A Freelancer dolgozik csak igazán csapatban

Szerző: | Vállalkozói világ

Bármilyen munkahelye is van az embernek ott csapatban kell dolgozni. Ez igaz a freelancer életmódra is. Ebben az esetben a csapat a megrendelőből és annak megbízottjaiból áll. Aki nem képes csapatban dolgozni az nem is tud freelancer lenni, mert nem fogja tudni kielégíteni a megrendelője igényeit.  Csapatvezetés terén is otthon kell lennie a freelancernek, hiszen sok esetben nem egy rutin vagy „nem szeretem” feladat elvégzésére alkalmaznak freelancert, hanem arra, hogy a megrendelő kiszervezze egy projektjének a vezetését.

Céges életmódból nehéz kiszakadni

Ha évekig egy adott pozícióban dolgozol egy cégnél, akkor az egy idő után biztos, hogy unalmassá válik. Ha lassan vagy éppen gyorsan lépkedsz fel a ranglétrán, akkor egy idő után eljutsz egy olyan pozícióba, ahol már nem a szakmáddal kell foglalkoznod, hanem a politikával. Mert egy cégnél a vezetői pozíció egyben politikai pozíció is. Sokkal több időt fogsz smúzolással, helyezkedéssel és stupid people managementtel tölteni mint a szakmáddal. Van aki ezt keresi és élvezi, és van akit idegesítenek az értelmetlen emberek. Belőlük eleve nem lesz vezető beosztású ember, vagy ők ugranak ki a mókuskerékből és leszenk freelancerek, vagy alapítanak saját céget, ahol a saját maguk által megteremtett és nem egy rájuk kényszerített közegben dolgoznak.

Nehéz munkát találni ?!

Vannak olyan szakmák, mint pl az IT is, amikben vidéken nehéz munkát találni. A vidéki cégek, beleértve a kisvárosokban lévőket is, belülről töltik fel a pozíciót. Ha ez nem megy, akkor jön az ismerősi kör amiből már jó eséllyel van „megfelelő” ember. Ha nincs, akkor jön a nyilvános rész.
A mikro és kisvállalkozások pedig nem fognak főállású informatikust alkalmazni és főleg megfizetni. Náluk nincs annyi feladat ami eltartna egy főállású informatikust.

Tegyük fel, hogy valaki 40-50 km-re él a fővárostól, ráadásul autópálya közelében. Autóval nagyjából 30-50 perc egy irányba. Az napi 60-100 perc utazás. Tömegközlekedéssel mindez minimálisan a háromszorosa, tehát 180-300 perc. Igen 3-5 óra utazás naponta!
Napi 8-9 óra munka és további 3-5 óra utazás után az emberünknek esélye sincs, hogy lássa a családját és a gyerekeit, nem hogy pozitív időt töltsön a körükben. Hajnal 5-kor kel, 6-kor elindul a munkába, este 18-20 óra között hazaér. Idegileg kikészülve.
Szóval ha az emberünk vidéken él ahonnan bejár a legközelebbi nagyvárosba napi 3-5 órát töltve utazással, akkor eljön az a pillanat amikor a pénz nem motivál tovább. Ez szöges ellentétben van a mai gondolkodásmóddal, miszerint mindenki a jobb pozícióra és minél magasabb fizetésre hajt.

Sok pénzre van szükség?

A pénzre szükség van. A legtöbb ember szerint minél több pénzre, viszont ha az embernek családja van és pozitív időt szeretne rájuk fordítani, akkor csak annyi pénzre van szüksége, hogy kényelmesen megélhessenek belőle és a hónap végére még maradjon is egy kevés biztonsági tartalék.
Értelmes és okos embernek ehhez nincs szüksége milliókra. Csak pont annyira amennyit freelancerként meg tud keresni, de csak akkor ha jól csinálja és csapatként tekint az ügyfeleire. Ha csak tejelő tehénként kezeli az ügyfeleit, akkor el fogja veszíteni őket. Freelancerként ez nagy probléma. Viszont megszerezni és utána hosszú távon megtartani az ügyfelet az nagyon kemény csapatmunka.

Akkor milyen is a freelancer élete?

A freelancernek munka közben pedig jut ideje arra, hogy reggel elvigye a gyereket az óvodába és iskolába, délután összeszedje őket. Utána pedig a családjára fordítja azt a 2-5 órát amit utazással töltene. És ha van, akkor még a hobbijára is jut ideje úgy, hogy azt nem más tevékenységtől kell elvennie hanem kifejezetten arra szánja. A hétvégéket pedig nem azzal tölti, hogy kipiheni a hétköznapi robotot és felkészül a következő heti agymenésre, hanem van energiája a családjával kirándulni és együtt lenni. Ez az ami megfizethetetlen! Ehhez viszont az kell, hogy a munkával töltött időben vért izzadva dolgozzon. Ha erre nem képes, akkor a rohanásról és a 7/7-es munkahétről fog szólni az élete.

Sok oka lehet annak, hogy valaki a nagyvállalati kultúrában érzi jól magát, és sok oka lehet annak, hogy valaki freelancerként dolgozik.

Bármilyen pozícióban is dolgozz, mindig kérdezd meg magadtól, hogy elégedett vagy-e az aktuális helyzetedben? Ezek után írj össze egy listát, hogy mi az ami téged boldoggá és elégedetté tesz. Utána rangsorold, lehetőleg objektíven és érd el amit leírtál. Ha tudod mit akarsz elérni, akkor azt is tudni fogod, hogy hogyan.

Élvezd ki a pillanatot, de közben biztonságos jövőt építs magadnak és a családodnak!

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

OpenVPN szerver beüzemelése Synology NAS-on

OpenVPN szerver beüzemelése Synology NAS-on

VendégcikkA cikk szerzője Puskás Bálint. A távmunka kiépítésére sokféle lehetőség adott, az egyik közülük a VPN szerver használata. A VPN célja, hogy két eszköz között egy biztonságos csatornát hozzon létre. Így az eszközök titkosított kommunikációt folytathatnak,...