MPL okostelefon csalás

Szerző: | 2019. június 23. | Internet és biztonság

Ez az eset egy közeli ismerősömmel történt meg. Nem ő az első ismerős aki valamilyen formában online csalók majdnem áldozata lett. Az MPL okostelefon csalás csak egy a sok csalás közül.

MPL mobiltelefon csalás

A minap egy közeli ismerősöm majdnem csapdába esett.

A mobiltelefonján kapott egy üzenetet az MPL-től, amiben azt írták, hogy ő a szerencsés nyertese egy mobiltelefonnak. Ahhoz, hogy megkapja, csak a szállítási költséget kell kifizetnie, amit megtehet a linkre kattintva. A megjelenő weboldal nagyon-nagyon hasonlított az MPL weboldalára. Az ismerős gyanútlanul elkezdte beírni a bankkártya számát. Még a végére sem ért, mikor jött egy SMS a bankjától, hogy a kártyáját letiltották.

Felhívta a bankot, hogy miért is tiltották le a bankkártyáját. A bankos ügyintéző azzal a kérdéssel fogadta, hogy ugye az MPL-től kapott üzenetet, hogy egy mobiltelefont nyert és megadta a bankkártya számát?

Az üzenet valójában nem az MPL-től jött, csak nagyon meggyőzően utánozták.

Szerencsés vége lett az MPL-es csalásnak

Ennek a történetnek szerencsés vége lett. Az ismerős bankszámlájáról nem lopták el az összes pénzt.

A bank és a kártya kibocsátója is már tudott erről a fajta csalásról. Amikor a bankhoz megérkezett a leemelési kérés, a bank rendszere felismerte, hogy egy csaló oldalról érkezett a kérés, ezért automatikusan letiltotta a tranzakciót és a bankkártyát is.

Az ismerős új bankkártyát fog kapni. A régit végleg letiltották, hogy a jövőben nem lehessen felhasználni csalásra vagy bármi más célra.

Vajon minden esetben így reagál a bank?

A bankok nem ismerik az összes létező csaló weboldalt vagy webáruházat. Ez gyakorlatilag lehetetlen. Vannak olyan körülmények, mint jelen esetben is, amikor egyértelműen beazonosítható egy csaló webáruház vagy weboldal. Ilyenkor a bankok már felkészülten várják a hamis tranzakciókat.

A fenti, MPL mobiltelefon csalás a kevesek közé tartozik. Sajnos a csaló webáruházak gomba módra szaporodnak és a hatóságok, bankok nem tudnak lépést tartani.

Az esetek túlnyomó többségében nem lesz ilyen szerencséd. Meg fognak lopni ha figyelmetlen vagy.

Mit tehetsz, hogy megelőzd, hogy áldozat legyél?

A legfontosabb amit tehetsz, hogy gondolkodsz mielőtt kattintasz.

Az alábbi szabályokat mindig tartsd be:

  • Ami túl szép, hogy igaz legyen, az nem igaz.
  • NE vásárolj mobiltelefonon. Ülj le a számítógép elé és ott vásárolj. Mobilon nagyon nehéz megállapítani, hogy mi a valódi.
  • SOHA NE hidd el ha valaki azt mondja, hogy nyertél. Nyerni csak az fog, aki jelentkezik és részt vesz egy nyereményjátékon. Csak úgy, a két szép szeméért senkit sem “sorsolnak” ki nyertesnek.
  • SOHA NE vásárolj ismeretlen webáruházból vagy forrásból.
  • SOHA NE add meg a bankkártya és más személyes adataidat ismeretlen weboldalakon.
  • SOHA de SOHA ne add meg a bankkártya adataidat csak azért mert jól hangzik egy ajánlat.
  • Ha emailben érkezik egy kérés, hogy kattints a linkre és add meg a bankkártya adataidat, akkor SOHA NE kattints a linkre.
  • Fogadd el, hogy te is bármikor az online csalók áldozata lehetsz.
  • Vedd komolyan a biztonságot. A te érdekedben.
  • Az MPL okostelefon csalás csak egy a sok-sok közül ami rád vár.

Ezeket elolvasva tudsz felkészülni az online csalások ellen.

Kérdésed van?

Kövesd a Facebook oldalamat, hogy első kézből értesülj a hasznos témákról.
Csatlakozz az Informatikáról közérthetően csoporthoz, ahol felteheted a kérdéseidet bármilyen informatikai témában.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2021 Oláh Gábor E.V. - GOLNET Informatika

Ez is érdekelhet…

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

A COVID-19 járványt a csalók is kihasználják. Ne dőlj be a COVID spam "járványnak". Müller Cecília nevében küldenek vírust tartalmazó emaileket, amiben a csalók azt próbálják elhitetni, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden vállalat részére ingyenesen...

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

VendégcikkA cikk szerzője Puskás Bálint. A zsarolóvírusok célja, hogy miután bejutottak egy számítógépre, titkosítsák a rajta tárolt adatokat, majd az adatok visszaállításáért váltságdíjat kérnek. Sőt sajnos sok variáns nem elégszik meg a számítógépeden tárolt adatok...

A célzott adathalászat működése 5 lépésben

A célzott adathalászat működése 5 lépésben

Az adathalászat mindennapossá vált. Mindenki, akinek van email címe találkozott már vele, vagy rossz esetben áldozatává is vált. A célzott adathalászattal elsősorban cégeket, vállalkozásokat, kormányzati intézményeket és más olyan szerverezetek támadnak, ahonnan...

Webáruház ellenőrzése vásárlás előtt

Webáruház ellenőrzése vásárlás előtt

Egyre gyakrabban online vásároljuk meg a termékeket. Főleg igaz ez a nagy ajándékozási szezonok, mint például a Karácsony előtt. Amíg egy fizikai boltba be tudsz menni és eldönteni, hogy érdemes-e onnan vásárolni, addig egy online boltban, webáruházban ez már nem...