Email cím használat. Egyet? Vagy többet?

Szerző: | Blog, Informatika közérthetően, Internet és biztonság, Tippek és trükkök

Aki az interneten kóborol annak szinte biztos, hogy van legalább egy email címe. Email cím nélkül ma már elég nehéz bármit is csinálnunk az interneten. Hogyan is használjuk az email címünket? Egyáltalán milyen email címet használjunk?

Egy email cím csak bajt okoz

Sok különböző szolgáltatásra iratkozunk fel az interneten. Webáruház, közösségi média, hírportál, kormányzati szervek weboldala és még sorolhatnám. Korábban írtam arról, hogy egy ismerősöm milyen zsaroló emailt kapott. Sajnos ő elkövette azt a hibát, hogy egy email címet használt minden szolgáltatáshoz. Arról, hogy egy jelszót használt nem is beszélek.

Kivétel nélkül minden weboldalt és úgy bármit ami kint az interneten megpróbálnak feltörni azért, hogy megszerezzék az emberek adatait amivel azután visszaélhetnek. Ezért okoz problémát ha mindenhova egy email címet adsz meg, főleg ha mindenhol egy jelszót is használsz. Ha az egyik szolgáltatást feltörik, akkor az összes többit is feltörték. Ebben a formában nem vagy biztonságban az interneten.

Hány email címem legyen?

Én legalább 4 email címet használok.

  1. Legyen egy email címed ami nevezzünk privát címnek. Ezt csak olyan célra használd amit biztonságosnak vélsz és tudod, hogy mi történik vele. Például a kormányzati szervekkel (pl: magyarorszag.hu) való kommunikációra vagy kapcsolattartásra a barátokkal, rokonokkal, ismerősökkel. Ezt a címedet SOHA ne használd közösségi médiában vagy webáruházban. Ez a legfontosabb email cím, mivel ha feltörik, akkor a fél életedet megszerzik.
  2. A következő email cím a regisztrálós email cím. Ezt használom ha be kell regisztrálnom webáruházba, közösségi médiába, weboldalra. Szintén fontos email címről van szó, mert az életed másik feléhez jutnak hozzá ha feltörik.
  3. Van egy céges email címem is. Ez az amit csak és kizárólag a munkával kapcsolatos ügyek intézésére használom. SOHA nem használom arra, hogy beregisztráljak vele bárhova, kivéve ha azt a cégben végzett munkámhoz közvetlenül kapcsolódik. SOHA nem használom privát levelezésre a barátokkal, ismerősökkel.
  4. Használok még egy eldobható email címet is. Ez egy olyan email cím ami csak addig él ameddig szeretnéd. Ezt használom olyankor amikor be kell regisztrálni valahova, de már az elején tudom, hogy csak egyszer fogom használni azt a weboldalt. Ilyenkor megadom az eldobható email címet, utána pedig teszek rá magasról, hogy mi történik vele. De legalább be tudtam regisztrálni.

Hogyan emailezzek helyesen, hogy ne kerüljek bajba?

  1. Ne küldj személyes adatot emailben. Egyetlen szolgáltató vagy cég sem kér be emailben személyes adatot. Soha!
  2. Változtasd meg az email fiókod jelszavát maximum 3 havonta. Borzasztó belegondolni, ugye? Az elején említett ismerősöm email címét és jelszavát 2016-ban lopták el és még csak most, 2018-ban jutott ez a tudomására. Gondold végig, hány helyre regisztrált be azóta? Ha nehéz megjegyezni a jelszavakat, akkor használj jelszókezelő programot.
  3. Ha gyanús emailt kapsz, akár közvetlen ismerőstől is, akkor soha ne nyisd meg vagy kattints a benne lévő dolgokra. Tanuld meg felismerni a csaló emaileket.
  4. Ha lehet, akkor ne használd az automatikus távollét üzenetet a cégen kívülről érkező email esetében. Több veszélye lehet mint haszna. Inkább a szabadságod előtt értesítsd a külső kapcsolataidat, hogy bár írhatnak, de válaszra nem számítsanak. :-)
  5. Gondolkodj mielőtt a küldés gombra kattintasz. Olvasd el még egyszer amit írtál. Sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

A Mikrotik RouterOS v7-től elérhető a Wireguard VPN technológia. Példánkban az otthon vagy az irodában lévő Mikrotik routert használjuk Wireguard szerverként. Nem indít kifelé kapcsolatot, csak hallgatózik és fogadja a bejövő roadwarrior kapcsolatot. Roadwarrior az a...

Ubuntu 20.04 szerver csatlakoztatása Windows AD domainhez

A feladat, hogy egy vagy több Ubuntu vagy Debian alapú linux szervert kell telepíteni a cégnél és meg kell oldani, hogy ezekre a szerverekre a Windows active directlyban felvett admin fiókokkal lehessen beléni és kezelni. Ehhez első lépésként a linux szerverünket...

Használt telefonszámok problémája

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...