Az otthoni wifi router beállítása – Válaszok a kérdéseidre

Szerző: | Informatika közérthetően, Informatika a családban

A wifi router már szinte elengedhetetlen kelléke a háztartásoknak. Ezeknek az eszközöknek a telepítése rendkívül egyszerű és sokan elfelejtik, vagy nem törődnek az alapértelmezett beállítások megváltoztatásával vagy éppen a wifi biztonsági beállításokkal.

Ha a wifi hálózatodat nem teszed biztonságossá, akkor nem csak a támadásoknak adsz szabad utat, hanem lehetőséget adsz a szomszédoknak vagy az utcán járóknak, hogy csatlakozzanak a Te hálózatodhoz. Ennek következménye, hogy a „behatolók” felemésztik a Te internet sávszélességedet, vagy illegális dolgot művelnek, aminek következtében Téged fog megtalálni a hatóság.

A rosszul beállított routerek másik veszélye, hogy ha valaki idegen csatlakozik a routerhez, akkor attól a pillanattól kezdve az összes otthoni, éppen csatlakozott eszközödhöz és az azon tárolt adatokhoz hozzáférhet.

A wifi router biztonságos beállítása trükkös feladat. Igazából egy hozzáértő „hacker” számára a ma kapható wifi routerek feltörése nem jelent nagy kihívást.

Milyen biztonsági paraméterekre figyeljek amikor wifi routert vásárolok?

Győződj meg róla, hogy a vásárolni kívánt wifi router megfelel-e a legfrissebb vezeték nélküli titkosítási szabványoknak, mint a WPA2 vagy WPA3. További tulajdonságok amikre figyelj:

 • beépített tűzfal
 • MAC cím szűrési lehetőség
 • ki lehessen kapcsolni a wifi hálózat nevének nyílt sugárzását
 • használati időkorlát beállítása
 • szülői felügyelet lehetősége

Hogyan tudok hozzáférni a router beállításaihoz?

Amikor a routert bekapcsolod, akkor alapértelmezett beállításokkal kezd működni. Ekkor már tudsz hozzá kapcsolódni akár kábelen, akár wifi-n.

A legtöbb router adminisztrációs felületét egy böngésző programból tudod elérni. A böngészőbe írd be a router címét, amit általában a router aljára is ráírnak vagy a hozzá adott papírokon van rajta. Jellemzően a https://192.168.1.1 címet kell beírni. Ezután a router kérni fogja a felhasználó nevet és jelszót, amit szintén a router aljára vagy a hozzá kapott papírokra írva találsz.

Milyen beállításokat végezzek el és mi a javasolt beállítás?

A beállítási felület más és más az egyes gyártóknál, de mindenki próbálja a lehető legegyszerőbb formában tálalni. Könnyen érthető és átlátható az adminisztárciós felület.

 • Az első lépés az, hogy változtasd meg az alapértelmezett jelszót valami, erős és biztonságos jelszóra. Ha lehet, akkor az alapértelemzett felhasználó nevet is változtasd meg. Ez utóbbit nem minden router engedi.
 • A wifi biztonsági beállításokat körültekintően végezd el. Az alábbi képen láthatsz egy javasolt beállítást.
Az otthoni wifi router beállítása - Válaszok a kérdéseidre 1
 • A vendég hálózatot tiltsd le. Igazából semmi szükséged rá. Amikor vendégeid vannak és nem akarod kiadni a jelszót, csak akkor kapcsold be és annyi időre ameddig szükség van rá. A vendég hálózatnak is állíts be hasonló paramétereket mint a fő wifi hálózatnak. A jelszó legyen különböző.
 • Kapcsold be a hozzáférés szabályozást. Van ahol MAC cím szűrésnek (Wireless MAC filtering) hívják.
  • Vedd fel a listára azokat az wifi eszközöket (telefon, laptop, stb.) amelyeknek megengeded, hogy csatlakozzanak a wifi hálózathoz. A routered jó eséllyel felajánlja a már csatlakozott eszközöket, amelyek közül válaszd ki amelyiket engedélyezni szeretnél.
 • Kapcsold be a tűzfalat és az ott lévő összes opciót. DoS védelem, FLOOD védelem.
 • Ha szeretnéd korlátozni a gyerekek internet elérését, akkor kapcsold be a szülői felügyeletet. Itt megadhatod, hogy melyik eszköz mikor kapcsolódhat az internetre.

