5 jele annak, hogy el fog romlani a merevlemez

Szerző: | Informatika közérthetően

Mindenkinek vannak olyan dokumentumai, képei, videói amelyeket pótolhatatlanok. Mivel ezeket merevlemezen tárolod, ezért érdemes odafigyelni erre az 5 gyanús jelre, ami arra utal, hogy el fog romlani a merevlemez.

A merevlemezek élettartam elég korlátozott. Átlagosan 5-10 év, ami függ a gyártótól és a használati körülményektől. Szerencsés esetben a merevlemez fokozatosan romlik el és van lehetőséged elmenteni a fontos adataidat, mielőtt végleg elvesznének. Sok jel utalhat arra, hogy kezd elromlani a merevlemezed.

Azt már láttuk, hogy milyen jelei vannak annak ha a számítógép hamarosan tönkre megy. Most nézzük meg, hogy mire figyelj a merevlemezzel kapcsolatban.

1. Lassuló számítógép, gyakori fagyások, kék halál

lassú számítógép

Ezeket a problémákat nagyon sok minden okozhatja. Nem is olyan egyszerű megtalálni a hiba valódi okát. Az egyik hiba ok lehet a merevlemez meghibásodása. Mindenesetre ha ezeket a hibákat rendszeresen tapasztalod, akkor itt az ideje lementeni az adataidat egy másik merevlemezre vagy a felhőbe.

2. Hibás adatok, megnyithatatlan képek és dokumentumok

Ha azt veszed észre, hogy bizonyos dokumentumokat, képeket és fájlokat nem lehet megnyitni vagy hibásan nyílnak meg, akkor kezdj el aggódni. Ez is tipikus hibajelenség amikor a merevlemez elkezd meghibásodni. A lemez felületén hibás szektorok keletkeznek, amelyekből nem lehet kiolvasni az adatokat. Ezeket a hibás szektorokat nem lehet megjavítani és ha egyszer felütötte a fejét, akkor szépen lassan (vagy gyorsan) elkezd szaporodni.

3. Hibás szektorok a merevlemez felületén

A hibás szektorokat az operációs rendszer automatikusan megjelöli és a későbbiekben nem használja azokat adatok tárolására. Ennek ellenére ha elszaporodnak a hibás szektorok, akkor azzal csökken a tároló kapacitás és az előzőekben leírt fájl megnyitási problémák adódhatnak.

Te magad is leellenőrizheted, hogy vannak-e hibás szektorok a merevlemezen.

  • Nyisd meg a parancssort rendszergazdai jogokkal.
    • Start menü -> Kezd el beírni, hogy Parancssor –> ha megjelent, akkor jobb kattintás és futtatás rendszergazdaként.
  • A megjelenő ablakba írd be, hogy chkdsk c: /F /R és Enter. Újra fogja indítani a számítógépet és meg fogja vizsgálni, hogy van-e hiba a merevlemezen.

4. Gyanús hangok a merevlemez felől

Ha gyanús hangokat hallasz a merevlemez felől, akkor nagyon jó eséllyel már késő bármit is tenni. Az ismétlődő, kattogó hang azt jelzi, hogy a merevlemez megpróbál adatokat írni, de nem sikerül neki. Ezt a hangot szoktál a halál kattogásának (click of death) is nevezni.

A súrlódó vagy visító hang azt jelzi, hogy valamelyek mozgó alkatrész vagy a motor tönkre ment.

5. S.M.A.R.T. adatok vizsgálata

A S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) adatok a merevlemez állapotát jelzik. Ezek értékből előre jelezhető ha egy merevlemez tönkre fog menni, még akkor is ha nem jelentkeznek a fentebb leírt problémák. Fontos észben tartani, hogy a S.M.A.R.T. adatok nem túl megbízhatóak és a merevlemez sokkal korábban is tönkre mehet, mint ahogy ezek az adatok előre jelzik.

Sajnos a Windows maga nem fog neked segíteni a S.M.A.R.T. adatok elemzésében, de több olyan szoftvert is találni az interneten amelyekkel ellenőrizhetőek a S.M.A.R.T. adatok.

Szerintem el fog romlani a merevlemez a gépemben. Mit tegyek?

A merevlemezek bármikor tönkre mehetnek. Akár előzetes jelek nélkül is!

A fontos, pótolhatatlan digitális fotóidról, videókról és minden más adataidról mindenképpen készíts rendszeres biztonsági mentéseket egy másik merevlemezre. Rendkívül kicsi annak az esélye, hogy a két merevlemez ugyanakkor fog tönkre menni. Kivéve ha valami természeti katasztrófa történik.

Ha tuti biztosra szeretnél menni, akkor az egyik példányt tárold fizikailag valahol máshol. Az is jó megoldás, ha valamilyen felhő tárhely szolgáltatást használsz.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2019. május 24.-én.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Hogyan védekezzünk a támadókkal szemben?

Hogyan védekezzünk a támadókkal szemben?

Mennyit számít a valódi szakember véleménye? Egyáltalán hiszünk-e a szakembernek? Vajon mit tehetünk mi magunk azért, hogy ne legyünk áldozatok? Hogy is mondjam el neked Sok-sok beszélgetés és néha vita is van már a hátam mögött arról, hogy melyik a legjobb...