Hogyan (ne) osszuk meg a gyerekeinkről készült képeket

Szerző: | Informatika a családban

Nem tudunk úgy felnézni a Facebookra, hogy ne jönne velünk szembe egy gyerekről készült fotó. Te is szoktál képeket megosztani? Naná, ki nem!? Tudod, hogy milyen képeket NE ossz meg a Facebook-on a gyerekedről? Belegondoltál már abba, hogy kihez juthatnak el ezek a fotók?

Ez lesz az a cikk ami biztosan kiveri majd a biztosítékot jó pár embernél. Sokan lesznek, akik

 • nem értenek egyet vele,
 • hülyeségnek tekintik az itt leírtakat,
 • egyszerűen el sem olvassák,
 • magukra ismernek és megsértődnek.

Azért nagyon remélem, hogy még többen lesznek azok, akik

 • egyetértenek,
 • végig olvassák,
 • magukra ismernek, elgondolkodnak és változtatnak,
 • megosztják a cikket, hogy sokakhoz eljusson. Köszönöm.

Miért osztunk meg képeket a gyerekekről?

Mindenkinek megvan az oka és indoka arra, hogy miért osztja meg a gyerekéről készült képeket a Facebook-on vagy más közösségi média oldalon. Ha szétnézel a Facebookon, és elgondolkodsz a lehetséges okokon, akkor az alábbiakat biztosan fel tudod sorolni:

 • büszkék vagyunk rájuk,
 • dühösek vagyunk rájuk,
 • olyan cukik.

Mindegyik természetes emberi reakció és a mindenki számára elérhető internet korában állandó késztetést érzünk, hogy ezt nyilvánosan kifejezzük. Az internet nagyon megváltoztatta az életünket és a szokásainkat.

Na még egyszer: Miért osztunk meg képeket a gyerekekről?

Gondolkodj őszintén! A valódi okok mások:

 • lassan elvárás lesz, hogy aktív légy a Facebookon, Instagramon,
 • ha nem vagy aktív, az sokszor már negatív, mert akkor biztos rejtegetni valód van,
 • azt hisszük, hogy nincs más módja annak, hogy a távoli rokonokkal tartsuk a kapcsolatot,
 • azt hisszük, hogy névtelenek vagyunk és elbújhatunk,
 • azt hisszük, hogy csak akkor vagyunk valakik, ha orrvérzésig posztolunk,

Milyen jogai vannak az embernek?

A törvények is kimondják, hogy minden embernek joga van ahhoz, hogy megszűrje, hogy milyen információk kerülnek ki róla a nyilvánosság elé. Azt viszont elfelejtjük, hogy a gyerek is ember. Amikor kiposztoljuk a róluk készült képeket, akkor vajon megkérdezzük őket erről? Pedig joga van tudni. A kisgyerekek nem tudnak döntést hozni a saját magukról megosztott adatokról, ezért teljes mértékben kiszolgáltatottak nekünk, szülőknek. Ők mi felelősségünk!

Többször is előfordult már, hogy a gyerek feljelentette a szüleit, mert rá nézve előnytelen fotókat és más tartalmakat osztott meg róluk, tudta és beleegyezése nélkül. Tényleg!

Mi szabályozza, hogy milyen tartalmat tehetsz közzé?

Vannak törvényi és alapvető morális szabályok, amelyeket be kell tartanod amikor valamit megosztasz az interneten.

 1. Emberi méltóság: ha nem szeretnéd, hogy egy bizonyos szituációban rólad készült kép megjelenjen, akkor a hasonló szituációban lévő gyerekről készült képet se oszd meg.
 2. Törvényi szabályozás: vannak olyan tartalmak amelyeket a törvény tilt, hogy birtokolj és terjessz. Ilyen a gyerekekről készült meztelen felvételek. Mondjuk ki, hogy pedofil képek és videók. Igen, az is ide tartozik ha a meztelenül fürdőző gyerekedről készült képet kiteszed a Facebookra.
 3. Másokról készült fotókat kizárólag akkor tehetsz közzé ha előzetesen engedélyt kértél tőlük, vagy gyerek esetében a szülőktől. Mégpedig olyan formában, hogy azt utána bizonyítani is tudd.

Hogyan osztunk meg?

Facebook megosztás láthatóság

Nagyon sok ember vagy nem tudja, vagy nem is érdekli, hogy amikor megoszt valamit, akkor be lehet állítani, hogy ki láthassa azt a tartalmat. Privát, csak az ismerősök és nyilvános. Gondolkodj el rajta, hogy melyik mit jelent.

 • Privát, amit csak te látsz, de akkor nem éred el a célod azaz, hogy más is lássa.
 • Csak az ismerősök, amikor az ismerőseid láthatják és azok ismerősei akiket megjelölsz a képen. Biztos, hogy minden, de tényleg minden ismerősöddel meg akartad osztani? Azokkal is akikkel csak egy nyaralás során találkoztál és bejelöltétek egymást csak, hogy minél több ismerősöd legyen?
 • Nyilvánosan megosztva bárki az interneten megnézheti. Nem csak a Facebookon hanem azok is akiknek nincs FB profilja.

