Szülői felügyelet otthoni beállítása. Védd meg a gyereked a káros tartalmaktól

Szerző: | 2018. szeptember 27. | Informatika a családban, Blog, Informatika közérthetően, Internet és biztonság, Tippek és trükkök

Szülői felügyelet az interneten

A gyerekeink egyre korábban vetik bele magukat az internet bugyraiba. Ezzel egyidejűleg szinte azonnal ömlik rájuk a tartalom mindenféle szűrés és korlátozás nélkül. Biztosan nem szeretnéd ha a gyereked éjnek évadján pornót nézzen, szex chateljen, warez cuccokat töltsön le és olyan oldalakra tévedjen ahonnan vírussal fertőződhet meg a számítógépe. Először azt a kérdést tegyük fel magunknak, hogy egyáltalán szükségese van a gyereknek számítógépre? Ha arra jutottál, hogy igen, akkor kérdezd meg magadtól, hogy biztonságban lesz a gyerekem az interneten és nem adja majd ki a személyes adatait valami csalónak? Ha ezekre a kérdésekre felelősséggel válaszoltál, akkor biztos vagyok abban, hogy szeretnéd megvédeni őt a káros tartalmaktól. Erre sok különböző megoldás létezik. Van olyan szoftver amit minden egyes számítógépre, tabletre vagy telefonra kell feltelepíteni amihez a gyerek hozzáférhet. Nem egyszerű feladat és ha a gyerkőc egy kicsit gondolkodik, akkor megkerülhető. 

Védjük meg az egész otthoni hálózatot

Az egyik legjobb megoldás ha a teljes otthoni hálózatunkat megvédjük. Ezzel a felnőttek által használt eszközöket is belevesszük a védelmi vonalba, tehát utána már Te sem tudsz majd hozzáférni a káros tartalmakhoz. Legyen otthon egy routered. Hogy ez milyen típus az gyakorlatilag lényegtelen. Ami fontos, hogy legyen hozzáférésed az adminisztárciós felületéhez. Az első dolgod az legyen, hogy beállítasz egy jelszót a routerben amit nem mondasz el a gyereknek. Meg úgy senkinek sem. Most jön az izgalmas része a dolognak. Ki kell választanod egy olyan szolgáltatást ami elvégzi helyetted a káros tartalom szűrését. Több ilyen is létezik. Némelyik ingyenes, mások pedig fizetősek. Az ingyenes verziók is tökéletesek otthonra, de ha szeretnél plusz szolgáltatásokat, akkor mindenképpen fizetőset kell választanod. Milyen pluszra gondolok? Pl szeretnél egy listát arról, hogy a gyereked mikor, hányszor és milyen oldalakat akart megnézni ami nem neki való. Na nem fenyítés célzattal, hanem azért, hogy beszélgess vele róla.

Egy lehetséges megoldás

Egy ilyen ingyenesen használható szolgáltatás az OpenDNS amit a világ legnagyobb hálózati eszköz gyártója, a Cisco üzemeltet. Nyissuk meg az OpenDNS otthoni felhasználóknak szóló weboldalát. Itt rögtön 4 választási lehetőségünk van.

 • OpenDNS Family Shield (Ingyenes) : Ezzel egy gyors és egyszerű megoldást kapsz, állítsd be és felejtsd el címszóval. Semmi kontrolod nincs a felett, hogy milyen tartalmakat szűr.
 • OpenDNS Home (Ingyenes) : Ebben a csomagban már regisztrálnod kell magad. Ezután már Te magad is össze tudod állítani, hogy melyek azok a weboldal kategóriák amelyek le legyenek tiltva. Javaslom ennek az opciónak a használatát.
 • OpenDNS Home VIP (Fizetős) : A Home csomagon felül már részletes kimutatásokat és listákat tudsz nézegetni.
 • OpenDNS Umbrella Prosumer (Fizetős) : Ez azoknak jöhet jól, akiknek laptopjuk van és szeretnék ha az otthonukon kívül, útközben is védve legyenek. Valamint csak ez a csomag tartalmazza az adathalász és malware weboldalak szűrését.

Hogyan állítsuk be az otthoni védelmet

Szülői felügyelet OpenDNS
Válaszd ki az OpenDNS Home csomagot és kattints a Sign Up gombra

Válaszd ki az OpenDNS Home csomagot és kattints a Sign Up gombra. A következő oldalon töltsd ki a regisztrációhoz szükséges adatokat. Email cím, jelszó és melyik országban fogod használni.

