7 jele annak, hogy el fog romlani a számítógép

Szerző: | Informatika közérthetően

A számítógépek egyik legrosszabb tulajdonsága, hogy a legrosszabb pillanatban romlanak el. Pont azelőtt, hogy elmentenéd a fontos dokumentumodat, ráadásul ha elromlik akkor elveszted az összes adatodat. Jó lenne ha előre tudnád, hogy mikor fog elromlani a számítógéped?

Bizonyos jelekből következtetni lehet arra, hogy hamarosan valami gond lesz. Az alábbi jelek és események egy várható hiba előszelei.

1. Hangos a számítógép merevlemeze

Ma már a legtöbb laptop és számítógép SSD meghajtót tartalmaz, de a hagyományos merevlemezek is megtalálhatóak bennük. Ha nagy mennyiségű adatot kell tárolni, akkor szinte kizárólag a HDD jöhet szóba.

A hagyományos merevlemezek mechanikai alkatrészekből épülnek fel, amiben mozgó alkatrészek vannak. Ezek, int bármilyen mozgó dolog tönkre mehet és fog is. A Blackblaze cég által évente közölt statisztika szerint egy merevlemez átlagos élettartama 3-5 év. Hozzá kell tenni, hogy ők egy felhő tárhely szolgáltató és az általuk használt merevlemezek 24 órás üzemben dolgoznak. Átlag, otthoni felhasználás mellett egy merevlemez élettartama 3-10 év.

Ha az alábbi dolgokat tapasztalod a merevlemezednél, akkor biztos lehetsz benne, hogy már csak hónapja, ha nem napjai vannak hátra:

 • furcsa zajokat ad ki,
 • kattogó hangot ad ki,
 • felpörög majd leáll,
 • látszólag minden ok nélkül lassan olvassa vagy írja az adatokat.

Nézd meg, hogy milyen további jelei vannak annak, ha a merevlemez tönkre fog menni.

Megoldás

Átlag felhasználóként sajnos semmit sem tudsz tenni ha a merevlemez elromlik. Viszont megelőzheted az adataid elvesztését. A legfontosabb adataidat mindig több, fizikailag különálló helyen tárold. Használj külső lemezt, felhő szolgáltatást. A pótolhatatlan fényképeidről és dokumentumaidról mindig legyen legalább 3 helyen biztonsági mentés.

2. Rendszeres bootolási, betöltési problémák

Az operációs rendszer betöltését számtalan probléma okozhatja. Abban biztos lehetsz, hogy ha állandósul a probléma, akkor az a számítógéped közeli végét jelenti.

Ha olyan hibaüzenetet látsz, hogy „Boot device not found”, az annak a jele, hogy a Windows rendszerfájljai megsérültek, vagy valamilyen hardver hiba miatt a rendszer nem ismeri fel a merevlemezt vagy SSD meghajtót. 

Megoldás

Ha Windows hibáról van szó, akkor telepítsd újra. Ha hardver hibáról van szó, akkor egy szerviz vagy rendszergazda tud neked segíteni beazonosítani a hibát és megoldást biztosítani.

Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy legyen biztonsági mentésed!

3. Lassú hardver, lassú munka

Ha azt veszed észre, hogy akadozik a kép, meg-meg áll az egér mozgás közben, nem érzékeli a billentyű leütéseket, vagy látszólag minden ok nélkül megakad és semmit sem csinál, akkor jó eséllyel valamelyik alkatrésszel lesz gond. Az elektronikai alkatrészeknek is van élettartamuk, elhasználódnak. Ez úgy jelentkezik, hogy lelassul a működése, majd végleg megáll.

Megoldás

A hardver hibák egy részét könnyen lehet orvosolni. Az USB eszközt át kell dugni egy másik csatlakozóba. Ha ott sem és a többi USB csatlakozón sem működik megfelelően, akkor ki kell cserélni. A számítógépen belüli alkatrészeket, főleg egy laptop esetében sokszor körülményesebb kicserélni. Ehhez mindenképpen szakember segítségét vedd igénybe. 

Figyelem! Ha garanciális a számítógéped, akkor mindenképpen szakszervizbe vidd. Ha rajtuk kívül bárki más hozzányúl, akkor elveszíted a garanciát.

Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy legyen biztonsági mentésed!

4. Szoftver problémák

A lassú munkát nem csak hardver hiba, hanem szoftver hiba is okozhatja. Ha a szoftvernek több erőforrásra lenne szüksége, mint amit a hardver biztosítani tud (kevés a memória), akkor az a szoftver lassan fog működni. 

A hibás, vagy nem frissített meghajtó (driver) programok szintén okozhatnak problémát ami miatt újra kell telepíteni az operációs rendszert.

