Adatletiltás – Mit tegyél, hogy ne kapj több postai levelet a kormánytól.

Szerző: | 2019. március 11. | Tippek és trükkök, Blog

A XXI. században járunk, amikor az internet és a számítógépek szinte bárki számára elérhetőek és teljesen elfogadott kommunikációs csatornává váltak. Sokakat hallok panaszkodni, hogy a mindenkori kormány már megint milliókat költött arra, hogy levelet küldjön a polgároknak. A jó hír, hogy tehetsz ellene. Te, a polgár letilthatod, hogy az adataidat kiadják ilyen célra. Én évek óta semmilyen postai levelet nem kaptam az éppen aktuális kormánytól. A kulcsszó: adatletiltás

Az internet korában mindenki akinek van email címe, találkozott már hírlevéllel amire valamilyen formában (direkt vagy indirekt) módon feliratkozott. És ott vannak a spam levelek amikre nem iratkozott fel, de mégis kapja.

Nem csak elektronikus „hírlevelet” kapunk, hanem postai úton is. Ez lehet indirekt hírlevél, mint például a szórólapok, hirdetési újságok. Lehet viszont direkt, névre szóló postai hírlevél is, mint például egy cég személyre szóló értékesítési felhívása vagy egy párt vagy éppen a miniszterelnök tájékoztató levele vagy kérdőíve. Akár indirekt, akár direkt postai hírlevélről is van szó, sokan felháborodnak. Ki ezért, ki azért sorolja az indokokat, hogy miért is pénzkidobás az ilyen fajta kommunikáció.

Arra viszont sokan nem gondolnak, hogy a direkt, névre szóló postai hírleveleket le lehet tiltani. Ahogyan az elektronikus hírlevelekről is le lehet iratkozni. Ha nem kéred, akkor iratkozz le!

Mit jelent az adatletiltás?

Tudnod kell azt, hogy a személyes adataidat nyilvántartja az állam a személyi adat- és lakcím nyilvántartásban (SZL). Nyilván, mivel ki kell állítaniuk pl. a lakcím kártyát. Azt is tudnod kell, hogy ha 3. személy a nyilvántartóhoz fordul és kéri a nevedet és címedet, akkor a nyilvántartó kiadja azokat. Kivéve ha te ezt letiltod.

Milyen célra adja ki a nevedet és címedet a nyilvántartó?

A belügyminisztérium weboldalán található információk alapján az alábbi esetekben adhatják ki az adataidat:

 • közvetlen üzletszerzés (direkt marketing)
 • piackutatás
 • tudományos kutatás
 • közvélemény kutatás céljából.

Ki kaphatja meg az adataidat?

Az alábbi „személyeknek” adhatják ki az adataidat:

 • bármelyik másik polgárnak (ha kéred, akkor neked vagy bármelyik politikusnak vagy a miniszterelnöknek is),
 • jogi személynek (cégek, alapítványok, közmű szolgáltatók, pártok, kormányzati szervek, stb.)
 • jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.

Hogyan tilthatod le az adataid kiadását?

Amennyiben személyesen szeretnéd intézni a letiltást, akkor bármelyik járási hivatalban meg tudod ezt tenni. A járási hivatalok címét ezen a linken éred el.

Ha van Ügyfélkapu hozzáférésed, akkor elkerülheted a sorban állást és pár perc alatt elektronikusan is elintézheted az adatletiltást.

Mit kell tenned, hogy ha elektronikusan szeretnéd elvégezni az adatletiltást?

 1. Nyisd meg a központi nyilvántartó ügysegéd odalát. Ha még nem használtad, akkor meg fogsz lepődni, hogy mennyi mindent el lehet ezen keresztül intézni.
 2. Jelentkezz be az ügyfélkapus jelszavaddal.
 3. Sikeres belépés után a fejlécben kattints az „Új kérelem, nyilatkozat benyújtása” menüpontra.
 4. A listából keresd meg az SZL-adatletiltást és kattints rá.
 5. Ezután a személyi számod megadása után lehetőséged van az
  1. adataid kiadásának letiltására
  2. vagy az adatletiltás visszavonására

Voalá! Kész is van. Miután elvégezted az adatletiltást, utána már nem fogsz több névre szóló levelet kapni sem cégektől, sem a kormánytól, sem a miniszterelnöktől

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2019. március 11.-én.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

A Mikrotik RouterOS v7-től elérhető a Wireguard VPN technológia. Példánkban az otthon vagy az irodában lévő Mikrotik routert használjuk Wireguard szerverként. Nem indít kifelé kapcsolatot, csak hallgatózik és fogadja a bejövő roadwarrior kapcsolatot. Roadwarrior az a...

Ubuntu 20.04 szerver csatlakoztatása Windows AD domainhez

A feladat, hogy egy vagy több Ubuntu vagy Debian alapú linux szervert kell telepíteni a cégnél és meg kell oldani, hogy ezekre a szerverekre a Windows active directlyban felvett admin fiókokkal lehessen beléni és kezelni. Ehhez első lépésként a linux szerverünket...

Használt telefonszámok problémája

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...