Zsaroló email állítja, hogy pornó videót néztél. Tényleg?

j

Oláh Gábor

2019.10.02. @ 16:42

A zsaroló email egy fura jószág. Időről időre előkerül és szinte biztos, hogy a legtöbb ember már kapott ilyet. Van aki bedől a zsaroló emailnek és fizet, van aki gondolkodik és ha kell, akkor megkérdez valakit aki jobban ért hozzá.

A zsaroló emailekről minden információ egy helyen összegyűjtve közérthetően, ahogy máshol nem találod meg. Kérlek oszd meg a többi, ezzel kapcsolatos cikket is, hogy minél kevesebb embert verjenek át.

Frissítés, 2019. június 18.-án!

Úgy tűnik egy újabb email kampány van folyamatban. Ne dőlj be! Nincs baj. Olvass és informálódj.

Frissítés, 2019. április 11.-én!

Ma kapták meg sokan az utolsó figyelmeztetést. Ha ne fizetsz, akkor mindenki megtudja mit tettél. Az alábbi képen látható a zsaroló email egy része. Ne dőlj be! Nincs baj. Olvass és informálódj.

Pornó videót néztél és felvették ahogy nézed. Ezt állítja egy zsaroló email.

A minap felhívott egy régi kedves barátom és ügyfelem, hogy kapott egy furcsa emailt. Először is az volt a furcsa benne, hogy arra az email címére kapta amelyiknek a pontos jelszava szerepelt az emailben. Igen, jól olvasod. Az email címének a jelszava benne volt az zsaroló emailben! Nem hiszed? Akkor ez a cikk nem neked szól.

Másodszor az volt a furcsa benne, hogy azt állították, hogy a kedves ismerőst felvették a számítógépe webkamerájával miközben pornó videókat nézegetett az interneten. Itt meg is zsarolták, hogy fizessen szépen 1300 dollárnak megfelelő bitcoint. Ha nem fizet 3 napon belül, akkor az előbb említett állítólagos videót szétküldik az összes ismerősének, kollégájának, családtagjának.

Mit tegyél ha zsaroló email landol a postafiókodban?

Amikor bekaptál egy zsaroló emailt, akkor a teendőid a következők. Kb ebben a sorrendben.

 1. Ne ess pánikba! De tényleg. Ilyenkor az első gondolat mindig az, hogy te jó ég megtudják az ismerőseim mit csináltam.
 2. Gondolkodj! Ha nem esel pánikba, akkor gyorsan rájössz, hogy hoppá nem is történt olyan eset amit az emailben írtak.
 3. Változtass jelszót! Egy jó jelszó aranyat ér. Főleg ha rendszeresen cseréled. Tudod! Mint a fehérneműdet. Ha valami véletlen folytán sikerült összehoznod, hogy egy jelszót használsz mindenhol, akkor azért egy kicsit aggódhatsz. Azonnal keresd fel az összes olyan weboldalt ahol azt a jelszót használtad és változtasd meg. Mindenhol más jelszót használj!
  — Tessék? Hogy ez baromság és különben sem tudsz annyi jelszót megjegyezni? Használj jelszókezelő programot.
 4. Hívj fel egy hozzáértőt! Már korábban adtam 10 tippet amivel felismerheted a csaló emaileket. Ha mégsem vagy biztos a dolgodban, akkor hívj fel egy szakértőt. Ne a szomszéd Pistikét aki profi gamer. Ő a legkevésbé sem informatikus csak azért mert napi szinten használja a számítógépet.
 5. Nem ismersz hozzáértőt? Fogadj fel egy rendszergazdát ha céged van! Ő lesz az akit ha felhívsz, akkor egyértelműen meg fogja tudni mondani, hogy tényleg csak zsarolnak és mit kell tenned.
 6. Semmiképpen ne fizess! Ha csak pénzt kérnek, akkor szinte biztos, hogy kamu minden amit állítanak. Van az a fajta zsarolóvírus vagy ransomware, mint például a WannaCry volt, ami titkosítja az adataidat. Ilyenkor sem érdemes fizetni, mert úgysem kapod meg a megígért visszaállító kulcsot.

Ellenőrizhetem valahol a küldőt, hogy jó szándékú-e?

Természetesen mindent lehet ellenőrizni ha tudod, hogy hol keresd. Ha sikerül megnézned az email fejlécét (kell egy kis ügyesség vagy egy jó rendszergazda hozzá) abból egyértelműen kiderül, hogy pontosan melyik szerverről (név és/vagy IP cím) érkezett az email. Ha ez megvan, akkor például a LiveIPMap oldalon megnézheted, hogy pontosan hol is van az a szerver és azt is, hogy voltak-e már bejelentések.

