A személyes adat nagy kincs az interneten

Szerző: | 2019. szeptember 19. | Internet és biztonság

Ma már szinte mindenki az interneten tölti az ideje egy részét. Ott vásárolunk, szórakozunk, tanulunk és igen szenvedünk. Szenvedünk, mert minden amit az interneten teszünk az többé már nem tekinthető személyesnek. Főleg nem az általunk önként megadott személyes adat. Szinte biztos vagyok benne, hogy a te személyes adataid is már az internetes bűnözők kezében vannak.

Figyelmen kívül hagyni az online veszélyeket olyan, mintha süketen, háttal ülnénk a síneken.

Nézzük meg, hogyan tudod kideríteni, hogy tényleg így van-e, sőt még azt is, hogy melyek azok az személyes adatok amelyek az interneten megtalálhatóak.

Miért lopják el a személyes adatokat?

A válasz két részből áll. Az egyik az internetes bűnözők szemszögéből nézendő. Ez az mire most nem térünk ki, mert nagyon sok féle motiváció létezhet.

A másik a te szemszögedből nézendő. Azért lopják el mert te megadtad valahol az interneten.

Hol tudod megnézni, hogy ellopták-e az adataidat

Több olyan nyilvánosan elérhető adatbázis is létezik, amelyekből tájékozódhatsz.

have i been pwned?

Ez egy regisztráció nélkül is használható ellenőrző eszköz. Le tudod ellenőrizni, hogy az email címed és/vagy a jelszavad szerepel-e valamilyen adatbázisban.

Ez az eszköz arra is jó, hogy ellenőrizd, hogy az általad használni kívánt jelszó szerepel-e már valahol. Ha igen, akkor azt a jelszót soha többé ne használd.

Információt kaphatsz arról is, hogy pontosan milyen weboldalak vagy szolgáltatások feltörésekor és mikor jutottak hozzá az adataidhoz.

SpyCloud

A SpyCloud használata regisztrációhoz kötött. Cserébe viszont azonnal figyelmeztetnek, hogy ha az email címed kiszivárgott.

Sokkal több információt megtudhatsz arról, hogy milyen adataid kerültek közkézre. Az alábbi képeken láthatsz néhány példát arra, hogy milyen adatok vannak közkézen.

A személyes adat nagy kincs az interneten 1
A személyes adat nagy kincs az interneten 2

Hogyan regisztrálj a SpyCloud szolgáltatásba?

A „Resources” menüpont alatt válaszd ki a „Try It Free” opciót. Írd be az email címed és másodperceken belül láthatod, hogy hány alkalommal és utoljára mikor került ki az email címed. A kimutatás alatt kattints a „Get access and full details for free” gombra. Emailben fognak küldeni egy meghívót.

Mennyire megbízhatóak ezek a források?

Először tisztázzuk, hogy honnan származnak azok az adatbázisok, amelyeket az ellenőrzésre használhatunk.

Amikor feltörnek egy weboldalt vagy szolgáltatást, akkor a bűnözők megpróbálják a lehető legtöbb adatot kinyerni az adatbázisukból. Ezeknek az adatoknak egy része titkosított, más részük egyszerű szövegként van tárolva. A megszerzett adatokat a saját adatbázisukban tárolják el, majd ezt az adatbázist kínálják fel megvételre a dark weben.

Fontos tudni, hogy a bűmözők kezében sokkal több adat lehet, mint amit felkínálnak megvételre. Sokszor csak hónapok vagy akár évek múlva próbálják eladni a megszerzett információkat, ezért te is csak hónapok múlva fogsz rájönni, hogy az email címed és a mindenhol használt jelszavad (ugye már te is jó jelszót használsz!?) már nem is a tiéd többé. Az eltelt hónapok alatt a bűnözők bármilyen szolgáltatáshoz hozzáférhetnek ahol a megszerzett email címet, felhasználónevet és jelszót használtad.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2019. szeptember 19.-én.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2021 Oláh Gábor E.V. - GOLNET Informatika

Ez is érdekelhet…

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

A COVID-19 járványt a csalók is kihasználják. Ne dőlj be a COVID spam "járványnak". Müller Cecília nevében küldenek vírust tartalmazó emaileket, amiben a csalók azt próbálják elhitetni, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden vállalat részére ingyenesen...

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

VendégcikkA cikk szerzője Puskás Bálint. A zsarolóvírusok célja, hogy miután bejutottak egy számítógépre, titkosítsák a rajta tárolt adatokat, majd az adatok visszaállításáért váltságdíjat kérnek. Sőt sajnos sok variáns nem elégszik meg a számítógépeden tárolt adatok...