Te is megbízható cég tanusítványt kaptál?

Szerző: | 2017. február 02. | Blog, Vállalkozói világ

2016. decemberében nagy öröm ért. Felhívtak az Ügyfél Vélemény Vizsgálati Központ Kft.-től, hogy a vállalkozásom sikeresen auditálva lett és mivel sehol sem találtak rólam negatív véleményt, ezért kiérdemeltem a Megbízható cég 2016 tanúsítványt. 15 percig beszéltek – hozzáteszem elég meggyőzően – és csak utána mondták, hogy semmi sincs ingyen, ezért fizessek nagyjából 12000 forintot amikor utánvétes csomagként kézhez veszem a tanúsítványt.

Szkeptikus vagyok a hasonló dolgokkal, lévén én magam is részt vettem több ISO tanúsításon így tudom, hogy egy tanúsítvány megszerzése ennyire nem egyszerű. Akkor ők mégis, hogyan tudnak úgy tanúsítványt kiadni, hogy személyesen fel sem keresik a céget, meg sem ismerik a működését?

Tényleg megbízható cég tanúsítványt árul egy nem megbízható cég?

Mint kiderült készítettek egy algoritmust ami a keresőoldalakhoz, mint például a Google, Yahoo, Bing hasonlóan feltérképezi a publikusan elérhető internetet az adott cég neve után kutatva. Ha valahol megtalálja, akkor azon a weboldalon egy előre összeállított szótár alapján szavakat keres. Ezek a szavak mind-mind valamilyen negatív tartalommal bírnak, mint például csaló. Kifejezetten negatív vélemények után kutatnak, mivel szerintük a pozitív vélemények nem megbízhatóak (a negatívok igen?). A keresés végén ha nem találnak negatív véleményt egy adott cégről, akkor telefonon megkeresik valamelyik elérhető vezetőjét és megpróbálják meggyőzni, hogy ez a cégnek mekkora nagy előny és szívesen elküldik a tanúsítványt. A végén mondják csak el, hogy ez pénzbe kerül, de addigra az ügyfél már meg van győzve, hogy az ő érdeke, hogy fizessen. És ezt ismétlik minden évben, újra és újra sok ezer forintot beszedve egy hamis tanúsítványért.

Ugye mindenki tudja, hogy ha információra van szükség, akkor az internet a barátunk. Én is megkérdeztem őt, hogy mi a véleménye. A cég nevét beírva az első találati oldalon nagyon érdekes cikkekre akadtam. A nagy része a Gazdasági versenyhivatal honlapjára vezetett. A további oldalakon szinte kizárólag negatív információkat kaptam a szóban forgó cégről. Egy olyan cég állít ki megbízható cég tanúsítványt aki a negatív vélemények alapján minősít, de saját magáról szinte csak negatív vélemény található az interneten. Gondoltam ez elég érdekes fejlemény.

Elolvasva a GVH ide vonatkozó oldalait egyből minden világos lett. Ki-ki döntse el maga, hogy milyen következtetésre is jutottam miután elolvasta a GVH bejegyzéseit.

Kedves barátaim, ismerőseim, ismeretleneim és mindenki!

Sok céget és vállalkozást láttam a kérdéses tanúsító cég honlapján, akik fizettek ezért a tanúsításért, akár többször is az egymást követő években. Sokat ezek közül a cégek közül személyesen is ismerek.

Frissítés 2017. november:

A cég azóta nevet változtatott de gyakorlatilag ugyanazt a tevékenységet folytatja mint korábban. A legjobb az egészben, hogy a vállalkozásom még mindig szerepel a nyilvánosan elérhető listájukon annak ellenére, hogy én mind írásban, mind telefonon visszautasítottam a tanúsítvány elfogadását és kifejezetten kértem őket, hogy töröljenek le a honlapjukról. Ennek ellenére azóta is többször megkeresnek és továbbra is szerepelek a listán annak ellenére, hogy nem fizettem ki a csaló tanúsítvány díját.

Frissítés 2019. január:

Két év távlatából nem is tartom annyira haszontalannak ezt a tanúsítványt. Persze sosem fizetnék nekik és továbbra is csalásnak tartom, de mégis lehet némi hasznod belőlük. Olvasd el miért és hogyan.

Frissítés 2019. május:

Legutóbbi ellenőrzésem során, 2019. május 26.-án a cég már “Tisztességes Vállalkozás tanúsítványt” árul. Úgy néz ki, hogy évente nevet változtatnak. Ha normálisan működnének, akkor vajon miért lenne szükség állandó névváltoztatásra?

2018. végén továbbra is több negatív hangvételű cikk jelent meg a tanusítványt kiállító cégről.  Ezen az oldalon összesen 11, különböző weboldalakra mutató link van amiben ugyanarról írnak. Mégpedig, hogy már nem először verték át és csapták be a vállalkozókat és cégeket a megbízható cég, vagy tisztességes vállalkozás tanúsítvánnyel.

Ha másoknak adnak ki megbízható, vagy tisztességes tanúsítványt az alapján, hogy az interneten nem található a cégről negatív vélemény, akkor saját magukat vajon hogyan értékelnék? Ha rájuk keresel, akkor a róluk szóló cikkek és tartalmak túlnyomó többsége negatív. A Gazdasági Verseny Hivatal többször is elmarasztaló ítéletet hozott velük szemben, több milliós bírságra ítélve őket.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2020 Oláh Gábor E.V. - GOLNET Informatika

Ez is érdekelhet…

OpenVPN szerver beüzemelése Synology NAS-on

OpenVPN szerver beüzemelése Synology NAS-on

VendégcikkA cikk szerzője Puskás Bálint, az ITDep.hu tulajdonosa. A távmunka kiépítésére sokféle lehetőség adott, az egyik közülük a VPN szerver használata. A VPN célja, hogy két eszköz között egy biztonságos csatornát hozzon létre. Így az eszközök titkosított...

Adobe Flash hivatalosan is megszűnik 2020.12.31.-én

Adobe Flash hivatalosan is megszűnik 2020.12.31.-én

3 évvel ezelőtt az Adobe cég bejelentette, hogy a sokáig egyedülálló multimédia platformjukat, a Flash-t végszüntetik. Ezt akkor sokan nem hitték el, de ugyanúgy sokan várták. A Flash életének vége hivatalosan 2020. december 31.-én lesz. A tizen- és huszonéves...

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

A COVID-19 járványt a csalók is kihasználják. Ne dőlj be a COVID spam "járványnak". Müller Cecília nevében küldenek vírust tartalmazó emaileket, amiben a csalók azt próbálják elhitetni, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden vállalat részére ingyenesen...

Shares
Share This