5 dolog amit tudnod kell a Windows 7 támogatás megszűnéséről

Szerző: | Informatika közérthetően

A Windows 7 támogatása a mai napon, azaz 2020. január 14.-én megszűnik, ami azt jelenti, hogy a Microsoft nem ad ki biztonsági javításokat az öreg operációs rendszerhez.

Korábban sok ember élt a Microsoft adta lehetőséggel, hogy ingyenesen frissítsen Windows 10-re, de még számítógépek millióin fut a jó öreg Windows 7. A Windows 7 megszűnésével ezek a számítógépek potenciális veszélyforrások és javasolt a frissítésük vagy a cseréjük.

Microsoft hivatalos bejegyzése a Windows 7 támogatásának megszűnéséről

Annak ellenére, hogy te már évekkel ezelőtt váltottál Windows 10-re, még mindig ki lehetsz téve a Windows 7-re leselkedő veszélyeknek. Számtalan helyen, mint például az orvosi rendelők, még mindig használnak Windows 7-et, ami a veszélynek teszi ki a személyes adataidat.

Összeszedtem 5 dolgot, amit tudni érdemes a Windows 7 támogatásának megszűnéséről.

Windows 7 támogatás megszűnik 2020. január 14.-én

Ez azt jelenti, hogy a Microsoft nem fog kiadni biztonsági frissítéseket, hibajavításokat. Ha ettől a dátumtól kezdve bármilyen hibát, biztonsági problémát vagy sebezhetőséget találnak a Windows 7-ben, akkor az soha nem lesz kijavítva.

Ez a dátum nem meglepetés, hiszen a Micosoft már 1 éve kihirdette, időt adva a felkészülésre és a váltásra.

Az alapvető támogatás már 2015. január 13-án megszűnt a Windows 7-hez, ami azt jelentette, hogy már 5 éve nem adtak ki új funkciót. Azóta kizárólag a felfedezett biztonsági problémákat javították.

Javasolt befejezni a Windows 7 használatát

2020. január 14.-e után már egy hivatalosan is halott operációs rendszert használsz. Ami természetesen továbbra is működik majd, de ha egy hibát találnak benne, akkor a hackerek rövid időn belül elkezdik majd kihasználni ami ellen nem lesz ellenszer és semmit sem tehetsz, hogy megakadályozd ha továbbra is a Windows 7-et használod.

A támogatás megszűnése valószínűleg azt is jelenti, hogy a szoftver gyártók is megszüntetik a Windows 7 támogatását, tehát az opreációs rendszeren kívül a többi szoftver is védtelen lesz. Az új szoftverek pedig nem fognak működni.

Nem feltétlenül szükséges új számítógépet venned

A Windows 10-re való frissítés nem feltétlenül jelenti azt, hogy a hardvert is le kell cserélned. Ha vásárolsz egy Windows 10 licencet, akkor az olyan régi gépekre is fel lehet rakni, amelyek legalább az alábbi feltételeknek megfelelnek.

  • 1 GHz vagy gyorsabb processzor
  • legalább 2 GB memória (ajánlott a min 4 GB)
  • 20 GB szabad hely a merevlemezen vagy SSD-n

Ha a géped nem felel meg a fenti feltételeknek, akkor vagy bővítened kell, vagy új számítógépet vásárolnod.

Nem szükséges Windows 10-re frissíteni. A linux is jó lehet.

Amennyiben valamilyen okból nem szeretnél Windows 10-re váltani, akkor érdemes próbát tenni valamelyik Linux változattal. Ha a gépet internetezésre, zene hallgatásra, videó nézésre és szöveg- vagy táblázat szerkesztésre használod, akkor a Linux is tökéletes megoldás a számodra. Én több régi számítógépet állítottam át Linuxra, amit most az 50-60+ korosztályú szülők és nagyszülők használnak.

Javaslom az alábbi linux változatok kipróbálását.

Mit tegyél, mielőtt frissítesz Windows 10-re vagy váltasz Linuxra?

Mielőtt frissítesz Windows 10-re vagy Linuxra váltasz előtte mindenképpen figyelj arra, hogy biztonsági mentést készíts az összes fontos fényképről, dokumentumról és adatról. Ha Linuxra váltasz, vagy teljesen újratelepíted a Windows 10-et, akkor a merevlemez vagy SSD teljes tartalma elveszik.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2020. január 14.én.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Hogyan védekezzünk a támadókkal szemben?

Hogyan védekezzünk a támadókkal szemben?

Mennyit számít a valódi szakember véleménye? Egyáltalán hiszünk-e a szakembernek? Vajon mit tehetünk mi magunk azért, hogy ne legyünk áldozatok? Hogy is mondjam el neked Sok-sok beszélgetés és néha vita is van már a hátam mögött arról, hogy melyik a legjobb...