Laptop munkára és szórakozásra

Szerző: | Informatika közérthetően

Laptop munkára és szórakozásra

Az előző részben megnéztük, hogy mit is tudnak a profi és a gamer laptopok. Most jött el az ideje, hogy a szórakozásra és általános irodai munkára szánt laptopokat is górcső alá vegyük. A HÁM háromszögből a Használhatóságot húzzuk egy kicsit távolabb a 100%-tól. A Minőség a munkára szánt laptopok esetében nem elhanyagolható tényező, viszont a szórakozásra szánt gépek esetében már kevésbe számít.

Mit sorolok az általános irodai munkák közé?

Az általános irodai munkák közé sorolható a

  • dokumentumok szerkesztése
  • táblázatok kezelése
  • céges weboldalak használata
  • céges alkalmazások használata, mint HR, pénzügy
  • vállalatirányítási renszer – ERP – használata
  • egyszerűbb kép- és kiadványszerkesztések

Mik a legfontosabb szempontok az üzleti laptopok esetében?

Ha üzletról van szó, akkor szokták mondani, hogy az idő pénz. Szeretnénk a feladatunkat a lehető legrövidebb idő alatt elvégezni bárhol és bármikor. Ezekből következik, hogy egy üzleti laptop legyen gyors, hordozható és sokáig bírja az akksija. Sokszor merül fel igényként, hogy az irodában teljes értékű munkaállomásként lehessen használni. Ez abból áll, hogy lehessen dokkolni. Nem úgy, mint a hajókat, hogy vízbe dobjuk. 

Az üzleti laptop fajtái?

Mint sehol az életben itt sem fekete és fehér a kínálat. Léteznek a kifejezetten üzleti, céges felhasználásra tervezett laptopok, mint például a HP EliteBook vagy ProBook sorozat. Ezek ára kicsit magasabb, viszont a plusz árért plusz minőséget és használhatóságot kapunk. Emlékszel még a HÁM háromszögre? Az üzleti gépeket biztosan fognak működni akár 4-6 év múlva is.

Van egy másik „üzleti” kategória is, ami árban nem biztos, hogy olcsóbb mint az kifejezetten üzleti gépek. Ez átmenet az üzleti és a szórakozásra szánt laptopok között. Az árért cserébe megkapjuk a gyorsaságot és talán még a hordozhatóságot is, viszont le kell mondani a dokkolhatóságról.

Mi a fene az a dokkolhatóság?

Bemész az irodába és vár rád egy külső billentyűzet, egér, nyomtató, 1 vagy két monitor, külső merevlemez, headset és még ki tudja mi minden amit mind rá szeretnél dugni a laptopra, hogy minél kényelmesebben tudd használni. Erre a célra találták ki a docking station-t vagy magyarul dokkoló állomást. Ez egy kis eszköz ami állandóan az irodában van az asztalodon és állandó jelleggel rá vannak dugva a fenti eszközök. Az üzleti laptop egy mozdulattal rákapcsolható és levehető.

A dokkolási funkció szinte kizárólag a kifejezetten üzleti célra tervezett laptopok esetében használható.

Végül van az a kategória amikor nagyon érzékenyek vagyunk az árra és üzleti célokra használjuk a szórakozásra gyártott laptopokat. Ez rövid távon tök jól tud működni, de hosszú távon biztos ráfizetés. Miért? Azért, mert a

Szórakozásra gyártott laptop szórakozásra való.

Mondjon bárki bármit, az én véleményem ez. Nem véletlen, hogy a szórakozásra gyártott laptopok jellemzően olcsóak. Az alacsony árat valahol máshol kell megfizetnünk. A memória méretében, a processzor lassúságában, stb.

A szórakozásra gyártott gépekbe általában a 1-2 generációval ezelőtti alkatrészeket tesznek bele. Ezek még most is jól tudnak működni, viszont az 1-2 generáció 1-3 évet jelent. Vagyis 1-3 éves, elavult technológiát vásárolsz meg. Filmet nézni, zenét hallgatni, fényképeket nézeget, internetezni és facebook-ozni a legtökéletesebb. Viszont egy ilyen géptől ne várjunk nagy csodákat. Ha vigyázol rá, akkor 2-3 évig ki fog szolgálni, viszont akkor már elkezded majd érezni, hogy valami nem stimmel. Akadozik, fagyogat, sokat kell várni, hogy történjen valami. Ez természetes.

Az itt olvasható tartalmat a szerzői jogok védik. A szöveg és a képek másolása vagy bármilyen módon történő reprodukálása és más weboldalakon vagy médiában való megjelentetése kizárólag a szerző előzetes, írásos engedélyével lehetséges. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.
© 2016-2023 Oláh Gábor

Ez is érdekelhet…

Hogyan védekezzünk a támadókkal szemben?

Hogyan védekezzünk a támadókkal szemben?

Mennyit számít a valódi szakember véleménye? Egyáltalán hiszünk-e a szakembernek? Vajon mit tehetünk mi magunk azért, hogy ne legyünk áldozatok? Hogy is mondjam el neked Sok-sok beszélgetés és néha vita is van már a hátam mögött arról, hogy melyik a legjobb...