Az otthoni wifi router beállítása – Válaszok a kérdéseidre

j

Oláh Gábor

2019.10.02. @ 16:34

A wifi router már szinte elengedhetetlen kelléke a háztartásoknak. Ezeknek az eszközöknek a telepítése rendkívül egyszerű és sokan elfelejtik, vagy nem törődnek az alapértelmezett beállítások megváltoztatásával vagy éppen a wifi biztonsági beállításokkal.

Ha a wifi hálózatodat nem teszed biztonságossá, akkor nem csak a támadásoknak adsz szabad utat, hanem lehetőséget adsz a szomszédoknak vagy az utcán járóknak, hogy csatlakozzanak a Te hálózatodhoz. Ennek következménye, hogy a “behatolók” felemésztik a Te internet sávszélességedet, vagy illegális dolgot művelnek, aminek következtében Téged fog megtalálni a hatóság.

A rosszul beállított routerek másik veszélye, hogy ha valaki idegen csatlakozik a routerhez, akkor attól a pillanattól kezdve az összes otthoni, éppen csatlakozott eszközödhöz és az azon tárolt adatokhoz hozzáférhet.

A wifi router biztonságos beállítása trükkös feladat. Igazából egy hozzáértő “hacker” számára a ma kapható wifi routerek feltörése nem jelent nagy kihívást.

Milyen biztonsági paraméterekre figyeljek amikor wifi routert vásárolok?

Győződj meg róla, hogy a vásárolni kívánt wifi router megfelel-e a legfrissebb vezeték nélküli titkosítási szabványoknak, mint a WPA2 vagy WPA3. További tulajdonságok amikre figyelj:

 • beépített tűzfal
 • MAC cím szűrési lehetőség
 • ki lehessen kapcsolni a wifi hálózat nevének nyílt sugárzását
 • használati időkorlát beállítása
 • szülői felügyelet lehetősége

Hogyan tudok hozzáférni a router beállításaihoz?

Amikor a routert bekapcsolod, akkor alapértelmezett beállításokkal kezd működni. Ekkor már tudsz hozzá kapcsolódni akár kábelen, akár wifi-n.

A legtöbb router adminisztrációs felületét egy böngésző programból tudod elérni. A böngészőbe írd be a router címét, amit általában a router aljára is ráírnak vagy a hozzá adott papírokon van rajta. Jellemzően a http://192.168.1.1 címet kell beírni. Ezután a router kérni fogja a felhasználó nevet és jelszót, amit szintén a router aljára vagy a hozzá kapott papírokra írva találsz.

Milyen beállításokat végezzek el és mi a javasolt beállítás?

A beállítási felület más és más az egyes gyártóknál, de mindenki próbálja a lehető legegyszerőbb formában tálalni. Könnyen érthető és átlátható az adminisztárciós felület.

 • Az első lépés az, hogy változtasd meg az alapértelmezett jelszót valami, erős és biztonságos jelszóra. Ha lehet, akkor az alapértelemzett felhasználó nevet is változtasd meg. Ez utóbbit nem minden router engedi.
 • A wifi biztonsági beállításokat körültekintően végezd el. Az alábbi képen láthatsz egy javasolt beállítást.
 • A vendég hálózatot tiltsd le. Igazából semmi szükséged rá. Amikor vendégeid vannak és nem akarod kiadni a jelszót, csak akkor kapcsold be és annyi időre ameddig szükség van rá. A vendég hálózatnak is állíts be hasonló paramétereket mint a fő wifi hálózatnak. A jelszó legyen különböző.
 • Kapcsold be a hozzáférés szabályozást. Van ahol MAC cím szűrésnek (Wireless MAC filtering) hívják.
  • Vedd fel a listára azokat az wifi eszközöket (telefon, laptop, stb.) amelyeknek megengeded, hogy csatlakozzanak a wifi hálózathoz. A routered jó eséllyel felajánlja a már csatlakozott eszközöket, amelyek közül válaszd ki amelyiket engedélyezni szeretnél.
 • Kapcsold be a tűzfalat és az ott lévő összes opciót. DoS védelem, FLOOD védelem.
 • Ha szeretnéd korlátozni a gyerekek internet elérését, akkor kapcsold be a szülői felügyeletet. Itt megadhatod, hogy melyik eszköz mikor kapcsolódhat az internetre.

Mit tehetek annak érdekében, hogy a szomszédok és az utcán járkáló emberek ne az én wifi hálózatomat használják?

A legegyszerűbb módja, hogy kizárd az idegeneket, hogy

 • legalább WPA2 titkosítást használj és állíts be kellően erős jelszót
 • változtasd meg az wifi router alapértelmezett hálózatnevét (SSID)
 • kapcsold ki azt a lehetőséget, hogy a hálózat nevét (SSID) a router nyíltan szórja. Így nem fog látszódni ha valaki wifi hálózatokat keres. Ilyenkor néhány eszköz csak akkor tud csatlakozni ha te kezdeményezed a kapcsolódást.

Hogyan korlátozhatom a gyerekeim wifi használatát?

A szülői felügyelet több lépéses megoldás, attól függően, hogy mennyire akarsz szigorú lenni.

A gyerekek mindig gyerekek maradnak. Mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy hozzáférjenek a tiltott gyümölcshöz. Az alábbiakat betartva felügyelheted, korlátozhatod vagy egyszerűen csak a megfelelő mederbe terelheted a gyerekeid internet használatát.

 • Első és legfontosabb, hogy legyél felkészült. Ha Te magad sem vagy tisztában a veszélyekkel akkor fel sem fogod ismerni. A gyerekeid azt fogják csinálni amit Tőled látnak.
 • Beszélgess a gyerekkel. Mindenről, beleértve a Facebook-ot és az interneten lévő veszélyeket is.
 • Állíts be legalább WPA2 titkosítást és ne add meg a jelszót a gyerekeknek.
 • Változtasd meg a router alapértelmezett admin jelszavát.
 • Tiltsd le a router távoli adminisztrációs szolgáltatását.
 • Rakd olyan helyre a router, ahol a gyerek fizikailag nem fér hozzá. Ezzel megakadályozod, hogy a gyári alapértékeket visszaállítsa a gyerek.
 • Állítsd be a szülői felügyelet.
 • Állítsd be a MAC cím szűrést. Így csak azok az eszközök kapcsolódhatnak a wifi routerhez amelyeket célzottan engedélyeztél.
 • Állítsd be időkorlátot a wifi routeren és/vagy a gyerek számítógépén.

Legális ha a szomszédom wifijéhez kapcsolódom ha ő nem állított be jelszót?

Legális az ha bemész a szomszédod házába ha ő nincs otthon és elfelejtette bezárni az ajtót? Nem, ez nem legális. Ugyanez a helyzet az szomszéd vagy bárki más wifijével is. Nem használhatod.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2019. január 7.-én. 

GOLNET Informatika hírlevél feliratkozás

Kérem az új cikkeket

Ez is érdekelhet…

A Facebookon töltjük el az időnk nagy részét

A Facebookon töltjük el az időnk nagy részét

Az internet a mindennapjaink részévé vált. Naponta használjuk és ki több, ki kevesebb időt tölt az interneten. Sokunknak megváltoztatta az életét akár jó, akár rossz irányba. Vajon milyen oldalakon töltjük el az időnket? Honnan jönnek az adatok? Értékelhető...

GOLNET Informatika hírlevél feliratkozás

Kérem az új cikkeket
close-link

Választ kaptál a kérdésedre?

Válasz elküldése!