Azt sem árt figyelembe venni, hogy ha egy megosztásnál megváltoztatod a láthatóságot, akkor az lesz érvényes az összes utána megosztott tartalomnál is.

Tudod, hogy milyen módon osztasz meg? Nagy esély van rá, hogy nyilvánosan.

Milyen képeket NE ossz meg a gyerekedről az interneten!

Meztelen fotók

Nagyon cuki ahogy a kisgyereked ruha nélkül fürdik a kádban? Vagy éppen ruha nélkül rohangál a kertben? Máris készülnek a képek és 1-2 fel is kerül a Facebookra. Vajon te hogyan reagálnál ha rólad kerülnének ki meztelen fotók? Abba belegondoltál, hogy évek múlva hogyan fogja érinteni a gyerekedet az a meztelen fotó ami ma még olyan cuki volt?

Belegondoltál abba, hogy akár egy perverzhez is eljuthat ez a kép?

Figyelemfelkeltő fotók

Elkészül a fotó a lakásodban. Mi látható rajta a gyereken kívül? A lakásbelső, talán még pontosan ki is derül, hogy hol van. Az ismerőseidet nem érdekli, de ha belegondolsz, hogy bárki, akár tolvajok is megnézhetik, akkor kiderül számukra, hogy mennyire éri meg kirabolni titeket.

Bántó, sebezhető szituációt megörökítő kép

Teljes mértékben etikátlan olyan képet közzétenni, ami kiszolgáltatott helyzetben, sírás és hiszti közben, vagy éppen megsérülve, vérző lábbal. Az olyan képeknek amelyek ilyen szituációban készültek semmi keresnivalójuk a neten.

Fénykép a gyerekünk teljes nevével és más személyes adataival

Minden amit megosztunk a neten az örökre ott is marad. Később hiába törlöd, valamilyen formában akkor is ott marad. Nevezhetjük ezt a digitális lábnyomunknak is. Ha a gyerekedről osztasz meg bármilyen személyes információt, akkor azzal az ő digitális lábnyomát növeled.

Mire felnőtt lesz, vajon mekkora lesz ez a digitális lábnyom? Hatalmas mennyiségű személyes információt osztottál meg a gyerekedről, annak ellenére, hogy erről véleményt nyilváníthatott volna.

Egy felelőtlenül megosztott, akkor cukinak tűnő fénykép miatt, később amikor ösztöndíjat szeretne kapni, munkát keres, akkor a leendő főnök vagy iskola igazgató beírja a nevét a keresőbe és az összes információt megtalálja, amit valaha is feltöltöttél.

Biztosan előnyös lesz a gyerekedre nézve az az információ amit te, mint szülő töltöttél fel? Biztosan ezt szeretnéd?

Bármit is teszel az interneten annak örökre nyoma marad

Ez az amibe a legtöbben bele sem gondolnak. Sőt, biztosan vagyok benne, hogy most éppen elegen sikítanak fel, hogy mekkora idiótaságot beszélek. A megosztott képek és információk az időközben felnőtté vált gyereket esetleg negatívan érinthetik. Mindig gondoljunk erre, amikor közzé teszünk valamit.

A bűnözők is ott vannak az interneten

Az internet egyre népszerűbb a bűnözők között, hiszen lassan mindenki használja és mindenki megoszt magáról olyan információkat amelyeket az internet előtt soha sem tett volna.

 • Tolvajok, akik az általad megosztott képek és adatok alapján derítik ki, hogy hol laksz, milyen értéktárgyaid vannak, mikor nem tartózkodsz otthon.
 • Személyiség tolvajok, akik a te általad közzétett adatok alapján ellopják a személyiségedet és például hivatalos ügyeket intéznek a nevedben.
 • Emberrablók, akik szintén a te általad megosztott információk alapján tudnak hozzáférni a gyerekedhez.
 • Pedofilok, akik hamis Facebook profil mögé bújva vadásznak a gyerekeidre.
 • Csaló oldalak üzemeltetői, akik azonnal letöltik a gyerekről a kórházban készült képet és valamilyen szívszaggató kamu szöveg kíséretében újra osztják.
 • A gyerek- és embertársak is, akik a cyberbullying tevékenység révén zaklatják a gyerekedet.

Kiről szól amit megosztasz?

Ez a kérdés a legkényesebb. Amikor megosztunk valamit a gyerekünkről, akkor az valójában kiről szól? A legtöbb esetben rólad, kedves olvasó! A te hiúságodat legyezgeti a sok like és megosztás, hiszen a gyereked sokszor még csak nem is tud róla, hogy megosztottad (kiszolgáltattad) őt az interneten.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2019. január 9.-én.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

A Facebook megnyitása a #1 napi teendőnk

A Facebook megnyitása a #1 napi teendőnk

A Facebook megnyitása az egyik első napi teendőnk, de a szerencsejáték és a pornó is előkelő helyen szerepel. Az internet a mindennapjaink részévé vált. Naponta használjuk és ki több, ki kevesebb időt tölt az interneten. Sokunknak megváltoztatta az életét akár jó,...