Az ismerős esetében egy 46.161.42.79 IP címről érkezett a zsaroló email. Ezt az IP címet bírva a fenti weboldalon máris kiderül, hogy Oroszországból érkezett a levél és már 2016 óta vannak bejelentések arról, hogy ezzel a szerverrel gondok vannak.

Ellenőrizhetem valahol a megadott Bitcoin címet, hogy felhasználták-e illegális célra?

Ha van bitcoin cím az emailben, akkor látogasd meg a https://www.bitcoinabuse.com/ weboldalt. Ott ellenőrizd le, hogy szerepel-e már az adatbázisban. Ha nem szerepel, akkor jelentsd.

Ha a fenti oldalon rákeresel a bitcoin címre, vagy egyszerűen csak megnézed az eddigi jelentéseket, akkor látni fogod, hogy nagyon-nagyon sok bejelentés érkezett már különböző országokból, különböző nyelveken. Folyamatosan érkeznek a bejelentések.

Ellenőrizd, hogy szerepel-e az email címed és a jelszavad valamilyen feketepiaci listán!

Van egy nagyszerű oldal ami igyekszik összegyűjteni az internet feketepiacán lévő adatbázisokat amelyek email címeket és jelszavakat tartalmaznak. Ezeket mind-mind illegálisan szerezték miután sikeresen feltörték a különböző weboldalakat és informatikai rendszereket. A HaveIBeenPwned weboldal összegyűjti ezeket és arra használja, hogy bárki leellenőrizhesse, hogy az ő email címe és/vagy jelszava szerepel-e benne.

Ha szerepelsz az adatbázisban, akkor azt is meg tudja mondani, hogy mióta, melyik adatbázisban és honnan lopták el. Minden esetre ha szerepelsz a listán, akkor azonnal változtass jelszót. És kérlek ne használd ugyanazt a jelszót több helyen.

Ha nem szerepel az email címed az adatbázisban, akkor az még nem jelenti azt, hogy hátra dőlhetsz. Attól még az email címed kint van a fekete piacon, hiszen megkaptad rá a zsaroló emailt.

 • Ami egyszer kikerült az internetre, az ott is marad. Nem tudod eltüntetni.
 • Tehát ha az email címed és jelszavad kikerült a fekete piacra, az örökre ott is marad.

Nyugodjon le mindenki, nincs akkora baj

Jelen pornós zsaroló email alapvetően semmilyen veszéllyel nem fenyeget. Persze ha kattintasz az emailben lévő link(ek)re vagy bármit megteszel amit az emailben kérnek, akkor az csak a Te felelősséged.

Mit NE csinálj!

 • NE kattints semmire az emailben.
 • NE fizess.
 • NE csinálj semmi olyat amit az emailben írtak.

Nyugalom,

 • NEM szerezték meg a fotóidat
 • NEM készítettek rólad videó felvételt
 • NEM, még azt sem

Mit csinálj!

 • TÖRÖLD ki az email
 • JELENTSD SPAM-ként, ha engedi a levelező rendszered
 • VÁLTOZTASD meg a jelszavaidat
 • OLVASD el a többi cikkemet is, mert segít felkészülni, hogy ne dőlj be és ne ijedj meg
 • AJÁNLD másoknak is a cikkeimet, hogy ők legközelebb se ijedjenek meg

Mit tehetek vállalkozóként vagy cégvezetőként?

Cégvezetőként nagy a felelősséged, hogy biztonságban tudd a cégedet. Alkalmazz megfelelő rendszergazdát, aki nem csak a számítógépekre visel gondot, hanem a kollégákat is oktatja és felkészíti a fenyegetettségek felismerésére és elkerülésére.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2018. augusztus 9.-én.

GOLNET Informatika hírlevél feliratkozás

Kérem az új cikkeket

Ez is érdekelhet…

A Facebookon töltjük el az időnk nagy részét

A Facebookon töltjük el az időnk nagy részét

Az internet a mindennapjaink részévé vált. Naponta használjuk és ki több, ki kevesebb időt tölt az interneten. Sokunknak megváltoztatta az életét akár jó, akár rossz irányba. Vajon milyen oldalakon töltjük el az időnket? Honnan jönnek az adatok? Értékelhető...

GOLNET Informatika hírlevél feliratkozás

Kérem az új cikkeket
close-link

Választ kaptál a kérdésedre?

Válasz elküldése!