Jelszókezelő program. Miért és melyiket?

Szerző: | Szoftverek, Internet és biztonság, Tippek és trükkök

Ha számítógépet használsz, akkor jelszavakat is használsz. Egyszerűen nem lehet megkerülni. Minden weboldal vagy online szolgáltatás amit használsz jelszót kér. Te hogyan jegyzed meg a jelszavaidat? Én sehogy, ugyanis nincs rá szükségem, hogy megjegyezzem. Pontosabban egy jelszót tartok csak a fejemben, mégpedig azt amelyikkel ki tudom nyitni a jelszókezelő programomat. A jelszó, csukd be magad után a kaput, hogy mások ne jöhessenek be rajta. ;-)

Mit csinál egy jelszókezelő program?

A jelszókezelő programok a memóriánkat helyettesítik. Biztonságos formában tárolják a jelszavainkat, amelyekhez bármelyik általunk használt eszközön hozzá tudunk férni.

Egy idő után az ember gyermeke eljut arra a pontra, hogy rájön, hogy érdemes jó jelszavakat használni, de ha így tesz, akkor a tizedik után arra is rájön, hogy képtelenség megjegyezni.

Jellemzően két dolgot választanak ilyenkor az emberek. Az egyik, hogy visszatérnek az egy jelszót használok mindenhol viselkedésre, amivel kinyitják a nagykaput és kockáztatják a biztonságukat.

A másik pedig, hogy elolvassák a Gyűrűk ura könyvet és rájönnek, hogy tényleg csak egy jelszót kell használniuk mind felett, de azt a jelszókezelő programjukhoz. Ez a program fogja tárolni az összes jelszót.

Milyen jelszókezelő programok vannak?

Az első kategóriába a felhő alapú jelszókezelő alkalmazások tartoznak. Ebben az esetben csak egy böngésző programra és internet kapcsolatra van szükséged. Regisztrálsz egy felhő alapú szolgáltatásra, mint például a LastPass és már töltheted is fel a jelszavaidat a felhőbe.

Előnye a felhő alapú jelszókezelő alkalmazásoknak, hogy nem szükséges programot telepítened a számítógépedre és bárhol, bármilyen eszközön használhatod.

Következő kategória az offline, vagyis az eszközödre telepített jelszókezelő program. Ebben az esetben a számítógépedre fel kell telepítened egy programot ami azután a számítógéped merevlemezén, egy titkosított fájlban fogja tárolni a jelszavaidat.

Előnye az offline jelszókezelő programoknak, hogy egy fokkal jobb a biztonságérzetünk. Hátránya viszont, hogy sokszor trükkökkel kell megoldanod, hogy több eszközön is használni tudd, vagy éppen a biztonsági mentésekről is neked kell gondoskodni.

Még mindig nem tudom melyiket használjam!

Mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy az ingyenes megoldások kivétel nélkül mind korlátozott képességekkel rendelkeznek, de induláshoz tökéletesen megfelelnek. Tehát ha egy teljes funkcionalitású megoldásra vágysz, akkor mindenképpen fizetned kell érte. Az árak pár ezertől a pár tízezer forintig terjednek. A fizetősek között is vannak havi és/vagy éves díj ellenében használhatóak és vannak azok amelyeknél csak egyszer kell fizetned és élettartam licencet kapsz.
Mielőtt fizetsz, próbáld ki az ingyenes verziót! 

Rengeteg jelszókezelő alkalmazás van a piacon. Ezek közül tényleg nehéz választani. Az interneten sok cikk és wiki bejegyzés foglalkozik azzal, hogy összehasonlítsa ezeket az alkalmazásokat, így én itt most nem foglalkozok ezzel.

Milyen kívánalmakat állítottam fel egy jelszókezelő programmal kapcsolatban?

  • Opensource, azaz nyílt forráskód. Valahogy szeretem ezeket.
  • Offline, titkosított jelszótárolás. Ezt mindegyik tudja.
  • Ne kelljen regisztrálni a gyártónál ahhoz, hogy használni tudjam.
  • Natívan működjön Windows, Linux és Android alatt. Az eredeti gyártó biztosítson megoldást az összes platformra.
  • lehessen szinkronizálni a jelszavakat az eszközök között.
  • Legyen egyszerűen használható.
  • Legyen megoldva a biztonságos biztonsági mentés.
  • Legyen az ingyenes verziója is normálisan használható.
  • Ne kerüljön sokba az extra funkciók használata.
  • Lifetime, azaz élettartam licencet lehessen vásárolni ha szükséges.

Lássuk a medvét, avagy mit javaslok.

Az egyik jelszókezelő amit sok-sok évig használtam az a KeePass volt. Talán az egyetlen teljes értékű opensource alkalmazás volt a piacon amikor sok éve elkezdtem jelszókezelő programot használni. Ezért is esett erre a választásom. Nagyon szerettem, mert rengeteg funkciója volt, viszont körülményes volt a több platformon való használat. Túl sok időt kellett a karbantartásra fordítanom, így elkezdtem más jelszókezelő alkalmazásokat is tesztelni. A legtöbbnél az volt a gond, hogy az ingyenes verziója erősen limitált. Például csak 20-50 jelszót volt képes tárolni, szemben az én 400+ jelszavammal. Sokat a lifetime licenc hiánya miatt dobtam a kukába, pedig rendkívül jó volt, de miért fizessek valamiért éves díjat, amikor szinte ugyanazt a funkcionalitást megkapom egyszeri díjért is.

Végül kikötöttem az Enpass nevű alkalmazás mellett. Szinte az összes kritériumnak megfelel, kivéve a nyílt forráskódot. Ha nem akarod mobil eszközön használni, akkor teljesen ingyenesen megkapod az összes funkciót mindenféle korlátozás nélkül. Ha mobilon is használni szeretnéd, akkor 10 dollárért (kb 2750 Ft) megkapod az élettartam licencet, így bárhol és bármikor hozzáférhetsz a jelszavaidhoz. Én ezt ajánlom, de ha van időd és kedved, akkor próbálj ki másokat is. Neked mások az igényeid, így jó eséllyel mást választanál ha vakon ugranál bele. Előtted a választás lehetősége.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2018. július 30.-án.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Használt telefonszámok problémája

Használt telefonszámok problémája

Neked is van mobilszámod, ugye? Az általad használt telefonszám vajon biztosan a tiéd volt először? Egyáltalán nem biztos. Amikor új mobil előfizetést kötsz és kérsz hozzá egy új telefonszámot, akkor jó esély van arra, hogy egy olyan telefonszámot kapsz, amit korábban...

Adobe Flash hivatalosan is megszűnik 2020.12.31.-én

Adobe Flash hivatalosan is megszűnik 2020.12.31.-én

3 évvel ezelőtt az Adobe cég bejelentette, hogy a sokáig egyedülálló multimédia platformjukat, a Flash-t végszüntetik. Ezt akkor sokan nem hitték el, de ugyanúgy sokan várták. A Flash életének vége hivatalosan 2020. december 31.-én lesz. A tizen- és huszonéves...

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

COVID spam terjed Müller Cecília nevében

A COVID-19 járványt a csalók is kihasználják. Ne dőlj be a COVID spam "járványnak". Müller Cecília nevében küldenek vírust tartalmazó emaileket, amiben a csalók azt próbálják elhitetni, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden vállalat részére ingyenesen...