Karácsonyi vásárlás biztonságosan – Az alapok

Szerző: | 2019. november 15. | Internet és biztonság

Az idén is megérkezik a Karácsony, az öröm, boldogság és a család ünnepe. A karácsonyi vásárlás, az ajándékozás egy elengedhetetlen része ennek az ünnepnek. Ekkor sokkal többet költünk ajándékokra, mint az év többi részében.

Nagyon sokan, sőt egyre többen az interneten szerzik be az ajándékokat. Gyorsabb, kényelmesebb és egyszerűbb, mint a boltokat járni.

Az online karácsonyi vásárlást is, mint minden más tevékenységet az interneten körültekintéssel kell csinálni. Nem megfelelő odafigyeléssel, vagy egy rossz kattintással máris sok tízezer forintunk bánhatja. Az online világ bűnözői már készülnek a karácsonyi vásárlási rohamra és csak a figyelmetlenségedre várnak. Csak az idén már két közeli ismerősöm jelezte és további idegenek hívtak fel, hogy csaló webáruházból rendeltek, vagy más módon károsították meg őket az online vásárlásuk során.

Ebben a cikk sorozatban átnézzük, hogy honnan és hogyan érdemes vásárolni és mire kell figyelni, és milyen módon tudsz biztonságosan vásárolni az interneten.

A karácsonyi vásárlás online lehetőségei?

Az online karácsonyi bevásárlást jellemzően az alábbi helyeken végezzük:

  • hazai webáruházak,
  • külföldi webáruházak,
  • közösségi média piacterei,
  • hírlevélben kapott ajánlatok,
  • apróhirdetések.

Mindegyik beszerzési forrásnál másra kell odafigyelni, de vannak általános szabályok, amelyeket betartva elkerülhetjük, hogy csalók áldozatai legyünk.

Milyen lehetőségek vannak a megvásárolt termék kifizetésére?

A megvásárolt termékeket az alábbi módokon tudod kifizetni:

  • online bankkártyás fizetés,
  • banki átutalás,
  • utánvétes fizetés,
  • fizetési szolgáltató használata, mint PayPal, SimplePay, stb.

Hogyan vehető át a megvásárolt termék?

Az online megvásárolt termékeket a legtöbben házhoz szállítással kérik. Ezen kívül, a személyes átvételt vagy éppen valamelyik átvételi pontra való szállítást lehet kérni. Mindenképpen érdemes végig gondolni, hogy melyik variációval járunk jobban. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, amit egy későbbi cikkben részletezünk.

A következő részben megnézzük, hogy mire kell figyelni az egyes beszerzési források esetében, valamint azt, hogy hol tudod ellenőrizni az eladót mielőtt vásárolnál tőle.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2019. november 14.-én.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2020 Oláh Gábor E.V. - GOLNET Informatika

Ez is érdekelhet…

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

A zsarolóvírus elleni védelem szempontjai?

A zsarolóvírusok célja, hogy miután bejutottak egy számítógépre, titkosítsák a rajta tárolt adatokat, majd az adatok visszaállításáért váltságdíjat kérnek. Sőt sajnos sok variáns nem elégszik meg a számítógépeden tárolt adatok "elkobzásával", hanem minden elérhető...

A célzott adathalászat működése 5 lépésben

A célzott adathalászat működése 5 lépésben

Az adathalászat mindennapossá vált. Mindenki, akinek van email címe találkozott már vele, vagy rossz esetben áldozatává is vált. A célzott adathalászattal elsősorban cégeket, vállalkozásokat, kormányzati intézményeket és más olyan szerverezetek támadnak, ahonnan...

Webáruház ellenőrzése vásárlás előtt

Webáruház ellenőrzése vásárlás előtt

Egyre gyakrabban online vásároljuk meg a termékeket. Főleg igaz ez a nagy ajándékozási szezonok, mint például a Karácsony előtt. Amíg egy fizikai boltba be tudsz menni és eldönteni, hogy érdemes-e onnan vásárolni, addig egy online boltban, webáruházban ez már nem...

Shares
Share This