10 tipp amivel felismerhető a csaló email

Szerző: | 2017. március 27. | Internet és biztonság, Tippek és trükkök

A csaló email egy fontos fegyver a bűnözők kezében. Ezzel hatalmas pénzeket és személyes adatokat tudnak kiszedni az áldozatokból. A megszerzett információkat illegális célokra használják fel és még a bankszámládat is leüríthetik.

Ne légy áldozat! Tanuld meg felismerni a csaló emaileket.

Egy érdekesség az elején. Tudod, hogy mekkora biznisz van a csaló és zsaroló emailekben? Milliárdos! Részleteket ide kattintva olvashatsz.

Nézzük meg, hogy milyen ismertető jegyei vannak egy ilyen csaló emailnek, ami alapján Te is fel tudod ismerni ezeket. 

1. Ne bízz a megjelenített névben. A csaló email általában ismerőstől érkezik

A kiberbűnözők egyik népszerű taktikája, hogy a feladó nevét meghamisítva olyan nevet írnak be ami nagy eséllyel ismerős lesz neked. Ha a levelező programod csak a nevet és az e-mail tárgyát jeleníti meg, akkor nézd meg, hogy a névhez köthető személy vagy szervezet összekapcsolható-e a tárgyban lévő tevékenységgel.
Mindig nézd meg a valós e-mail címet a név mögött.

2. Olvass, de soha ne kattints

Mozgasd az egeret az e-mailben kapott link fülé, de ne kattints rá! Ezzel láthatóvá válik a link mögött lévő honlap címe. Ha furcsának tűnik, akkor ne kattints rá.

3. Ellenőrizd a helyesírást

A vállalatok, szervezetek, bankok és szolgáltatók nagyon kényesen ügyelnek arra, hogy az általuk kiküldött e-mailekben semmilyen helyesírási hiba se legyen. A legálisan működő szervezetek általában már a saját anyanyelveden küldenek e-mailt. Ha a helyesírás mellett a nyelvtanban is találsz hibát, akkor biztos lehetsz benne, hogy csalókkal van dolgod.

4. Vizsgáld meg a megszólítást

Az e-mail azzal kezdődik, hogy „Nagyra becsült ügyfelünk!” vagy nincs is megszólítás? Ha igen, akkor vigyázz. A legálisan működő cégek gyakran személyes megszólítást használnak ami tartalmazza a nevedet.

5. Személyes információt kérnek

A bankok és szolgáltatók soha, ismétlem soha nem kérnek személyes információt e-mailben. Még a nevedet sem.

6. Vigyázz ha a tárgy fontos vagy sürgető, vagy nyereményről értesítenek.

Gyakori taktika, hogy az e-mail tárgyába valamilyen sürgető szöveget írnak. Ilyenek lehetnek például: „a hozzáférés felfüggesztve”, „nem engedélyezett hozzáférés”, „sürgősen intézkedjen”.

7. Nézd meg az aláírást

A legálisan működő cégek minden esetben megadják a teljes elérhetőségüket, beleértve a cím, telefonszám, e-mail cím. Ha csak egy-egy szót látsz az aláírásban, vagy egyáltalán nincs aláírás, akkor gyanakodhatsz, hogy csaló e-mailt kaptál.

8. Ne kattints a csatolmányokra

A vírusokat és más ártalmas kódokat gyakran valamilyen csatolmányként küldik. Soha ne nyiss meg csatolt fájlt ha nem vagy 100%-ig biztos az eredetében.

9. Ne bízz meg az e-mail címben (sem)

Nagyon sok esetben valódi személy vagy szervezet, valódi e-mail címét használják feladóként. Ha valakitől nem vársz e-mailt, akkor gyanakodj. Mielőtt bármit csinálnál amit az e-mailben leírtak, előtte hívd fel az ismerőst vagy a céget akitől jött az e-mail és kérdezd meg tőlük, hogy tényleg?

10. Ne higgy a szemednek

A bűnözők rendkívül profik abban amit csinálnak. A profi hamis e-mailek tökéletesen tükrözik egy cég, bank, stb. arculatát, beleértve a logót, nyelvezetet, látszólag megfelelő e-mail címet. Ez ettől még lehet hamis.

Gondolkodj el, hogy például a valódi bankod hányszor küldött már neked e-mailt amiben arra kérnek, hogy ezt vagy azt tegyél meg?  Jó eséllyel még soha. Ezek a szervezetek a hivatalos ügyeket még ma is papír alapon intézik. 

Az alábbi két képen tipikus csaló e-mailek láthatóak. Megtalálod az fent felsorolt ismertető jegyeket?

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2017. március 27.-én.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

A COVID-19 járványt a csalók is kihasználják. Ne dőlj be a COVID spam "járványnak". Müller Cecília nevében küldenek vírust tartalmazó emaileket, amiben a csalók azt próbálják elhitetni, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden vállalat részére ingyenesen...

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

VendégcikkA cikk szerzője Puskás Bálint. A zsarolóvírusok célja, hogy miután bejutottak egy számítógépre, titkosítsák a rajta tárolt adatokat, majd az adatok visszaállításáért váltságdíjat kérnek. Sőt sajnos sok variáns nem elégszik meg a számítógépeden tárolt adatok...