Utoljára frissítve:

Olvasási idő: 3 perc

Ha számítógépet használsz, akkor jelszavakat is használsz. Egyszerűen nem lehet megkerülni. Minden weboldal vagy online szolgáltatás amit használsz jelszót kér. Te hogyan jegyzed meg a jelszavaidat? Én sehogy, ugyanis nincs rá szükségem, hogy megjegyezzem. Pontosabban egy jelszót tartok csak a fejemben, mégpedig azt amelyikkel ki tudom nyitni a jelszókezelő programomat. A jelszó, csukd be magad után a kaput, hogy mások ne jöhessenek be rajta. ;-)

Mit csinál egy jelszókezelő program?

Egy idő után az ember gyermeke eljut arra a pontra, hogy rájön, hogy érdemes jó jelszavakat használni, de ha így tesz, akkor a tizedik után arra is rájön, hogy képtelenség megjegyezni. Jellemzően két dolgot választanak ilyenkor az emberek. Az egyik, hogy visszatérnek az egy jelszót használok mindenhol viselkedésre, amivel kinyitják a nagykaput és kockáztatják a biztonságukat. A másik pedig, hogy elolvassák a Gyűrűk ura könyvet és rájönnek, hogy tényleg csak egy jelszót kell használniuk mind felett, de azt a jelszókezelő programjukhoz. Ez a program fogja tárolni az összes jelszót.

Milyen jelszókezelő programok vannak?

Az első kategóriába a felhő alapú jelszókezelő alkalmazások tartoznak. Ebben az esetben csak egy böngésző programra és internet kapcsolatra van szükséged. Regisztrálsz egy felhő alapú szolgáltatásra, mint például a LastPass és már töltheted is fel a jelszavaidat a felhőbe.

Előnye a felhő alapú jelszókezelő alkalmazásoknak, hogy nem szükséges programot telepítened a számítógépedre és bárhol, bármilyen eszközön használhatod.

A notórius biztonságfóbiásoknak, mint amilyen én is vagyok már jelez a piros lámpa, hogy ne kapkodjunk. Hol is tárolódnak a jelszavaim? Egy számomra ismeretlen cég, ismeretlen szerverein ami felett semmi kontrollal nem rendelkezek? Ha te is ilyen vagy, akkor a felhő alapú jelszókezelő alkalmazásokat neked nem javaslom.

Következő kategória az offline, vagyis az eszközödre telepített jelszókezelő program. Ebben az esetben a számítógépedre fel kell telepítened egy programot ami azután a számítógéped merevlemezén, egy titkosított fájlban fogja tárolni a jelszavaidat. Ez már jobban hangzik? Naná, viszont mi van akkor ha másik eszközön is hozzá szeretnél férni a jelszavaidhoz, vagy például tönkre megy a számítógéped? Máris jönnek a bonyodalmak.

Előnye az offline jelszókezelő programoknak, hogy egy fokkal jobb a biztonságérzetünk. Mondjuk legyen sárga.

Hátránya viszont, hogy sokszor trükkökkel kell megoldanod, hogy több eszközön is használni tudd, vagy éppen a biztonsági mentésekről is neked kell gondoskodni.

Én minden esetre az offline megoldások híve vagyok, annak ellenére, hogy elsőre kicsit bonyolultabbnak tűnik a használatuk.

Még mindig nem tudom melyiket használjam!

Mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy az ingyenes megoldások kivétel nélkül mind korlátozott képességekkel rendelkeznek. Tehát ha egy teljes funkcionalitású megoldásra vágysz, akkor mindenképpen fizetned kell érte. Az árak pár ezertől a pár tízezer forintig terjednek. A fizetősek között is vannak havi és/vagy éves díj ellenében használhatóak és vannak azok amelyeknél csak egyszer kell fizetned és élettartam licencet kapsz. Én ez utóbbit javaslom. Mielőtt fizetsz, próbáld ki az ingyenes verziót! 

Rengeteg jelszókezelő alkalmazás van a piacon. Ezek közül tényleg nehéz választani. Az interneten sok cikk és wiki bejegyzés foglalkozik azzal, hogy összehasonlítsa ezeket az alkalmazásokat, így én itt most nem foglalkozok ezzel. Mondjuk eddig még nem találtam olyat, amit teljes körű lenne így ha csak egy ilyen összehasonlító cikket olvasol el, akkor még semmit sem olvastál.

Én az évek során sok jelszókezelő alkalmazást használtam és mivel speciális eset vagyok, ezért speciálisak az igényeim is, így elég sok alkalmazás már az első rostán kiesett.

Mint említettem, biztonságfóbiás vagyok, így a felhő alapú megoldások szóba sem jöhettek, bár kipróbáltam párat csak, hogy lássam mit is tudnak. De közben mindig valami fura hideg futkosott a hátamon.

Milyen kívánalmakat állítottam fel?

 • opensource, azaz nyílt forráskód. Valahogy szeretem ezeket.
 • offline, titkosított jelszótárolás
 • ne kelljen regisztrálni a gyártónál ahhoz, hogy használni tudjam
 • natívan működjön Windows, Linux és Android alatt.
 • az eredeti gyártó biztosítson megoldást az összes platformra és ne harmadik féltől kelljen valami tákolmányt használni amire az eredeti gyártó semmilyen garanciát nem vállal
 • lehessen szinkronizálni a jelszavakat az eszközök között
 • legyen egyszerűen használható
 • legyen megoldva a biztonságos biztonsági mentés
 • az ingyenes verziója is legyen teljes értékű
 • ne kerüljön sokba az extra funkciók használata
 • lifetime, azaz élettartam licencet lehessen vásárolni ha szükséges

Lássuk a medvét…

Az egyik jelszókezelő amit sok-sok évig használtam az a KeePass volt. Talán az egyetlen teljes értékű opensource alkalmazás volt a piacon amikor sok éve elkezdtem jelszókezelő programot használni. Ezért is esett erre a választásom. Nagyon szerettem, mert rengeteg funkciója volt, viszont körülményes volt a több platformon való használat. Túl sok időt kellett a karbantartásra fordítanom, így elkezdtem más jelszókezelő alkalmazásokat is tesztelni. A legtöbbnél az volt a gond, hogy az ingyenes verziója erősen limitált. Például csak 20-50 jelszót volt képes tárolni, szemben az én 400+ jelszavammal. Sokat a lifetime licenc hiánya miatt dobtam a kukába, pedig rendkívül jó volt, de miért fizessek valamiért éves díjat, amikor szinte ugyanazt a funkcionalitást megkapom egyszeri díjért is.

Végül kikötöttem az Enpass nevű alkalmazás mellett. Szinte az összes kritériumnak megfelel, kivéve a nyílt forráskódot. Ha nem akarod mobil eszközön használni, akkor teljesen ingyenesen megkapod az összes funkciót mindenféle korlátozás nélkül. Ha mobilon is használni szeretnéd, akkor 10 dollárért (kb 2750 Ft) megkapod az élettartam licencet, így bárhol és bármikor hozzáférhetsz a jelszavaidhoz. Én ezt ajánlom, de ha van időd és kedved, akkor próbálj ki másokat is. Neked mások az igényeid, így jó eséllyel mást választanál ha vakon ugranál bele. Előtted a választás lehetősége.

Ez a cikk a GOLNET Informatikai blogon jelent meg először 2018. július 30.-án.

Mennyire volt hasznos ez a cikk?

Értékelés átlaga / 5. Értékelések száma:

Sajnálom, hogy nem találtad elég hasznosnak a cikket!

Szeretnénk fejleszteni a cikk színvonalát.