Egy csalás anatómiája, avagy a Wizzair ingyen jegyet ad

j

Oláh Gábor

2019.10.15.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2020 Oláh Gábor E.V. - GOLNET Informatika

Újra és újra megjelenik a Facebookon, hogy a Wizzair ingyen jegyet ad mindenkinek. Te láttál már ekkora jótékonyságot? Hát én sem. Nézzük meg, hogy milyen egyértelmű jelek vannak, amelyekből egyből látszik, hogy átverés az egész.

Jótékonykodás

Az első gyanús jel amire fel kell figyelni, hogy ingyen adja a jegyet, vagyis a világ összes emberét meghívja egy repülő útra. Rendben, hogy diszkont légitársaságról van szó és olcsó a repülő jegy, de azért kicsit túlzás, hogy több millió/milliárd embert ingyen utaztatna.

Nincs a világon olyan cég aki még csak hasonlót is csinálna. Ingyen adjuk amink van. Pff…

Ami túl szép, hogy igaz legyen az biztosan hamis

Mindig jusson eszedbe a fenti mondás és használd valamelyik kereső programot, mint a Google, Bing, DuckDuckGo, Ecosia, stb.

Keress, olvass és értelmezz. Az internetes keresők azonnal vissza adják, hogy már évekkel ezelőtt is terjedt ugyanez az adathalász bejegyzés.

Honnan származik az információ?

Nézd meg kérlek a Facebook bejegyzésben szereplő linket. Ha eddig nem foglalkoztál ezzel, akkor ezentúl foglalkozz vele.

Mit látsz? wizzair.1000-no.com
A wizzair neve benne van, de ott van utána, hogy 1000-no.com. Ennek az utóbbinak vajon mi köze a wizzair-hez? Semmi.
Még mindig nem gyanús?

wizzair ingyen jegy ellenőrzés

Mennyi idős domain névről is van szó?

A Facebook bejegyzésben van egy i betű. Ahogy a fenti képen is láthatod. Kattints rá.

Egy ablakban látni fogod, hogy az 1000-no.com nevet kevesebb, mint 1 hete regisztrálták be és nincs Facebook oldala. Ezzel még semmi gond nem lenne, de maga a domain név is egy semmit mondó. Nem utal az ég világon semmire.

wizzair ingyen jegy ellenőrzés részletek

Mit tegyél?

Semmit. A legfontosabb, hogy ne oszd meg és ne kattints rá. A legfontosabbnál is fontosabb, hogy ne add meg a személyes adataidat! Pont erre vadásznak az ilyen csaló oldalak.

Hol találod a hivatalos akciókat és ajánlatokat?

Minden cégnek van saját hivatalos weboldala, Facebook oldala, Instagram oldala, stb. A lényeg, hogy hivatalos oldala. Ha bármiylen akciót, ajánlatot hirdet vagy akár ingyen adnak valamit, akkor azt a hivatalos oldalaikon keresztül teszik.

A cégek SOHA nem adják ki más cégnek az ilyen tevékenységet. Tehát ha egy kihagyhatatlan ajánlat, hatalmas 99%-os akció vagy ingyen terméket látsz, akkor az első amit ellenőrizz le, hogy az honnan származik. Ha nem a hirdető cég hivatalos oldalairól, akkor kamu az egész. Ahogy kamu a Ray-Ben napszemüveget áruló csaló webáruház is.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2019. október 15.-én.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2020 Oláh Gábor E.V. - GOLNET Informatika

Ez is érdekelhet…

Webáruház ellenőrzése vásárlás előtt

Webáruház ellenőrzése vásárlás előtt

Egyre gyakrabban online vásároljuk meg a termékeket. Főleg igaz ez a nagy ajándékozási szezonok, mint például a Karácsony előtt. Amíg egy fizikai boltba be tudsz menni és eldönteni, hogy érdemes-e onnan vásárolni, addig egy online boltban, webáruházban ez már nem...

GOLNET Informatika hírlevél feliratkozás

Kérem az új cikkeket

Választ kaptál a kérdésedre?

Válasz elküldése!
error: Figyelem: A tartalmat szerzői jog védi!!
Share This