Webáruház ellenőrzése vásárlás előtt

Szerző: | 2019. november 21. | Internet és biztonság

Egyre gyakrabban online vásároljuk meg a termékeket. Főleg igaz ez a nagy ajándékozási szezonok, mint például a Karácsony előtt. Amíg egy fizikai boltba be tudsz menni és eldönteni, hogy érdemes-e onnan vásárolni, addig egy online boltban, webáruházban ez már nem olyan egyértelmű. Mielőtt vásárolnánk érdemes ellenőrizni, hogy vajon mennyire biztonságos vásárolni a kiszemelt webáruházból. Hogyan is történjen a webáruház ellenőrzése? Egyáltalán mire figyeljünk az egyes online áruházak, piacterek esetében?

Miről lesz szó ebben a cikkben?

Magyarországi webáruház ellenőrzése

A legkönyebb a magyarországi webáruházak ellenőrzése. Amennyiben megoldható, javasolt egy hazai webáruházból vásárolni. Tudom, ez nem néha nehéz, mert a kínai és más külföldi oldalak sokkal több vagy olcsóbb termékeket árulnak.

A nyilvános céges adatok ellenőrzése gyors és egyszerű folyamat. A webáruház köteles feltüntetni az összes elérhetőségét és céges adatokat. Amennyiben ezek hiányoznak a weboldalról, akkor lehetőleg ne vásároljunk onnan.

Mit ellenőrizzünk mielőtt vásárolunk?

 • székhely
 • adószám
 • jegyzett tőke
 • van-e végrehajtás ellene
 • tevékenységek
 • értékelések és vélemények az online fórumokban. Keressünk rá a cég nevére és írjuk utána vélemény szót. Vedd figyelembe, hogy „megbízható cég” tanúsítvánnyal rendelkező cégek, vállalkozók nem estek át hiteles, sőt semmilyen tanúsításon.

Miért fontos, hogy ellenőrizd ezeket az adatokat?

Amennyiben a fenti adatokat nem lehet egyértelműen megtalálni, akkor az gyanakvásra adhat okot.

 • Egy cég esetében a jegyzett tőke mértéke törvényi úton szabályozott. Ha a jegyzett tőke nem éri el a törvényi minimumot, akkor az a cég nem felel meg az előírásoknak. Ebben az esetben te miért bíznál meg benne?
 • Az adószámról kideríthető, hogy törölt vagy felfüggyesztett. Ilyen esetben is próbáljuk kerülni az adott céget.
 • Ugyanúgy kerüld el azokat a cégeket, amelyek ellen végrehajtás van folyamatban.
 • Nézzük meg a pénzügyi adatokat az E-beszámoló oldalon. Kerüljük el a céget ha nincs határidőre beadott beszámolója, vagy például nagy értékű termékeket forgalmaz, de a beszámolóban feltűnően alacsony értékek szerepelnek.

Hol ellenőrizük az adatokat?

Külföldi webáruház ellenőrzése

Külföldi webáruház ellenőrzése már nagyobb kihívást jelent. Leginkább azért, mert nem nem beszéljük az adott nyelvet, más törvényi szabályozások vonatkoznak rájuk annak ellenére, hogy nekik is meg kell felelniük az EU jogszabályoknak beleértve a GDPR-t is.

Külföldi webáruházak esetében is meg kell, hogy találjuk a weboldalon a pontos elérhetőségi adatokat, beleértve az ügyfélszolgálat, a visszaküldési cím, email cím és telefonszám.

Melyik külföldi webáruházakat kerüld el

Az internetes bűnözők is felismerték a webáruházakban (és a vásárlók figyelmetlenségében, tájékozatlanságában) rejlő lehetőségeket. Ezt kihasználva folyamatosan kampányolnak, hogy az ő hamis, csaló webáruházukban vásároljunk. Tanuljuk meg felismerni a csaló emaileket és webáruházakat.

Mindenképpen javasolt elkerülni azokat a külföldi webáruházakat, amelyeknek

 • nem tudod kideríteni a kapcsolattartási adatait: Ha nincs cím, akkor fordulj vissza. Ha megadnak egy címet, akkor keress rá arra a címre. Vajon nem egy kórház címe?
 • nem deríthető ki a garanciális ügyintézés folyamata és lehetőségei,
 • túl olcsó, hogy igaz legyen: aki túl olcsó, vagy hatalmas – 60-90%-os engedményt ad, az szinte biztos, hogy csaló,
 • csak bankkártyával lehet fizetni: nincs például Paypal, Revolut fizetés, ezért kötelező megadnod a bankkártya adataidat,
 • nem használ azonosított és biztonságos fizetési szolgáltatót, hanem a saját weboldalán kell megadni a bankkártya adatokat,
 • kizárólag dícsérő és pozitív kommentek és megjegyzések találhatóak róla vagy a termékeikről,
 • nagyon egyszerű weboldal dizájn,
 • a weboldal címe túl semmitmondó, hamis: mindig olvasd el a böngésző címsorában az úgynevezett URL címet. A csalók gyakran regisztrálnak a lemásolt gyártóéra magyon hasonló címeket, de egy betű eltéréssel. Ezeket első ránézésre észre sem vesszük.

