A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

Szerző: | Internet és biztonság

Vendégcikk

A cikk szerzője Puskás Bálint.

A zsarolóvírusok célja, hogy miután bejutottak egy számítógépre, titkosítsák a rajta tárolt adatokat, majd az adatok visszaállításáért váltságdíjat kérnek. Sőt sajnos sok variáns nem elégszik meg a számítógépeden tárolt adatok „elkobzásával”, hanem minden elérhető tárolót titkosítanak, például a pendrive-okat és hálózati meghajtókat. Az elmúlt években nagyon elterjedtek, és súlyos károkat okoznak, így mindenki számára szükségszerű megismerni a zsarolóvírus elleni védelem szempontjait, főképp a cégek esetében. Néhány tipp, amivel megelőzheted a zsarolóvírusok okozta károkat:

Használj vírusirtót

A legegyszerűbb és sokszor a leghatásosabb védekezési mód, ha használsz valamilyen védelmi szoftvert, ami a zsarolóvírusok ellen is védelmet biztosít. Az ingyenes és fizetős vírusirtók között nagy különbségek lehetnek, ezért mindig az alapján válassz, hogy mennyire fontos adatokat szeretnél megvédeni.

Rendszeresen frissíts

Hiába van vírusirtód, ha az elavult, vagy a szoftverek és az operációs rendszer a számítógépeden. Rendszeresen telepítsd a szoftverfrissítéseket, hogy folyamatosan naprakész és biztonságos legyen a rendszered.

Ne kattints rá ész nélkül minden hivatkozásra

Ha egy szokatlan email landol a postafiókodban, akkor érdemes alaposan szemügyre venned a feladót, megszólítást, szövegezést és a benne lévő linkeket, mielőtt azokra rákattintasz. Ugyanis sokszor a spam email-ek rosszindulatú weboldalakra próbálnak navigálni. A link ellenőrzésében segítségedre lehet a VirusTotal, amivel 70 különböző vírusirtóval ellenőrizheted le a gyanús tartalmat.

Légy körültekintő az email-es csatolmányok megnyitásakor

A kéretlen levelek néha csatolmányt is tartalmaznak. Ezeket sose nyisd meg, mivel kártékony kódot tartalmazhatnak. A legjobb, ha az ilyen email-eket megnyitás nélkül törlöd a postafiókodból. A zsarolóvírus elleni védelem egyik fontos eleme, hogy megtanuld felismerni a támadók által küldött emaileket.

Megbízható honlapokról tölts le

Ha egy programot vagy zenét szeretnél letölteni, akkor azt célszerű hivatalos úton beszerezni közvetlenül a gyártótól vagy egy ismert és megbízható szolgáltatótól. Sok olyan honlapot üzemeltetnek kiberbűnözők, amin megpróbálják megtéveszteni a felhasználót, hogy letöltse a rosszindulatú programjaikat.

Készíts biztonsági mentést

Ha mégis bekövetkezne a baj, de van biztonsági mentés az adataidról, akkor nem érhet nagy kár. Ezért célszerű rendszeresen manuálisan vagy akár automatizáltan biztonsági mentést készíteni a legfontosabb adataidról.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2020. május 26.-án.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Használt telefonszámok problémája

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

A COVID-19 járványt a csalók is kihasználják. Ne dőlj be a COVID spam "járványnak". Müller Cecília nevében küldenek vírust tartalmazó emaileket, amiben a csalók azt próbálják elhitetni, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden vállalat részére ingyenesen...

A célzott adathalászat működése 5 lépésben

A célzott adathalászat működése 5 lépésben

Az adathalászat mindennapossá vált. Mindenki, akinek van email címe találkozott már vele, vagy rossz esetben áldozatává is vált. A célzott adathalászattal elsősorban cégeket, vállalkozásokat, kormányzati intézményeket és más olyan szerverezetek támadnak, ahonnan...