MPL okostelefon csalás

Szerző: | Internet és biztonság

Ez az eset egy közeli ismerősömmel történt meg. Nem ő az első ismerős aki valamilyen formában online csalók majdnem áldozata lett. Az MPL okostelefon csalás csak egy a sok csalás közül.

MPL mobiltelefon csalás

A minap egy közeli ismerősöm majdnem csapdába esett.

A mobiltelefonján kapott egy üzenetet az MPL-től, amiben azt írták, hogy ő a szerencsés nyertese egy mobiltelefonnak. Ahhoz, hogy megkapja, csak a szállítási költséget kell kifizetnie, amit megtehet a linkre kattintva. A megjelenő weboldal nagyon-nagyon hasonlított az MPL weboldalára. Az ismerős gyanútlanul elkezdte beírni a bankkártya számát. Még a végére sem ért, mikor jött egy SMS a bankjától, hogy a kártyáját letiltották.

Felhívta a bankot, hogy miért is tiltották le a bankkártyáját. A bankos ügyintéző azzal a kérdéssel fogadta, hogy ugye az MPL-től kapott üzenetet, hogy egy mobiltelefont nyert és megadta a bankkártya számát?

Az üzenet valójában nem az MPL-től jött, csak nagyon meggyőzően utánozták.

Szerencsés vége lett az MPL-es csalásnak

Ennek a történetnek szerencsés vége lett. Az ismerős bankszámlájáról nem lopták el az összes pénzt.

A bank és a kártya kibocsátója is már tudott erről a fajta csalásról. Amikor a bankhoz megérkezett a leemelési kérés, a bank rendszere felismerte, hogy egy csaló oldalról érkezett a kérés, ezért automatikusan letiltotta a tranzakciót és a bankkártyát is.

Az ismerős új bankkártyát fog kapni. A régit végleg letiltották, hogy a jövőben nem lehessen felhasználni csalásra vagy bármi más célra.

Vajon minden esetben így reagál a bank?

A bankok nem ismerik az összes létező csaló weboldalt vagy webáruházat. Ez gyakorlatilag lehetetlen. Vannak olyan körülmények, mint jelen esetben is, amikor egyértelműen beazonosítható egy csaló webáruház vagy weboldal. Ilyenkor a bankok már felkészülten várják a hamis tranzakciókat.

A fenti, MPL mobiltelefon csalás a kevesek közé tartozik. Sajnos a csaló webáruházak gomba módra szaporodnak és a hatóságok, bankok nem tudnak lépést tartani.

Az esetek túlnyomó többségében nem lesz ilyen szerencséd. Meg fognak lopni ha figyelmetlen vagy.

Mit tehetsz, hogy megelőzd, hogy áldozat legyél?

A legfontosabb amit tehetsz, hogy gondolkodsz mielőtt kattintasz.

Az alábbi szabályokat mindig tartsd be:

  • Ami túl szép, hogy igaz legyen, az nem igaz.
  • NE vásárolj mobiltelefonon. Ülj le a számítógép elé és ott vásárolj. Mobilon nagyon nehéz megállapítani, hogy mi a valódi.
  • SOHA NE hidd el ha valaki azt mondja, hogy nyertél. Nyerni csak az fog, aki jelentkezik és részt vesz egy nyereményjátékon. Csak úgy, a két szép szeméért senkit sem “sorsolnak” ki nyertesnek.
  • SOHA NE vásárolj ismeretlen webáruházból vagy forrásból.
  • SOHA NE add meg a bankkártya és más személyes adataidat ismeretlen weboldalakon.
  • SOHA de SOHA ne add meg a bankkártya adataidat csak azért mert jól hangzik egy ajánlat.
  • Ha emailben érkezik egy kérés, hogy kattints a linkre és add meg a bankkártya adataidat, akkor SOHA NE kattints a linkre.
  • Fogadd el, hogy te is bármikor az online csalók áldozata lehetsz.
  • Vedd komolyan a biztonságot. A te érdekedben.
  • Az MPL okostelefon csalás csak egy a sok-sok közül ami rád vár.

Ezeket elolvasva tudsz felkészülni az online csalások ellen.

Kérdésed van?

Kövesd a Facebook oldalamat, hogy első kézből értesülj a hasznos témákról.
Csatlakozz az Informatikáról közérthetően csoporthoz, ahol felteheted a kérdéseidet bármilyen informatikai témában.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Használt telefonszámok problémája

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

A COVID-19 járványt a csalók is kihasználják. Ne dőlj be a COVID spam "járványnak". Müller Cecília nevében küldenek vírust tartalmazó emaileket, amiben a csalók azt próbálják elhitetni, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden vállalat részére ingyenesen...

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

VendégcikkA cikk szerzője Puskás Bálint. A zsarolóvírusok célja, hogy miután bejutottak egy számítógépre, titkosítsák a rajta tárolt adatokat, majd az adatok visszaállításáért váltságdíjat kérnek. Sőt sajnos sok variáns nem elégszik meg a számítógépeden tárolt adatok...