Top 10 város a Földön ahol zombi számítógép működik

Szerző: | 2017. szeptember 27. | Blog, Internet és biztonság

A Symantec oldalán elérhető térképen megnézhető, hogy 2015-ben az EMEA régióban melyek azok a városok és országok ahol a legnagyobb botnet hálózat található. De mi is az a botnet? A wikipedia szerint olyan, vírussal megfertőzött számítógépek (zombi számítógép) hálózata amit a felhasználó tudta nélkül a hackerek felhasználnak például spam emailek küldésére, távoli szerverek feltörésére (DDoS támadás), további számítógépek megfertőzésére és a számítógépen található bármilyen adatot is el tudnak lopni.

Kíváncsi vagy, hogy Magyarország milyen helyezéssel szerepel a listán?

Top 10 zombi számítógép

A kártékony botnet forgalmat viszonylag könnyű észlelni a folyamatos adatfolyamből ami a fertőzött számítógéptől érkezik. A viszgálat nem csak a számítógépekre terjed ki hanem az okostelefonokra, tabletekre, okos tévékre és minden internetre kötött eszközre, ugyanis nem csak a számítógépek fertőződhetnek meg.

A táblázatban látható, hogy Magyarország és a magyar városok igen előkelő helyet foglalnak el ezen a listán. Budapest és Szeged a 4. és 5. legfertőzöttebb. Budapest a teljes magyar botnet hálózat 30%-át, Szeged pedig a 25%-át teszi ki. Az maradék 45% pedig az ország több településén található.

A botonet hálózatba kötött gépek teljes számát tekintve Magyarország a 3. helyet foglalja el. Ez a teljes EMEA régóban működő botnet hálózat 9,1%-a.

Ha az ország összes internetre kapcsolt számítógépének a számát hasonlítjuk a fertőzött gépek számához, akkor a dobogó legfelső fokán állunk. Mit jelent ez?

Azt jelenti, hogy Magyarországon működő számítógépek a legfertőzöttebbek. Minden 393.-ik számítógép fertőzött, és a felhasználó még csak nem is tud róla.

Top 10 városok ahol zombi számítógép üzemel

 1. Isztambul
 2. Ankara
 3. Róma
 4. Budapest
 5. Szeged
 6. Moszkva
 7. Petah Tiqwa, Izrael
 8. Madrid
 9. Párizs
 10. London

Top 10 országok az egy főre jutó fertőzöttség alapján

 1. Magyarország (1 bot minden 393 számítógépből)
 2. Monakó (1 bot minden 457 számítógépből)
 3. Andorra  (1 bot minden 591 számítógépből)
 4. Izrael  (1 bot minden 809 számítógépből)
 5. Törökország  (1 bot minden 1139 számítógépből)
 6. Litvánia  (1 bot minden 1240 számítógépből)
 7. Kuwait  (1 bot minden 1373 számítógépből)
 8. Olaszország  (1 bot minden 1829 számítógépből)
 9. Ciprus  (1 bot minden 2283 számítógépből)
 10. Lengyelország  (1 bot minden 2330 számítógépből)

Minek köszönhetjük ezt az előkelő helyet ezen a nem túl pozitív listán?

Erre egyértelmű válasz nincs, mivel sok tényező közrejátszása kell ahhoz, hogy egy számítógép megfertőződjön. A tapasztalatok alapján az első ilyen tényező a felhasználók viselkedése, mint hogy mekkora körültekintéssel használják az internetet, milyen fokú tudással rendelkeznek a fenyegetettségek felismeréséhez. Ez az amit digitális tudatosságnak vagy tudatlanságnak nevezünk, attól függően, hogy ki milyen tudással rendelkezik.

Mindenképpen szükség lenne már az iskolában elkezdeni a tudatos internethasználat oktatását. Megismertetni a gyerekeket az internet veszélyeivel is nem csak a jó oldalával. Ez kellene legyen az első lépés mielőtt a gyerek okostelefont kap vagy leül a számítógép elé és beleveti magát a kontrollálatlan böngészésbe. Sajnos a szülőktől ezt nem kapják meg, mivel sok szülő sincs tisztában a veszélyekkel. A legtöbb felnőtt sem ismeri fel például a csaló emaileket.

Az idősebb korosztály is egyre inkább használja az internetet. Ahogy a gyerekeknek, úgy a nem túl idős és idősebb felnőtteknek sincs lehetőségük tájékozódni és tanulni. Több dokumentum és forrás található az interneten ami nagyon jól összefoglalja a témát, de nagyrésze szakembereknek készült, más része idegen nyelven van írva. Az a kevés, bárki által érthető formában fellelhető anyag viszont nincs reklámozva. Akinek igazán szüksége lenne rá nem tudja, hogy mit keressen.

Segítségként összegyűjtöttem pár oldalt.

 • Rendőrség oldala ahol leginkább hírekben számolnak be arról, hogy hol tartott internet biztonsági előadást a rendőrség
 • Kamaszpanasz oldal, ahol elsősorban a gyerekeknek szánt anyagok találhatóak
 • Az EU átal támogatott Internet, ahogy szeretnénk oldal. Itt szépen össze van szedve nagyon sok minden hasznos információ, mindez bárki számára érthetően.

Ha van két kattintásnyi időd, akkor kérlek oszd meg, hogy mindenkihez elkezdhesse tudatosan használni az internetet és Magyarország kikerüljön a Top 10 vírusfertőzött országok közül.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Mikrotik Wireguard VPN szerver és roadwarrior kliens

A Mikrotik RouterOS v7-től elérhető a Wireguard VPN technológia. Példánkban az otthon vagy az irodában lévő Mikrotik routert használjuk Wireguard szerverként. Nem indít kifelé kapcsolatot, csak hallgatózik és fogadja a bejövő roadwarrior kapcsolatot. Roadwarrior az a...

Ubuntu 20.04 szerver csatlakoztatása Windows AD domainhez

A feladat, hogy egy vagy több Ubuntu vagy Debian alapú linux szervert kell telepíteni a cégnél és meg kell oldani, hogy ezekre a szerverekre a Windows active directlyban felvett admin fiókokkal lehessen beléni és kezelni. Ehhez első lépésként a linux szerverünket...

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...