Melyik szoftver jó? Mit használjak?

Szerző: | 2018. augusztus 10. | Szoftverek, Blog, Informatika közérthetően

Az, hogy milyen szoftver lesz az amit használni fogunk mindig két dologtól függ. Az egyik, hogy mi a cél, a másik, hogy mekkora keretünk van rá. Igazából van egy harmadik is mégpedig, hogy mennyire vagyunk bevállalósak.

A cél és a szoftver

Azért kezdünk el használni egy szoftvert mert valamit meg szeretnénk oldani vele. Ez lehet videónézés, internetezés, levélírás, grafikai munka és még ezernyi más dolog. Kivétel nélkül minden célra léteznek már szoftverek. Vannak jobbak és vannak rosszabbak. Vannak olyanok amelyek az őrületbe kergetnek a használhatatlanságukkal, és vannak azok amelyeket öröm használni.

Fizessek vagy ne fizessek, ez itt a kérdés

Egy szoftverhez két módon juthatunk hozzá legálisan. Az egyik, hogy megvásároljuk, a másik módja az ha ingyenes alternatívát választunk. Ha nagyon profi célokra kell egy szoftver, akkor érdemesebb valamilyen fizetős megoldást választani. Otthoni felhasználásra viszont nagyon ritkán van szükség fizetős szoftverre. Kis irodai környezetben is használhatunk ingyenes programokat, de csak körültekintően.

Szóval otthonra először mindig az ingyenes programok között nézz szét.

Offline vagy online a nyerő?

Nem lehet kategórikusan kijelenteni, hogy márpedig csak offline, azaz a számítógépre telepített szoftver a jó, vagy csak az online. Nagyon sok feladatra már van offline és online verzió is, így rajtunk áll, hogy melyik felel meg a célunknak.

Vannak specifikus területek, mint amilyen a grafikai vagy tervezői munkák, ahol szinte kizárólag offline szoftver jöhet szóba, mert nem lehet vagy éri meg online verziót fejleszteni.

Akkor mit is használjak?

Az évtizedek alatt rengeteg program került a kezeim közé és a legtöbbjüket teszteltem, használtam sőt még ma is használom. Ezek többsége open-source, azaz nyílt forráskódú és ingyenesen használható.

A GOLNET Szoftver blogban olyan szoftvereket fogok bemutatni amelyek használatát javaslom és elsősorban ingyenes megoldások

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

A Mikrotik RouterOS v7-től elérhető a Wireguard VPN technológia. Példánkban az otthon vagy az irodában lévő Mikrotik routert használjuk Wireguard szerverként. Nem indít kifelé kapcsolatot, csak hallgatózik és fogadja a bejövő roadwarrior kapcsolatot. Roadwarrior az a...

Ubuntu 20.04 szerver csatlakoztatása Windows AD domainhez

A feladat, hogy egy vagy több Ubuntu vagy Debian alapú linux szervert kell telepíteni a cégnél és meg kell oldani, hogy ezekre a szerverekre a Windows active directlyban felvett admin fiókokkal lehessen beléni és kezelni. Ehhez első lépésként a linux szerverünket...

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...