Megoldás

 • Mindig vedd figyelembe, hogy mire képes a számítógéped. Ne akarj PUBG-vel játszani egy 10 éves számítógépen, 4 GB memóriával.
 • Mindig frissítsd a szoftvereket és drivereket.
 • Használj Windows karbantartó programokat.
 • Ha semmi sem segít, akkor telepítsd újra az operációs rendszert.

Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy legyen biztonsági mentésed!

5. Hangos a számítógép ventilátora

Ha a számítógép ventilátora hangosabb mint szokott, akkor az a túlhevülés egyik jele. A túlhevülés egyik leggyakoribb oka az, hogy az alkatrészekre az évek során rárakódik a por és a kosz. Már egy alig látható koszréteg miatt is képes túlhevülni a processzor és a többi alkatrész. Tartósan túl meleg állapotban működtetve az élettartama drasztikusan csökken. Pár hónap vagy hét alatt egyszerűen megfől az alkatrész.

Megoldás

Vegyél a boltban sűrített levegő spray-t és évente legalább kétszer takarítsd ki a számítógép belsejét. Különös hangsúlyt fektess a processzor hűtőbordájára, a tápegységre és a szellőzőnyílásokra.

Figyelem! Ha nem csináltál még ilyet, akkor rendkívül óvatosan fogj hozzá, mert a nagy nyomású levegő tönkre teheti az alkatrészeket. A ventilátorokat minden esetben fogd meg a kezeddel vagy más módon rögzítsd. Ha túlságosan felpörgeted, akkor tönkre megy a csapágy.

6. Hardver ütközés

Nem arról van szó, hogy az egyes hardver elemek egymáshoz ütődnek. :-) Előfordulhat, hogy olyan alkatrészeket válogattál összes, amelyek nem tudnak megfelelő módon együttműködni egymással. Minden alkatrésznek megvannak a működési paraméterei és ha az egyik alkatrész nem tudja azt amit a többi, akkor szokatlan viselkedést tapasztalhatsz. Váratlanul leáll vagy újraindul a számítógép, az egyik program hibásan fut, míg a másik hibátlanul, nem indul el a számítógép, nem lehet telepíteni az operációs rendszert.

Ez a fajta hiba általában már akkor kiderül amikor berakod az új alkatrészt. Előfordul azonban, hogy elsőre látszólag nincs gond és csak akkor derül ki a dolog, amikor bizonyos programokat futtatsz.

Megoldás

Mindig bízd szakemberre a számítógéped bővítését vagy az alkatrész cserét. Egy szakember meg tudja nézni, hogy milyen működési paraméterei vannak az egyes alkatrészeknek és ez alapján ki tudja választani, hogy milyen alkatrésszel lehet biztonságosan bővíteni.

7. Fájlhibák, eltűnő fájlok

Klasszikus hibajel, hogy egy-egy fájlt nem tudsz megnyitni vagy egy program nem indul el. Olyanok amelyekkel általában soha nem volt gondod.

Sok dolog okozhatja ezt a fajta problémát. Ilyenek lehetnek a vírus, elromló merevlemez vagy alkatrész, hibás kábel.

Megoldás

 • Mindenképpen használj vírusirtót. Ha lehet, akkor fizetőset.
 • Cseréld ki a merevlemez kábelét egy újra.
 • A merevlemez meghibásodása szintén gyakori ok. A lemez felületén hibás részek (szektorok) keletkeznek amelyekből nem tudja kiolvasni az adatokat.
  • Rendszergazda módban futtasd le a ” chkdsk c: /f  /r ” parancsot, ami jó eséllyel megkeresi és kijavítja a hibákat. Igazából nem javítja meg, csak megpróbálja kimásolni az adatokat és megjelöli azt a részt, mint hibás rész.
  • Ha hibát talált a merevlemezen, akkor készíts biztonsági mentést és cseréld le a merevlemezt.

Mindig bízd szakemberre a számítógéped bővítését vagy az alkatrész cserét.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2019. május 21.-én.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Hogyan védekezzünk a támadókkal szemben?

Hogyan védekezzünk a támadókkal szemben?

Mennyit számít a valódi szakember véleménye? Egyáltalán hiszünk-e a szakembernek? Vajon mit tehetünk mi magunk azért, hogy ne legyünk áldozatok? Hogy is mondjam el neked Sok-sok beszélgetés és néha vita is van már a hátam mögött arról, hogy melyik a legjobb...

5 jele annak, hogy el fog romlani a merevlemez

5 jele annak, hogy el fog romlani a merevlemez

Mindenkinek vannak olyan dokumentumai, képei, videói amelyeket pótolhatatlanok. Mivel ezeket merevlemezen tárolod, ezért érdemes odafigyelni erre az 5 gyanús jelre, ami arra utal, hogy el fog romlani a merevlemez. A merevlemezek élettartam elég korlátozott. Átlagosan...