Dark web honlapok amelyeket nem találsz meg a Google-ban

Szerző: | 2019. május 28. | Internet és biztonság

Már biztosan olvastad, hogy mi az a Tor hálózat és dark web és hogyan lehet biztonságosan kapcsolódni hozzá. Ha a Tor hálózaton szeretnél weboldalakat keresni, akkor azt nem fogod tudni megtenni a Google-al. Mutatok pár nagyszerű weboldalt, amit a dark weben találhatsz meg.

Felkészülés a dark weben való böngészésre

Mielőtt bármit is csinálnál a dark weben, nem árt felkészülni. Az alábbi cikkekből megtudhatod, hogy mi is a a Tor hálózat, a deep és dark web, hogyan kapcsolódhatsz hozzá biztonságosan.

Olvasd el és alkalmazd a következő cikkekben leírtakat, mielőtt megnyitsz bármilyen dark web oldalt.

Tor hálózat és dark web

Mi a Tor hálózat? Mi található a deep és a dark weben? Hogyan férhetsz hozzá?

Hogyan böngéssz biztonságosan a Dark web-en

Ha a Tor hálózaton és a dark weben akarsz böngészni, akkor mindenképpen meg kell tenned pár előkészületet, hogy biztonságosban legyél.

Mit jelent a VPN és miért használjam?

Az internetes jelenlétedet az internet szolgáltatód, a weboldal üzemeltetője látja. Tudják, hogy te vagy az, hol vagy éppen. VPN használatával “elrejtheted” magad.

Egy privát kereső nem gyűjt rólad adatokat

A Google, Bing, Yahoo, stb. keresők minden tevékenységedet figyelik és rögzítik. Egy privát böngészővel elkerülheted, hogy kövessenek.

Utolsó figyelmeztetés: körültekintően kattints!

Mielőtt a dark web oldalakra mész, még egy utolsó dolgot tarts észben. Amikor a deep, de főleg a dark weben vagy, akkor mindig kétszer gondold meg, hogy mire kattintasz. Annak ellenére, hogy a leírás alapján ártatlan egy weboldal elég kellemetlen meglepetésekben lehet részed. Célzottan böngéssz és soha ne engedj a kísértésnek.

A legjobb dark web oldalak

Facebook

Onion URL: https://www.facebookcorewwwi.onion

A Facebook is elindította a saját .onion oldalát azok számára, akik a névtelenséget választják az internetes barangolásuk során.

Fontos tudnod, hogy miután bejelentkeztél a Facebook azonosítóddal, attól a pillanattól kezdve a Facebook gépezete követni fog téged. Pontosan ugyanúgy, mint ha a normál weben használnád.

Akkor mégis miért jó ha a Facebookot a tor hálózaton használod?

Például a reklámok. Amikor a normál weben böngészel, akkor a Facebook látja, hogy milyen weboldalakat vagy webáruházakat nézel meg. Az alapján amit megnézel, reklámokat jelenít meg előtted. Ha a Facebookot a Tor hálózaton használod, minden más tevékenységet pedig a normál weben, akkor ezt elkerülheted.

Az elrejtett wiki – hidden wiki

dark web hidden wiki
Onion URL: https://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page

Amikor megnyitod a Tor böngészőt az nem fog egy meghatározott weboldalra irányítani. Ahhoz, hogy bármilyen .onion weboldalt meg tudj nézni, előtte tudnod kell, hogy létezik-e egyáltalán és ha igen, akkor pontosan mi a címe. Több módja van, hogy aktív .onion oldalakat találj. Az egyik ha a Hidden wiki-t használod.

A Tor hálózaton nem fogsz olyan hiper modern weboldalakat találni, mint a jól ismert, hagyományos interneten. Inkább az internet és a weboldal készítés kezdetére emlékeztető dizájnnal fogsz találkozni.

A Hidden wikin linkeket találsz a dark weben működő különböző tartalmakra. Ez egy közösség által szerkesztett adatbázis, így soha ne vedd készpénznek az itt leírtakat. Lehetnek félrevezető tartalmak vagy hibás linkek, amelyek már nem létező oldalra mutatnak, vagy nem arra amiről a leírás szól.

Mikor használd? Ez az oldal egy jó kiindulási alap lehet ha a dark weben található oldalakat keresed.

A tudományos dokumentumok tárháza – Sci-Hub

dark web sci-hub
Onion URL: https://scihub22266oqcxt.onion/

A Sci-Hub egy, a világ tudományos kutatásainak gyűjteménye. A célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a világon felhalmozott tudományos anyagokat. A Sci-hub-on közel 50 millió kutatási dokumentumhoz férhetsz hozzá, ingyen. Alexandra Elbakyan (Kazasztán) alapította 2011-ben.

Ha egy szervezetnek vagy személynek nincs elegendő pénzügyi erőforrása, a Sci-Hub felületen hozzáférhet a világ kutatási anyagaihoz. Ki tudja, talán egyszer majd ez fogja megszüntetni a járványokat vagy az éhinséget.

Mikor használd? Ha érdeklődsz a tudományos kutatások iránt, vagy információra van szükséged a tanulmányodhoz, vagy egyszerűen csak úgy gondolod, hogy a tudás közös kincs, akkor a Sci-Hub éppen neked való.

A hírek forrás – SoylentNews

dark web soylentnews
Onion URL: https://7rmath4ro2of2a42.onion/

A SoylentNews egy, a különböző híreket egy helyre gyűjtő oldal, ahol nem csak elolvashatod, de beszélgethetsz is a politika, tudomány, technológia vagy más területekről származó hírekről. Közösségi fenntartású oldal, ahol a közösség tagjai küldhetnek be cikkeket és ők is moderálják a tartalmat.

A SoylentNews felületet biztosít, hogy cenzúra mentesen olvashasd és tárgyalhasd meg a híreket. A fő küldetésük, és ezért kiemelten ügyelnek a szabad vélemény nyilvánítás és szabad sajtó védelmére.

Mikor használd? Ha már belefáradtál a közmédia által terjesztett hírekbe, akkor ez az oldal hasznos lehet számodra.

Tényfeltáró újságírás – ProPublica

dark web propublica tényfeltáró újságírás
Onion URL: https://www.propub3r6espa33w.onion/

A ProPublica talán az első jelentős hírportál akik hivatalosan elindították a dark web oldalukat még 2016-ban.

A ProPublica egy nonprofit sajtó szervezet, aminek a célja, hogy „nyilvánosságra hozza az állami visszaéléseket és az állam, a cégek és más szervezetek által elkövetett közbizalommal szembeni visszaéléseket”. Ehhez a tényfeltáró újságírás technikáját alkalmazza. Miért vannak a dark weben? A ProPublica szerint azért, hogy az olvasóik névtelenül és félelem nélkül olvashassák az oldalon megjelenő írásokat.

Mikor használd? Ha már korábban is olvastad a ProPublica oldalt vagy érdekel a tényfeltáró újságírás, akkor ez az oldal hasznos lesz számodra.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2019. május 28.-án.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

A COVID-19 járványt a csalók is kihasználják. Ne dőlj be a COVID spam "járványnak". Müller Cecília nevében küldenek vírust tartalmazó emaileket, amiben a csalók azt próbálják elhitetni, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden vállalat részére ingyenesen...

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

VendégcikkA cikk szerzője Puskás Bálint. A zsarolóvírusok célja, hogy miután bejutottak egy számítógépre, titkosítsák a rajta tárolt adatokat, majd az adatok visszaállításáért váltságdíjat kérnek. Sőt sajnos sok variáns nem elégszik meg a számítógépeden tárolt adatok...