lényeges információt megadhatjuk. A partnerek és a kategóriák közül kiválasztjuk a megfelelő, de ha még nem létezik, akkor beírva az újat a program el fogja menteni és legközelebb már kiválasztható lesz. Kétszer kattintva bármelyik meglévő tételre szerkeszteni tudjuk a tartalmát.

Sablonokat is létre lehet hozni. Ha vannak rendszeres kiadásaink vagy bevételeink, akkor mindegyikre létrehozhatunk egy sablont. Ezzel megspórolhatjuk, hogy mindig be kelljen írni ugyanazokat az adatokat.

Költségvetés kezelő szoftver - könyvelés
Költségvetés kezelő szoftver – könyvelt tételek listája
Költségvetés kezelő szoftver - könyvelés részletek
Költségvetés kezelő szoftver – könyvelés részletek

Kimutatások

A rögzített adatok akkor érnek valamit, ha elemezni tudod azokat és kimutatásokat tudsz készíteni belőle. 5 különböző kimutatást tudsz elkészíteni amelyekből minden információt megtudhatsz az anyagi helyzetedről és annak változásáról. A gépjárművek költségeit külön kimutatásban tudod megnézni. Itt részletesen láthatod, hogy milyen fogyasztása van az autódnak, mennyit költöttél üzemanyagra vagy egyéb dolgokra az autóval kapcsolatban. Ha rendesen vezeted és rendszeresen megnézed ezt a kimutatást, akkor kiderülhet belőle például, hogy valami rejtett hibája van az autódnak. Ha egyszer csak többet kezd fogyasztani az autó, akkor érdemes szervizbe vinni. Még erre is jó ez a kis program. :-)

Költségvetés kezelő szoftver - autó kimutatás

Ha egy egyszerűen használható és tökéletes házi költségvetés kezelő és költségelemző programra van szükséged, akkor javaslom a HomeBank használatát. Nálunk már közel 8 éve teljesít szolgálatot és még sok-sok évig használni fogjuk.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2018. szeptember 6-án.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

A Mikrotik RouterOS v7-től elérhető a Wireguard VPN technológia. Példánkban az otthon vagy az irodában lévő Mikrotik routert használjuk Wireguard szerverként. Nem indít kifelé kapcsolatot, csak hallgatózik és fogadja a bejövő roadwarrior kapcsolatot. Roadwarrior az a...

Ubuntu 20.04 szerver csatlakoztatása Windows AD domainhez

A feladat, hogy egy vagy több Ubuntu vagy Debian alapú linux szervert kell telepíteni a cégnél és meg kell oldani, hogy ezekre a szerverekre a Windows active directlyban felvett admin fiókokkal lehessen beléni és kezelni. Ehhez első lépésként a linux szerverünket...

Használt telefonszámok problémája

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...