Hogyan böngéssz biztonságosan a Dark web-en

Szerző: | 2019. május 28. | Internet és biztonság

Már biztosan olvastad a dark webről szóló cikkemet, amiből megtudtad, hogy mi jelent a Tor hálózat, a dark web és a deep web. Ha a Tor hálózaton és a dark weben akarsz böngészni, akkor mindenképpen meg kell tenned pár előkészületet, hogy biztonságosban legyél.

Dark web vs Deep Web

Korábbi cikkemből kiderül, hogy az átlag felhasználó számára rejtetten is működik internet. Sőt a látható és kereshető internet csak egy kis része a teljes internetnek. A nem látható részt is két lényeges részre kell bontani, hiszen felhasználási területük is más, bár sokan összekeverik vagy éppen összemossák. Pedig van különbség.

Mielőtt belevágsz a dark web böngészésébe

Fontos tudnod, hogy sok esetben már az is bűncselekménynek minősül ha az illegális tartalmakat megnézed, hiszen az internet böngészés szempontjából már fogyasztónak számítasz. Tehát messzire kerüld el az illegális tartalmakat!

Ebben a cikkben kizárólag legális tartalmakat tartalmazó dark web oldalakat mutatok. Kizárólag a te felelősséged az, ha illegális tartalmakat nézel meg és ebből bármilyen károd származik!

Hogyan böngéssz biztonságosan a dark webet

Ahhoz, hogy a dark web tartalmakhoz hozzáférj, két fontos programra lesz szükséged. Egy VPN hozzáférésre és a Tor böngészőre.

Erősen ajánlom, hogy rejtsd el magad egy VPN mögé mielőtt belépsz a dark webre. A biztonságod érdekében először kapcsolódj rá a VPN kiszolgálódra és csak utána indítsd el a Tor böngészőt és létesíts kapcsolatot a Tor hálózattal.

Ha kapcsolódtál a VPN szolgáltatódhoz, akkor töltsd le a Tor böngészőt. Ez egy Firefox alapú böngésző program amit kifejezetten a Tor hálózaton lévő tartalmak böngészésére készítettek. Ha bármilyen más böngésző programot használsz, akkor nem fogod tudni elérni a Tor hálózatot.

Habár a VPN és a Tor böngésző használata elég hatékonyan képes megvédeni a biztonságodat, azért tegyél meg még pár óvintézkedést. Tiltsd le a JavaScript futtatást, zárj be minden más programot amíg a dark weben tartózkodsz és takard le a kamerádat és kapcsold ki a mikrofont.

Utolsó figyelmeztetés: körültekintően kattints!

Mielőtt a dark web oldalakra mész, még egy utolsó dolgot tarts észben. Amikor a deep, de főleg a dark weben vagy, akkor mindig kétszer gondold meg, hogy mire kattintasz. Annak ellenére, hogy a leírás alapján ártatlan egy weboldal elég kellemetlen meglepetésekben lehet részed. Célzottan böngéssz és soha ne engedj a kísértésnek.

Mit olvashatsz a dark weben?

A dark weben nem könnyű megtalálni a megfelelő tartalmat. Ehhez kell egy jó kiindulási alap. A Dark web honlapok amelyeket nem találsz meg a Google-ban című cikkben mutatok pár érdekes honlapot.

Itt találsz pár dark web honlapot ami jó kiindulási alap lehet.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2019. május 28.-án.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

A COVID-19 járványt a csalók is kihasználják. Ne dőlj be a COVID spam "járványnak". Müller Cecília nevében küldenek vírust tartalmazó emaileket, amiben a csalók azt próbálják elhitetni, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden vállalat részére ingyenesen...

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

VendégcikkA cikk szerzője Puskás Bálint. A zsarolóvírusok célja, hogy miután bejutottak egy számítógépre, titkosítsák a rajta tárolt adatokat, majd az adatok visszaállításáért váltságdíjat kérnek. Sőt sajnos sok variáns nem elégszik meg a számítógépeden tárolt adatok...