Windows 10 gyorsítás tippek

Szerző: | Tippek és trükkök, Blog, Informatika közérthetően

1. Töröld az automatikusan induló programokat

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy felgyorsítsd a Windows 10-et az ha nem engeded elindulni a szükségtelen programokat a Windows betöltésekor. Egy csomó program mint a Skype, Chrome, játék kliens azonnal elindulnak amikor belépsz a rendszerbe. Ha ezeket nem használod rögtön az indulás után, akkor teljesen feleslegesen indulnak el. Legyen ez az első a Windows 10 gyorsítás listádon.

Ahhoz, hogy megnézd milyen programok indulnak el a Windows 10 betöltésekor nyisd meg a Feladatkezelőt (Task Manager). Ezt a legegyszerűbben a CTRL+SHIFT+ESC billentyűk lenyomásával tudod megtenni. A megjelenő ablakban az Indítás fülön találhatóak az automatikusan induló programok. A listában a jobb oldali oszlopban tájékoztatást kapsz arról, hogy az adott program milyen hatással van a Windows 10 indulására.

Feladatkezelő

Menj végig a listán és ha valamelyik programra nincs szükséged, akkor kattints a nevén jobb egérgombbal, majd válaszd ki a Letiltás opciót. Lehetőleg ne tilts le olyan fontos programokat, mint a vírusirtó.

2. Tiltsd le a Windows 10 vizuális effektjeit

A Windows rengeteg látványos vizuális effektet tartalmaz amitől szebbnek tűnik. Ezek a különböző animációk amikor egy ablakot nagyítasz, vagy átlátszóvá válik valami a képernyőn. Ezeket letiltva egy kis plusz erőforráshoz jutsz.

Nyisd meg a Start menüt és kezd el begépelni a teljesítmény (performance) szót. 

Teljesítmény 1 Teljesítmény 2

A Vizuális hatások fülön sok-sok beállítást találsz ami mind-mind arra hivatott, hogy csilli-villi szemkáprázattal kábítson minket. Ha kikapcsolod ezeket, akkor talán jó párról észre sem fogod venni, hogy eltűnt, viszont kapsz egy kis plusz teljesítményt. Windows 10 gyorsítás és szemkáprázat elmúlás. :-)

3. Ellenőrizd mennyi energiát használsz

A Windows számos energiasémát tartalmaz. Ezek határozzák meg, hogy mikor mennyi energiát használjon a gép. Egy laptop esetében amikor szeretnénk, hogy a Balaton közepén ringatózva jó sokáig tudjunk akksiról működni, akkor az energiatakarékos mód nagy segítség lehet. De egy asztali számítógép esetében viszont elég nagy hülyeség egy rossz energiahasználati beállítással lekorlátozni a teljesítményt.

Az aktuális beállítások ellenőrzéséhez nyisd meg az Energiagazdálkodási lehetőségek ablakot. Vezérlőpultból is történhet, de gyorsabb ha Start menüt nyitsz majd elkezded gépelni, hogy energia.

Energiaséma

A Windows felajánlja az Energiatakarékos és a Teljesítmény centrikus  beállítást is, de a Kiegyensúlyozott mód a legtöbb embernek megfelelő lehet, mivel ez automatikusan szabályozza az energiafelhasználást. Ha szükség van rá, akkor pörög a gép mint a búgócsiga, de ha nem kell, akkor nyugszik mint a kutya.

Kattints a Séma beállításainak módosítása szövegre ha szeretnéd még tovább finomítani az energiát. De figyelj rá, mert az erő sokszor összezavarodik.

4. Töröld le a felesleges programokat és a Windows beépített vackait

A programok törlése nem feltétlenül fogja felgyorsítani a gépedet. Viszont ha egy olyan programot sikerül törölnöd ami a háttérben futott, akkor máris közvetlen hatást érsz el. Ez elsősorban a Windows 10-el kapott, hogy szépen fejezzem ki magam sz*rokra (Bloatware) kifejezetten igaz. Ezek azok a programok amiket csak azért kaptál meg a Windows-al együtt, hogy rávegyenek arra, hogy megvásárold.

Ahhoz, hogy letörölj egy programot nyisd meg a Start menüt, majd a Gépházban keress rá az Alkalmazásokra. Pörgesd végig a listát és törölj mindent amire nincs szükséged. Persze lesz olyan is amit a Windows nem enged törölni.

5. Tisztítsd meg a merevlemezt / SSD-t

Bár a felesleges programok törlése nem ad közvetlen gyorsaságot, de ha kipucolod a merevlemezen vagy SSD-n található tonnányi felesleges fájl, az már érezhető lesz. Ezek azok a fájlok amelyeket ideiglenesen hoztak létre a programok csak aztán elfelejtették letörölni, vagy például amikor letörölsz egy programot, akkor az otthagyja a szemetét, mint a beállítások.

Ahhoz, hogy kitakarítsd ezeket a felesleges fájlokat semmilyen plusz programot nem kell telepítened. Nyisd meg a Start menüt és kezd el beírni, hogy Lemezkarbantartó.

Lemezkarbantartó

Alapból csak pár 10 vagy 100 megabájtot tudsz felszabadítani, de kattints a Rendszerfájlok törlése gombra. Ezzel már akár több gigabájt adattól tudod megtisztítani a gépedet. Ezek például a Windows frissítése után visszamaradt telepítőfájlok.

Ha esetleg frissítettél Windows 7-ről Windows 10-re, akkor biztos, hogy a Windows 7 még mindig ott van a lemezen egy Windows.old mappában. Ha úgy döntesz, hogy soha nem akarod viszont látni a Windows 7-et, akkor ezt is törölheted a fenti gombra kattintva.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

A Mikrotik RouterOS v7-től elérhető a Wireguard VPN technológia. Példánkban az otthon vagy az irodában lévő Mikrotik routert használjuk Wireguard szerverként. Nem indít kifelé kapcsolatot, csak hallgatózik és fogadja a bejövő roadwarrior kapcsolatot. Roadwarrior az a...

Ubuntu 20.04 szerver csatlakoztatása Windows AD domainhez

A feladat, hogy egy vagy több Ubuntu vagy Debian alapú linux szervert kell telepíteni a cégnél és meg kell oldani, hogy ezekre a szerverekre a Windows active directlyban felvett admin fiókokkal lehessen beléni és kezelni. Ehhez első lépésként a linux szerverünket...

Használt telefonszámok problémája

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...