Szülői felügyelet - eszközválasztás
Szülői felügyelet – eszközválasztás

Ezzel el is jutottál a konfigurációs részhez. Válaszd ki, hogy milyen eszközön szeretnéd beállítani a szülői felügyeletet vagy inkább a weboldal szűrést. Válaszd ki a legelsőt, azaz a Home routers opciót. Egy új ablakban ki tudod választani, hogy a Te routerednek ki a gyártója. Kattints rá ha megtaláltad és kapsz egy újabb listát annak a gyártónak néhány típusáról. Ha köztük van a Tiéd is, akkor kattints rá. Ezután egy nagyon részletes és bárki által követhető leírást fogsz kapni, hogy hol, mit és hogyan kell beállítanod. Ha nem találtad meg a routeredet a listában, akkor válaszd a legelső, azaz az általános beállítási útmutatót. Ebben az esetben nem lesz annyira egyértelmű, de megoldható a feladat. 

Szülői felügyelet - tesztelés OK
Szülői felügyelet – tesztelés OK
Szülői felügyelet otthoni beállítása. Védd meg a gyereked a káros tartalmaktól 1
Szülői felügyelet – tesztelés

Meg is volnánk a router beállításával. Gyorsan teszteljük le. Azon az oldalon amelyiken kiválasztottad, hogy milyen eszközt szeretnél konfigurálni kattints a Test your settings keretben lévő linkre. Ha mindent jól csináltál, akkor egy narancssárga pipát fogsz látni. Ha valami nem jól lett beállítva, akkor egy piros X-et látsz. Gratulálok, sikeresen beállítottad a weboldalak szűrését az otthoni hálózatodban. Pontosabban csak majdnem. A következő részben megmutatom, hogyan tudod aktiválni a beállításokat, és hogyan tudod meghatározni, hogy mi is legyen kiszűrve. 

Vedd fel velem a kapcsolatot

Szívesen segítek beállítani a weboldal szűrést minden eszközödön, legyen az router, számítógép, vagy mobiltelefon. Vedd fel velem a kapcsolatot és munkanapokon 48 órán belül beállítom. OpenDNS konfigurációs díjak:

 • 1 db router: 5000 Ft  — ezzel az összes otthoni eszközödet megvédheted amelyek ezen a routeren keresztül kapcsolódnak az internetre
 • több eszközök egyenkénti beállítása: 3000 Ft/eszköz — ha több eszközön is be szeretnéd állítani a szűrést

Hogyan történik a beállítás?

 1. Miután felvetted velem a kapcsolatot, megbeszéljük, hogy pontosan milyen eszközökön szeretnéd beállítani a weboldal szűrését.
 2. Ezután egy elektronikus számlát küldök az általad megadott névre és címre.
 3. Átutalod vagy bankkártyával kifizeted a számlán szereplő összeget.
 4. Miután megérkezett a pénz, 24 órán belül megkereslek és beállítom amit megbeszéltünk.
  • A konfigurációt munkanapokon és munkaidőben végzem el. Ha ez neked nem megfelelő, akkor egy +3000 Ft felár ellenében akár hétvégén vagy este is elvégzem a beállításokat.
  • A beállítást minden esetben a Teamviewer nevű programon keresztül, távoli hozzáféréssel végzem el. Amikor megkérlek rá, akkor innen töltsd le és indítsd el.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

A Mikrotik RouterOS v7-től elérhető a Wireguard VPN technológia. Példánkban az otthon vagy az irodában lévő Mikrotik routert használjuk Wireguard szerverként. Nem indít kifelé kapcsolatot, csak hallgatózik és fogadja a bejövő roadwarrior kapcsolatot. Roadwarrior az a...

Ubuntu 20.04 szerver csatlakoztatása Windows AD domainhez

A feladat, hogy egy vagy több Ubuntu vagy Debian alapú linux szervert kell telepíteni a cégnél és meg kell oldani, hogy ezekre a szerverekre a Windows active directlyban felvett admin fiókokkal lehessen beléni és kezelni. Ehhez első lépésként a linux szerverünket...

Használt telefonszámok problémája

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...