Az információ 59%-át olvasás nélkül osztjuk tovább

Szerző: | Blog, Internet és biztonság

A Columbia Egyetem és a Francia Nemzeti Intézet tanulmányából kiderül, hogy a közösségi médiában megosztott bejegyzések 59%-ára rá sem kattintanak az emberek. Más szóval, a legtöbb ember úgy osztja tovább a híreket, hogy el sem olvasta. Vajon a tartalom megosztás az életünk fontos része?

Az emberek jobban szeretnek megosztani, mint olvasni,” – írja Arnaud Legout, a tanulmány társszerzője. „Ez egy tipikus modern információ fogyasztás. Az emberek rövid összefoglalók, vagy az összefoglalók összefoglalójának alapján alkotnak véleményt, anélkül, hogy vennék a fáradságot, hogy mélyebben utána nézzenek.”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent varius ligula eu dui maximus, sit amet blandit neque feugiat. Pellentesque volutpat, justo quis rutrum vulputate, enim lorem pretium libero, in euismod leo tortor eget arcu. Phasellus pulvinar hendrerit justo, id congue lorem posuere non.

A tanulmány 3 érdekes dolgot fed fel az emberek megosztási szokásaikkal kapcsolatban.

A legtöbbször a rendkívül figyelem felkeltő és érzelmekre ható cikkeket osztják meg az emberek, de nem feltétlenül olvassák el azokat. Ezért terjedhet egy olyan álhírek, ami miden évben újra és újra felüti a fejét. Sokszor ugyanazok az emberek osztják meg évről évre, mintha új hír lenne. A rohanásban nem nézünk utána a háttérnek és nem informálódunk a tényekről.

A kutatók azt találták, hogy legtöbbször azokat a cikkeket osztják meg az emberek amelyeket más emberek vagy az ismerőseik osztották meg.  Az emberek jobban hisznek egy olyan embernek akit ismernek és teljesen figyelmen kívül hagyják a hivatalos média, rendvédelmi szervek vagy a valódi tudományos világ véleményét. Cras tellus erat, accumsan eu ullamcorper eget, iaculis sed odio.

Valószínűleg a fentiek lehetnek az okai annak, hogy az interneten egyre több pénz van az álhír gyártásban és egyre több embernek nehéz felismernie az átverős oldalakat. A hírek mögötti tényeket senki sem ellenőrzi. Az emberek rendkívül kíváncsiak és vágynak az újabb és újabb információra, de csak azokat olvassák el amelyek egyeznek a világnézetükkel. Mint Mulder és Scully ügynököktől tudjuk, az igazság odaát van, éppen ezért a mai információéhség közepette teljesen lényegtelen.

Csak egy megosztás és más semmi.

Vajon tényleg erről szól a digitális életünk?

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

A Mikrotik RouterOS v7-től elérhető a Wireguard VPN technológia. Példánkban az otthon vagy az irodában lévő Mikrotik routert használjuk Wireguard szerverként. Nem indít kifelé kapcsolatot, csak hallgatózik és fogadja a bejövő roadwarrior kapcsolatot. Roadwarrior az a...

Ubuntu 20.04 szerver csatlakoztatása Windows AD domainhez

A feladat, hogy egy vagy több Ubuntu vagy Debian alapú linux szervert kell telepíteni a cégnél és meg kell oldani, hogy ezekre a szerverekre a Windows active directlyban felvett admin fiókokkal lehessen beléni és kezelni. Ehhez első lépésként a linux szerverünket...

Használt telefonszámok problémája

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...