Ragaszkodjunk a PayPal vagy Revolut fizetési lehetőséghez. Tegyük félre az ellenérzéseinket ezekkel a szolgáltatókkal kapcsolatban.

Az egyik legnagyobb kínai webáruház (ami a mesehősről kapta a nevét?) egyszer nagyon pórul járt. Feltörték az oldalukat, amit hónapokon keresztül nem vettek észre. Ezalatt a bűnözők az !összes! vásárlást (közel 13 millió) rögzítették beleértve a bankkártya adatokat is.

Nagyjából fél évvel később az egyik ismerősöm hívott, hogy a bankszámlájáról több alkalommal is leemeltek 10-15ezer forintokat. Mint kiderült ős is vásárolt abból a webáruházból amikor fertőzött volt és az ő bankkártya adatait is ellopták.
Szerencsére a bankja visszatérítette neki a kárt. A letiltási és új kártya díját levonva.

Hol ellenőrizhetünk egy külföldi webáruházat, weboldalt?

Több cég és szolgáltató is közzé tesz olyan adatbázisokat, amelyekből ki lehet deríteni, hogy egy adott weboldal kockázatos-e. Érdemes ezekben az adatbázisokban is ellenőrizni a kiszemelt webáruházat.

Webáruház ellenőrzése a google transparency report segítségével.
Webáruház ellenőrzése a google transparency report segítségével.
Ha hasonló eredményt látsz, akkor erősen javasolt megfontolni, hogy vásárolsz-e innen.

Közösségi média piacterek

A közösségi médiák, most itt elsősorban a Facebookról beszélek, is biztosítanak valamilyen felületet a használt vagy új termékek adás-vételére.

 • Ha cég hirdeti meg a terméket, akkor a fent leírt ellenőrzési módokat tudod használni.
 • Ha magánszemély a hirdető, akkor vásárlás előtt nézd meg a profilját. Általában már ránézésre el tudod dönteni, hogy megbízol-e az eladóban. A profiljából sok minden kiderül. Nézd meg, hogy milyen egyéb termékeket árul. Ebből kiderülhet, hogy csak egy díler vagy nem túl legálisan seftel.
 • Ha a közösségi médiában vásárolunk, akkor mindenképpen kerüljük el az előre fizetést vagy utalást. Kérjük utánvéttel, vagy még jobb ha személyesen vesszük át a terméket.

Hírlevélben, emailben kapott ajánlatok

A legfontosabb tudnivaló:

csak azokat a hírleveleket vagy emaileket nyissuk meg, amelyekről biztosan tudjuk, hogy kértük vagy ismerjük a feladóját.

Amikor az interneten böngészünk vagy vásárolunk, akkor a szolgáltatók hírlevelekre való feliratkozásra buzdítanak. Ilyen hírlevél a GOLNET hírlevele is, amiben heti vagy kétheti rendszerességgel küldök hasznos információkat, többek között az aktuális internetes fenyegetésekről is.

Hírlevélben vagy emailben nem csak a legitim szolgáltatók kereshetnek meg. A bűnözők is előszeretettel használják ki, hogy az emberek szívesen kattintanak a fantasztikusnak vélt lehetőségekre. Sokszor már az is elég, hogy rákattintunk a csaló emailben érkező linkre. A vírus vagy más kártevő program azonnal települ a számítógépünkre vagy telefonunkra és erről még csak nem is tudunk.

Webáruház ellenőrzése az emailben kapott adathalász levelek esetében is kötelező.
Az én spam mappámban számtalan csaló email gyűlik.

Nézd meg a fenti képen látható emaileket. Kivétel nélkül mind arra próbál rávenni, hogy kattints és vásárolj. NE TEDD! Ezek az email mind arra szolgálnak, hogy összegyűjtsék a személyes és bankkártya adataidat.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2019. november 21.-én.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2021 Oláh Gábor E.V. - GOLNET Informatika

Ez is érdekelhet…

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

A COVID-19 járványt a csalók is kihasználják. Ne dőlj be a COVID spam "járványnak". Müller Cecília nevében küldenek vírust tartalmazó emaileket, amiben a csalók azt próbálják elhitetni, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden vállalat részére ingyenesen...

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

VendégcikkA cikk szerzője Puskás Bálint. A zsarolóvírusok célja, hogy miután bejutottak egy számítógépre, titkosítsák a rajta tárolt adatokat, majd az adatok visszaállításáért váltságdíjat kérnek. Sőt sajnos sok variáns nem elégszik meg a számítógépeden tárolt adatok...