Egy csalás anatómiája, avagy a Wizzair ingyen jegyet ad

Szerző: | Internet és biztonság

Újra és újra megjelenik a Facebookon, hogy a Wizzair ingyen jegyet ad mindenkinek. Te láttál már ekkora jótékonyságot? Hát én sem. Nézzük meg, hogy milyen egyértelmű jelek vannak, amelyekből egyből látszik, hogy átverés az egész.

Jótékonykodás

Az első gyanús jel amire fel kell figyelni, hogy ingyen adja a jegyet, vagyis a világ összes emberét meghívja egy repülő útra. Rendben, hogy diszkont légitársaságról van szó és olcsó a repülő jegy, de azért kicsit túlzás, hogy több millió/milliárd embert ingyen utaztatna.

Nincs a világon olyan cég aki még csak hasonlót is csinálna. Ingyen adjuk amink van. Pff…

Ami túl szép, hogy igaz legyen az biztosan hamis

Mindig jusson eszedbe a fenti mondás és használd valamelyik kereső programot, mint a Google, Bing, DuckDuckGo, Ecosia, stb.

Keress, olvass és értelmezz. Az internetes keresők azonnal vissza adják, hogy már évekkel ezelőtt is terjedt ugyanez az adathalász bejegyzés.

Honnan származik az információ?

Nézd meg kérlek a Facebook bejegyzésben szereplő linket. Ha eddig nem foglalkoztál ezzel, akkor ezentúl foglalkozz vele.

Mit látsz? wizzair.1000-no.com
A wizzair neve benne van, de ott van utána, hogy 1000-no.com. Ennek az utóbbinak vajon mi köze a wizzair-hez? Semmi.
Még mindig nem gyanús?

wizzair ingyen jegy ellenőrzés

Mennyi idős domain névről is van szó?

A Facebook bejegyzésben van egy i betű. Ahogy a fenti képen is láthatod. Kattints rá.

Egy ablakban látni fogod, hogy az 1000-no.com nevet kevesebb, mint 1 hete regisztrálták be és nincs Facebook oldala. Ezzel még semmi gond nem lenne, de maga a domain név is egy semmit mondó. Nem utal az ég világon semmire.

wizzair ingyen jegy ellenőrzés részletek

Mit tegyél?

Semmit. A legfontosabb, hogy ne oszd meg és ne kattints rá. A legfontosabbnál is fontosabb, hogy ne add meg a személyes adataidat! Pont erre vadásznak az ilyen csaló oldalak.

Hol találod a hivatalos akciókat és ajánlatokat?

Minden cégnek van saját hivatalos weboldala, Facebook oldala, Instagram oldala, stb. A lényeg, hogy hivatalos oldala. Ha bármiylen akciót, ajánlatot hirdet vagy akár ingyen adnak valamit, akkor azt a hivatalos oldalaikon keresztül teszik.

A cégek SOHA nem adják ki más cégnek az ilyen tevékenységet. Tehát ha egy kihagyhatatlan ajánlat, hatalmas 99%-os akció vagy ingyen terméket látsz, akkor az első amit ellenőrizz le, hogy az honnan származik. Ha nem a hirdető cég hivatalos oldalairól, akkor kamu az egész. Ahogy kamu a Ray-Ben napszemüveget áruló csaló webáruház is.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2019. október 15.-én.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Használt telefonszámok problémája

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

A COVID-19 járványt a csalók is kihasználják. Ne dőlj be a COVID spam "járványnak". Müller Cecília nevében küldenek vírust tartalmazó emaileket, amiben a csalók azt próbálják elhitetni, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden vállalat részére ingyenesen...

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

VendégcikkA cikk szerzője Puskás Bálint. A zsarolóvírusok célja, hogy miután bejutottak egy számítógépre, titkosítsák a rajta tárolt adatokat, majd az adatok visszaállításáért váltságdíjat kérnek. Sőt sajnos sok variáns nem elégszik meg a számítógépeden tárolt adatok...