Mit tehetek annak érdekében, hogy a szomszédok és az utcán járkáló emberek ne az én wifi hálózatomat használják?

A legegyszerűbb módja, hogy kizárd az idegeneket, hogy

 • legalább WPA2 titkosítást használj és állíts be kellően erős jelszót
 • változtasd meg az wifi router alapértelmezett hálózatnevét (SSID)
 • kapcsold ki azt a lehetőséget, hogy a hálózat nevét (SSID) a router nyíltan szórja. Így nem fog látszódni ha valaki wifi hálózatokat keres. Ilyenkor néhány eszköz csak akkor tud csatlakozni ha te kezdeményezed a kapcsolódást.

Hogyan korlátozhatom a gyerekeim wifi használatát?

A szülői felügyelet több lépéses megoldás, attól függően, hogy mennyire akarsz szigorú lenni.

A gyerekek mindig gyerekek maradnak. Mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy hozzáférjenek a tiltott gyümölcshöz. Az alábbiakat betartva felügyelheted, korlátozhatod vagy egyszerűen csak a megfelelő mederbe terelheted a gyerekeid internet használatát.

 • Első és legfontosabb, hogy legyél felkészült. Ha Te magad sem vagy tisztában a veszélyekkel akkor fel sem fogod ismerni. A gyerekeid azt fogják csinálni amit Tőled látnak.
 • Beszélgess a gyerekkel. Mindenről, beleértve a Facebook-ot és az interneten lévő veszélyeket is.
 • Állíts be legalább WPA2 titkosítást és ne add meg a jelszót a gyerekeknek.
 • Változtasd meg a router alapértelmezett admin jelszavát.
 • Tiltsd le a router távoli adminisztrációs szolgáltatását.
 • Rakd olyan helyre a router, ahol a gyerek fizikailag nem fér hozzá. Ezzel megakadályozod, hogy a gyári alapértékeket visszaállítsa a gyerek.
 • Állítsd be a szülői felügyelet.
 • Állítsd be a MAC cím szűrést. Így csak azok az eszközök kapcsolódhatnak a wifi routerhez amelyeket célzottan engedélyeztél.
 • Állítsd be időkorlátot a wifi routeren és/vagy a gyerek számítógépén.

Legális ha a szomszédom wifijéhez kapcsolódom ha ő nem állított be jelszót?

Legális az ha bemész a szomszédod házába ha ő nincs otthon és elfelejtette bezárni az ajtót? Nem, ez nem legális. Ugyanez a helyzet az szomszéd vagy bárki más wifijével is. Nem használhatod.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2019. január 7.-én. 

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

A Facebook megnyitása a #1 napi teendőnk

A Facebook megnyitása a #1 napi teendőnk

A Facebook megnyitása az egyik első napi teendőnk, de a szerencsejáték és a pornó is előkelő helyen szerepel. Az internet a mindennapjaink részévé vált. Naponta használjuk és ki több, ki kevesebb időt tölt az interneten. Sokunknak megváltoztatta az életét akár jó,...

Hogyan védekezzünk a támadókkal szemben?

Hogyan védekezzünk a támadókkal szemben?

Mennyit számít a valódi szakember véleménye? Egyáltalán hiszünk-e a szakembernek? Vajon mit tehetünk mi magunk azért, hogy ne legyünk áldozatok? Hogy is mondjam el neked Sok-sok beszélgetés és néha vita is van már a hátam mögött arról, hogy melyik a legjobb...